Előfizetés

Matolcsy névre került az Origo

"Matolcsy Györgyről a bíróság szerint jogosan lehet mondani, hogy közpénzt lopott – most pedig már azt is tudjuk, hogy ezt a családján keresztül részben mire költi: arra, hogy fenntartsa és tovább építse a fideszes hazugsággyárat" – reagált az MSZP a hírre: Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia által közvetlen egyedüli részvényesként tulajdonolt és egyben vezérigazgatóként irányított Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t. A cég közleménye szerint Száraz István, a New Wave Media Group Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a médiacsoportban fennálló 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette.

Matolcsy Ádám eddig is az Origo tulajdonosaként viselkedett, mint a közelmúltban a 444.hu feltárta, egy alkalommal még Orbán Viktort is felkereste a híroldal ügyében, s több cikk is valószínűsítette befolyását a portálra. Ugyanakkor az, hogy a Magyar Stratégia Zrt. miből vásárolta meg az Origót, rejtély. Matolcsy Ádám cégében ugyanis a tavalyi mérleg szerint százmillió forint körüli saját tőke volt, az utóbbi két évben összesen 170 millió forint nyereséget termelt. A New Wave ezzel szemben 5,3 milliárdos árbevétel mellett félmilliárd forint körüli profitot realizált tavaly, így vételárának piaci viszonyok között jócskán meg kellene haladnia a Magyar Stratégiai Zrt. rendelkezésére álló összeget, Matolcsyék közleményében azonban sem árról, sem hitelről nem esik szó.

Korábban persze azt sem lehetett tudni, hogy Száraz István – eredetileg épp Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás neve is felmerült az üzletben – miből vásárolta meg az Origót a Magyar Telektomtól 2015 végén. Később aztán, véletlenül a Matolcsy által gründolt jegybanki alapítványok kiperelt költéseiből kiderült, hogy azok adhattak több mint 500 millió forint az üzlethez. Mindezek tükrében érdekes, hogy a közlés szerint Száraz a tranzakciót követő negyedévben vezérigazgatói tisztségét határozott ideig megtartva biztosítja a zökkenőmentes átadás-átvételi folyamatot, ezután pedig stratégiai tanácsadói szerepkörben segíti a menedzsment munkáját – olvasható a közleményben. A volt tulajdonos az általa alapított WeLoveBudapest és WeLoveBalaton turisztikai portálok tulajdonjogát a jövőben is megtartja – jelezték.

Az Origo egyébként amellett, hogy az elmúlt időszakban a legdurvább kormányzati propaganda-szócsővé vált, 340 millió forint állami pénzből dolgozik az email 2.0-n. Ezzel szemben az MSZP közölte, a fideszes hazugsággyár ismét leleplezte önmagát: az Origo a Matolcsy család tulajdonába került, ami szerintük csakis közpénzből valósulhatott meg. "Az MSZP és Botka László azért dolgozik, hogy az emberek visszakapják a szabad magyar sajtót. Nem nyugszunk, amíg a Népszabadság olvasói nem kapják vissza a lapjukat, amíg az Origo olvasói nem kapják vissza a portáljukat, s amíg a hazug kormányzati tévécsatornák nézői nem kapják vissza televíziójukat" – írták.

Kapcsolódó
Matolcsy fia vette meg az OrigótBedöntötték az Origót

Építési láz ritkítja a szőlőket

Fónai Imre írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.06.29. 07:09
Ami papíron gazdasági épület, az valójában nyaraló, ami feszített víztükrű tűzivíztározó, az meg medence. FOTÓ: H. SZABÓ SÁNDOR
Építési tilalmat vezetnének be Balaton-felvidéki borászok, mert egyre több értékes északi parti szőlőbirtok válik úszómedencés luxusházak áldozatává.

Építési tilalom elrendelését szorgalmazza a Balaton-felvidéki szőlőterületekre három térségi szervezet, a vendéglátósokból és borászokból álló Balatoni Kör, a zömmel északi parti borászok alkotta Csopaki Kódex és a Rizling Generáció. Nem akarják ugyanis, hogy kacsalábon forgó paloták foglalják el a szőlőtőkék helyét a Balatonra lejtő birtokokon. Azért is tartanának aktuálisnak átmenetileg egy ilyen tilalmat, mert jelenleg is tart a Balaton-törvény felülvizsgálata; állami stratégia megalkotását várják a probléma végleges kezelésére.

„Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, öt-tíz éven belül eltűnhet a balatoni szőlők akár nyolcvan százaléka. Az ültetvények elöregednek, a panorámás telkek tulajdonosai pedig egyre inkább abban érdekeltek, hogy földjeiket építési övezetté minősítsék át” – fogalmazta meg segélykiáltásukat a csopaki Jásdi István, akit hazai kollégái idén a Borászok Borászának választottak.

– Az északi part speciális, éppen a Balatonra lejtő, a Balatonról is látszó szőlőterületek a legértékesebb ingatlanok – mutatott körbe ottjártunkkor Jásdi István a csopaki hegytetőről. – Amióta a bankbetét semmit sem kamatozik, a menekülő tőke ingatlanberuházásokat kezdett finanszírozni. S egy ingatlanfejlesztő egészen más értéket tud adni egy beruházásnak, ha százhúsz lakást épít, mint az én egyszerű borteraszom. Alsóörstől Zánkáig ha végigmegyünk a Balaton-felvidéken, számos elhanyagolt szőlőterületet láthatunk, melyeken tíz éve nem járt ember. A vidék ültetvényeinek zöme harminc-negyven éves (akkortájt nem számított a minőség, hiszen a szőlő és a bor is szovjet exportra ment…), ideje volna megújítani, de több gazda is inkább feladta a tavalyi jég- és fagykárok után.

A Borászok Borásza szerint azért is vannak kevesen, akik új ültetvényeket telepítettek az elmúlt évtizedekben, mert nem éri meg. Az állam az uniós támogatások egy részének célzott elkülönítésével segíthetné a telepítési kedvet. – Mivel a jelenlegi jogszabályokat ki lehet játszani, más megoldást nem látunk: ha átmenetileg is, de azonnali tilalmat kéne elrendelni a szőlőterületek beépítésére, hogy az utolsó pillanatban, „rohamtempóban” se építhessenek be mindent. Egy dzsindzsás szőlőterület amúgy hárommillió forintot érne, de ha „kiokoskodunk” rá egy építési engedélyt, mindjárt a legrosszabb is 35 millió. Óriási az „árrés”. Márpedig ki lehet okoskodni az engedélyt, elég ehhez is végigmenni a Balaton északi partján. A borturizmus címszóval épített házak java részének köze sincsen a turizmushoz. Ami papíron gazdasági épület, az valójában nyaraló, ami feszített víztükrű tűzivíztározó, az meg úszómedence. A 80 százalékos betelepítést is lehet teljesíteni, egy év múlva már senki sem ellenőrzi, hogy még mindig megvan-e a szőlő.

Csopaki, palóznaki minta
Csopakon és a szomszédos Palóznakon az önkormányzat védetté nyilvánította a meglévő szőlőterületeket, elkezdték büntetni azokat, akik nem művelik a birtokaikat. Kis lépésekről van szó, de a Balaton-felvidéki borászok szerint ezek az előremutató erőfeszítések is veszélybe kerültek. Jásdi Istvántól tudjuk: a megbüntetett telektulajdonosok elszaladtak az illetékes kormányhivatalba, mely nekik adott igazat. – A tulajdonhoz való jog felülírta a művelési kötelezettséget. Németországban, vagy a Genfi-tó partján sem építenek nyaralókat a szőlőktől tarkálló hegyoldalakba, arrafelé ugyanis tudják: az egész település összes ingatlana veszítene az értékéből, ha azt beépítenék.

Tűz alatt az Auróra

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.06.29. 07:07
Józsefváros jegyzője egyelőre csak ideiglenesen záratta be az Auróra utca 9. és 11. szám alatti szórakozóhelyet, de az előzménye
A fideszes dózer nem áll le. Kocsis Máté önkormányzata bezáratta az ellenzéki programokat és civil szervezeteket is befogadó VIII. kerületi Aurórát.

A bejáratnál „Zárva” feliratú tábla fogadta szerda kora este a látogatót. Az Auróra épülete, az úgynevezett kioszk mellett lévő kerthelyiség nyitva volt ugyan, de a pingpongozó vagy csendesen beszélgető fiatalok, a félig telt söröskorsók látványa csalókának bizonyult. „Nemrég megjelent itt valami hatósági ember, papírokat hozott. Azóta nem adnak ki italt. Ennél többet én sem tudok” – mesélte egy vendég.

Arról, hogy a jegyző elrendelte az Auróra bezárását, elsőként a kormánypárti Pesti Srácok számolt be: nem kis kárörömmel. A portál „drogtanyának” és „Soros György magyarországi főhadiszállásának” nevezte a helyet, valamint azt is tudni vélte, hogy az Auróra rendszeresen helyet ad az „Identitsas” konferenciáinak. A Pesti Srácok ezzel kicsit belebonyolódott a saját propagandájába. A nem létező Identitsas helyett a portál sejthetően Identiteszt akart írni. Így viszont még kevésbé stimmel a dolog. Az Identitesz ugyanis egy szélsőjobboldali szervezet, amely sosem konferenciázott az Aurórában.

Ellenben Nick Griffin, a hírhedt brit szélsőjobboldali a Magyarok Világszövetsége székházában, az Identitesz egyik rendezvényén nevezte Soros György magyarországi főhadiszállásnak az Aurórát – a kormánypárti sajtóképződmény cikke ezt a szóhasználatot vette át csont nélkül.

A bezárás hírét aztán a józsefvárosi önkormányzat sajtóirodája hivatalos közleményben erősítette meg Ebben az állta: „A hatóság ma elrendelte a VIII. kerületi Auróra Kioszk és Auróra Kert azonnali bezárását. Józsefváros jegyzője június 28-án ideiglenesen záratta be az Auróra utca 9. és 11. szám alatti szórakozóhelyet. Mint ismert, az Auróra utca 11. szám alatt működő Auróra Kioszk nevű helyen a rendőrség június 10-én razziát tartott, melynek során tizenöt vendéget állítottak elő. Az eset kapcsán kábítószer-birtoklás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult, és ezzel egyidejűleg kezdeményezték a hely bezárását. A jegyző a nyomozó hatóság kezdeményezésére, egyidejűleg engedve a lakossági nyomásnak, közbiztonsági érdekből a büntetőeljárás befejezéséig, de legfeljebb 1 év időtartamig a helyet bezáratta. Az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kert nevű üzlet bezárására kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására vonatkozó engedély hiányában került sor.”

A közleményben említett razziáról lapunk is beszámolt. A nagyszabású akció eredménye pár tabletta és némi „kábítószergyanús növényi anyag” volt. A police.hu-ra feltett rendőrségi videó tanúsága szerint az egy embernél talált legnagyobb mennyiség sem ért el a 2 grammot. Egyetlen dílert, drogterjesztőt sem sikerült elkapni.

„Tudomásunk van olyan esetről, hogy valakinél semmit nem találtak, ennek ellenére őt is előállították, nála is házkutatást tartottak” – mondta akkor a Népszavának Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ombudsman már csaknem tíz évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette a hasonló típusú „drograzziákat”.

Az Aurórát a Marom Klub Egyesület hozta létre, miután előző helyéről, a kultikussá vált Király utcai Sirályból költöznie kellett. Az épületben több civil szervezet is irodát működtet.

A bezárásukról szóló döntést az aurórások egyelőre nem akarják minősíteni. Lukács Áron kérdésünkre csak annyit mondott, hogy mindenképpen fellebbeznek, bírósághoz fordulnak.