Katona József Színház - Rekord nézőszámmal zárt az évad

Publikálás dátuma
2017.06.23. 17:51

Minden eddigi látogatószámot felülmúlva összesen 128 ezer néző látta a Katona József Színház idei évadának 778 előadását, amelyek így átlagosan 106,5 százalékos nézettséggel mentek - közölte az intézmény az MTI-vel.

A színház pénteken tartotta évadzáró ülését, ahol a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Mészáros Blanka kapta a Borisz Godunovban nyújtott alakításáért.

A Máthé Erzsi-díjat Rajkai Zoltán vehette át, aki idén a legtöbbször, összesen 203 alkalommal lépett színpadra.

A következő évadban a Máté Gábor osztályában végzett Dér Zsolt és Rujder Vivien csatlakozik a színház társulatához. Lengyel Ferenc huszonnégy, Ötvös András pedig hat év után távozik a Katona József Színházból - olvasható a közleményben.

A 2017/18-as évad első hónapjaiban a társulat öt bemutatót tart: szeptemberben Bodó Viktor Heidelbergben állítja színpadra Brecht Szecsuáni jólélek című darabját. Októberben Lucy Kirkwood kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos című darabjának premierje a Kamrában lesz Máté Gábor rendezésében, és ugyanebben a hónapban Gogol Háztűznéző című komédiáját Ascher Tamás viszi színre a nagyszínpadon.

Decemberben az Ascher Tamás Háromszéken című darabot mutatják be Pintér Béla rendezésében a nagyszínpadon. A naptári év végén még egy bemutatót tartanak a Kamrában, Bognár Péter Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler című darabját Gothár Péter rendezi.

Folytatódik a következő évadban a Mastercard Jazz Brunch nevű vasárnaponként rendezett népszerű élőzenés reggeli, és a Behívó című színházpedagógiai program is. A menekültválsággal és a bevándorlással foglalkozó Kivonulás című darabot a következő évadtól középiskolákban játsszák tovább, és folytatódik az Eltáv program is, amelynek részeként idén Szúcs-Bányatelep mellett Tarnaleleszen és Egercsehiben is elkezdték a munkát, azzal a céllal, hogy a fővárosi fiatalok és felnőttek és a szegregátumokban élő romák közösen éljék át a színház társadalomformáló erejét - olvasható a közleményben.

Szerző

Szentivánéji álom a Vajdahunyadvárban

Shakespeare Szentivánéji álom című komédiájának világát elevenítik meg szombaton, a múzeumok éjszakáján a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) programjai, melyek között lesznek nyomozójátékok, középkori forgatag, vártörténeti séták és borkóstoló is.

Ezen az estén megnyílnak a Vajdahunyadvár látogatók elől máskor elzárt részei, de az MMGM kalandos gyűjteménylátogatásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel és éjszakai toronytúrával is készül a múzeumok éjszakájára - közölte az intézmény.

Brunner Márta, Majzik Edit, Bezerédi Zoltán és Róbert Gábor színművészek tartanak szubjektív, személyes történetekkel átszőtt tárlatvezetéseket, illetve vártörténeti sétákat; az érdeklődők emellett izgalmas, ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt, például arról hallhatnak majd, hogy milyen taktikai megfontolásból virágoznak egyes növények az éjszakai órákban.

Ezen a napon nyílik meg Élcelődjünk huszár módra - Garay Ákos művészete címmel az MMGM új időszaki kiállítása, de a mulatság sem marad el Szent Iván éjjelén. A látogatók a Vajdahunyadvár udvarán koncerteken és vásári mutatványosok produkcióin szórakozhatnak, a bátrabbak tűzugrással próbálkozhatnak.

A Kadarka Szalonban a borbarátok megkóstolhatják az év legfinomabb kadarkáit. A történelmi falak között idén első alkalommal a kadarkát termelő magyarországi borvidékek - Csongrád, Eger, Hajós-Baja, Kunság, Szekszárd és Villány - mellett határon túli magyar pincészetek is bemutatkoznak.

A Múzeumok éjszakája összes programja a itt található.

Szerző

Színes Falu a Gyerekszigeten

Publikálás dátuma
2017.06.23. 07:49

A Színes Falu azzal az elhatározással jött létre, hogy megismertesse a gyerekekkel és szüleikkel három magyarországi bevándorló közösség - szír, vietnámi és nigériai - tagjait, természetessé tegye az ittlétüket, és elfogadásukat. A Gyereksziget idei utolsó hétvégéjén 10 és 18 óra között várják a látogatókat.

Szerző
Témák
gyereksziget