Horthy-szobor - Keményen reagált a Kétfarkú Kutyapárt

Fura, hogy 2017-ben az a politika, hogy Horthyról kell valamit mondani - reagált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt arra, hogy a Vitézi Rend ragaszkodik ahhoz, hogy köztéri lovas szobrot állítson Horthy Miklósnak. Előtte június 17-én avatták fel egykori kormányzó újabb szobrát Budapesten, a III. kerületben. Hiába a tiltakozás, egyre csak épül a Horthy-kultusz Magyarországon.

"Fura, hogy 2017-ben az a politika, hogy Horthyról kell valamit mondani. Ám legyen.  Horthy egy pöcs. Van ez a szoborállítás vonal, nem lehetne, hogy inkább a Don-kanyarban meg Auswitzban legyen szobra?" - írta ki Facebook-oldalára a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Korábban Molnár-Gazsó János, a Vitézi Rend elnöke és főkapitánya nyilatkozta a Népszavának, hogy nagyon örül a miniszterelnök kijelentésének, de messzemenő következtetést nem von le belőle. Orbán Viktor korábban olyan kollaboráns politikusnak nevezte Horthy Miklóst, aki nem méltó rá, hogy az utókor szobrot emeljen a tiszteletére. A minap viszont ugyanő a nemzet megmentőjeként, „kivételes államférfiúként” méltatta a hajdani kormányzót. Ezt a „tényt” szerinte nem vonhatja kétségbe Magyarország „II. világháborús, gyászos szerepvállalása sem”. Orbán utóbb közölte, hogy szó sincs félreértésről, minden szavát fenntartja.

Lásd még: A jól ismert pávatánc Horthy körül

Szerző

Plakáttörvény - Alkalmatlan és Alaptörvény-ellenes

Publikálás dátuma
2017.06.27. 15:39
FOTÓ: Molnár Ádám
A Political Capital és a Transparency International Magyarország kiszámolta a 2014-es parlamenti választási kampány során a kormány és pártjai, valamint az ellenzéki erők sokmilliárdos plakátköltéseit. Megállapításaink szerint, listaárakon számolva, a Fidesz-KDNP több mint 2 milliárd forint értékű óriásplakát-hirdetést vett igénybe, amiből 430 millió forintot a kormány hirdetései tettek ki, közel 500 milliót pedig a CÖF-reklámok. Ugyanezen árazással kalkulálva a Jobbik 664 millió forint, a baloldali „kormányváltók” szövetsége 519 millió forint, az LMP pedig 317 millió forint erejéig részesedett az óriásplakát-hirdetésekből. 

A kormánypártok törvényben teszik kötelezővé a plakátpiacon a listaárakat, holott az elmúlt években a legtöbb párt épp azzal igyekezett a túlköltések vádja ellen védekezni, hogy a valóságban a listaáraknál sokkal olcsóbban vásároltak hirdetéseket.

A parlament kormánypárti többsége június 23-án szavazta meg a közterületi plakátolást korlátok közé szorító törvényt. A közterületi hirdetési piac több meghatározó szereplőjének, például a parlamenti pártoknak és a kormánynak a jövőben lényegesen drágább lesz az óriásplakátokon történő reklámozás. A törvény értelmében ugyanis a „központi költségvetésről szóló törvényben nevesített és támogatásban részesített költségvetési szerv és jogi személy” hamarosan csak listaáron vásárolhat majd óriásplakátot. Márpedig az Országgyűlés pártjai, valamint a minisztériumok olyan közpénzhasználó szervezetek, amelyek közvetlenül a költségvetési törvény alapján jogosultak a nekik járó adófizetői támogatásra.

Bár a listaáron történő beszerzés előírása elviekben átláthatóbbá tenné a közterületi politikai hirdetések világát, az új törvény rendelkezései valójában többet ártanak, mint amennyit használnak - hívta fel a figyelmet a két szervezet.

  • Mindenekelőtt az a baj a törvénnyel, hogy ha jelen formájában lép hatályba, akkor óriási előnyhöz juttatja a kormánypártokat. Mert bár minden parlamenti párt, így a Fidesz számára is drágább lenne a politikai plakátokon történő hirdetés, a CÖF-öt és a hasonló álcivil szervezeteket semmi sem akadályozná, hogy listaár alatt vásároljanak a baráti hirdetőcégektől plakáthelyeket.

  • Ugyanez igaz a parlamenten kívüli pártokra – ami újabb magyarázat arra, miért éri meg a Fidesz számára a kamupártok burjánzása. Miért is ne folytathatna országos plakátkampányt valamelyik kamuformáció, amely elvégezné a Fidesz helyett a piszkos munkát, és olcsón vett plakátokon járatná le az ellenzéki erőket, ahogy a CÖF tette a 2014-es választást megelőző időszakban?

  • Azt se feledjük, hogy a költségvetési szerveket, például a minisztériumokat, a jelenleginél drágább, listaáron történő hirdetésre kényszerítő szabályozás azt is eredményezi, hogy a kormány az eddigieknél is több közpénzt felejt majd a hozzá közel álló plakátos vállalkozók zsebében.

  • Arról nem is beszélve, hogy a törvény több ponton is ellentétes Magyarország Alaptörvényével.

    • A kormánypártok ugyanis sarkalatos, vagyis a képviselők 2/3-ának a szavazatát igénylő szabályokat egyszerű többséggel módosítottak. Ilyen egyrészt az az előírás, amely a rendszerváltással jobblétre szenderült állami árhivatali funkció visszaállításával a kormányhivatalokra bízná annak ellenőrzését, hogy a pártok tényleg listaáron vásárolnak-e plakátot. Az Alaptörvényen alapuló, sarkalatos rendelkezés értelmében „államigazgatási szerv a párt gazdasági-pénzügyi ellenőrzésére nem jogosult”, márpedig a kormányhivataloknál semmi sem inkább államigazgatási szerv. Nem is beszélve annak teljes homályban tartásáról, hogy a húsz kormányhivatal közül melyik járna el.

    • Másrészt a törvény a tavaly elfogadott, ún. településkép-védelmi törvény és a gazdasági reklámtevékenység szintén feles többségű szabályai közé erőlteti a minősített többséget igénylő választási kampányszabályok átírását. Ez is sérti az Alaptörvényt és az azon alapuló, sarkalatos választási eljárási törvényt. Ráadásul egyfajta cenzúrahatáskört is adna a kormányhivatalok kezébe, amely a listaártól való eltérésre hivatkozással politikai plakátok eltávolítására is jogosult lesz.

    • Harmadrészt a kormánypártok azt a jogalkotási követelményt is megszegték, miszerint a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt módosító javaslat kizárólag a „köztársasági elnök által kifogásolt vagy azzal összefüggő részekre vonatkozhat”. A Fidesz-KDNP többség azonban lényegileg átírta az Áder János által a parlamentnek visszaküldött eredeti törvényt. Emiatt a június 23-án elfogadott törvény közjogi érvényessége is kétséges.

Ez a törvény tehát sem az alkotmányosság, sem az ésszerűség próbáját nem állja ki, a választásig hátralévő 9-10 hónapban mégis hatályban lehet, ha a köztársasági elnök nem fordul haladéktalanul az Alkotmánybírósághoz. Államfői kezdeményezés hiányában ugyanis akár évekig is eltarthat az új szabályok Alaptörvénnyel fennálló összhangjának a vizsgálata, már ha sor kerül rá egyáltalán - összegeztek.

 

Szerző

Kiderült, ki a legaktívabb képviselő az Országgyűlésben

Publikálás dátuma
2017.06.27. 15:28

A felszólalások száma és ideje alapján idén is Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára maradt a legaktívabb képviselő az Országgyűlés ülésein, amelyeken 2017-ben eddig összesen 19 képviselő maradt "néma".

Rétvári Bence idén 159 alkalommal szólalt fel az ülésteremben, majdnem kétszer többször mint az őt követő Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökség vezetője (84 felszólalás) és a harmadik szocialista Mesterházy Attila (82 felszólalás).

Az LMP-ből Schmuck Erzsébet (80 felszólalás), a Jobbikból pedig Z. Kárpát Dániel (53 felszólalás) beszélt a legtöbbször - derül ki a parlamenti honlap múlt heti rendkívüli üléssel kedden kiegészült adataiból. Az Emmi államtitkárának felszólalásai összesen 9 órát tettek ki. Ettől három és fél órával maradt el az LMP-s Ikotity István, őt követve pedig két másik LMP-s képviselő, Schmuck Erzsébet és Sallai R. Benedek, valamint két szocialista politikus, Józsa István és Gúr Nándor is összesen több mint öt órában nyilvánított véleményt. Lázár János négy óra húsz percet beszélt, ezzel a Fidesz leghosszabban felszólaló képviselője lett, a Jobbikból ezt a címet Gyöngyösi Márton szerezte meg négy óra két perccel.

Orbán Viktor miniszterelnök negyvenhat idei felszólalása két óra öt percet tett ki, ezzel a harmincharmadik legaktívabb képviselő volt. A miniszterek közül Rogán Antal beszélt a legrövidebben. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének két felszólalása bő három percig tartott, míg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyetlen alkalommal kért szót öt és fél percre.

Az idén fel nem szólaló képviselők közül tizennégyen a Fidesz frakcióból kerültek ki, négyen, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pedig a DK független képviselői. A 2014 májusában kezdődött ciklusban Rétvári Bence már több mint ezerszer szólalt fel összesen mintegy 60 órás időtartamban. Sallai R. Benedek közel négyszáz felszólással és tíz órával lemaradva a második, míg a harmadik helyen Gúr Nándor áll összesen 48 óráig tartó 555 felszólalással.

Az aktív képviselők közül öt fideszes képviselő: Bíró Márk, Farkas Flórián, Kubatov Gábor, Simonka György és Varga József nem szólalt még fel ebben a ciklusban, azaz az elmúlt több mint három évben.

Szerző