Előfizetés

Európa elutasítja, Orbán - fű alatt - keblére öleli Erdogant

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:06
Több mint diplomácia - A magyar kormányfő megérkezik Törökországba - FORRÁS: EVRENSEL.NET
Csaknem titokban készítették elő a harmadik magyar-török kormányülést, pedig Orbán Viktort minden kulcsminisztere és egy 72 tagú üzleti delegáció kísérte el tegnap Ankarába, a kormányzati csúcstalálkozóra. 

A májusi kínai Egy övezet, egy út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum után jelezték ugyan, hogy Orbán Ankarába, Recep Tayyip Erdogan elnök pedig Magyarországra látogat, de egy teljes vértezetű kormányülés ilyen gyors előkészítése gyakorlatilag lehetetlen, ha tényleg szakmai hátterű.

Hogy miért, és miért épp most, kérdés. Európában ugyanis fekete bárány a török elnök, akinek vezényletével a tavaly júliusi puccs óta, a szükségállapot örve alatt a legalapvetőbb emberi jogokat is sárba tiporják Törökországban. Az EU tiltakozik, levegőben lóg a török csatlakozási folyamat hivatalos felfüggesztése is, miközben a magyar vezetés még szorosabbra fűzi a kapcsolatokat. De ez nem is meglepő, miután a nyilvánvalóan elcsalt, Erdogan teljhatalmát lehetővé tevő referendum után Orbán egyedüli uniós vezetőként gratulált a győzelemhez. Tavaly augusztusban Szíjjártó Péter külügyminiszter vizitelt Ankarában, akkor mondta Binali Yildirim miniszterelnök, hogy Magyarország hozzáállása a puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára. De nem lett az. Erdogan legutóbb, májusban Vlagyimir Putyin elnökkel és az orosz kormánnyal tartott hasonló kormányzati csúcsot.

Berlin nem kivételez a török elnökkel 

A G20-as csúcs alatt tilos tömegrendezvényt tartani, ezt a Németországban élő törökökhöz szólni akaró Erdogannak sem engedélyezi a német szövetségi kormány. A G20-at Hamburgban rendezik július 7-8-án. Sigmar Gabriel külügyminiszter elmondta, jelezte török kollégájának már korábban is, hogy az esemény biztosítására a csúcs miatt nincs elég rendőr, s egy ilyen rendezvény a német-török kormányzati konfliktusok miatt "nem lenne ildomos".

A magyar kormányzati igyekezet leginkább annak fényében érdekes, hogy az Orbán kormány 2010-es hatalomra jutása után megszüntette a jól működő közös kormányülések gyakorlatát Romániával, Ausztriával és Horvátországgal, s a románt például Bukarest évekig tartó unszolására sem indította újra, arra hivatkozva, hogy költséges, nem éri meg, és Bukarest nem tartja tiszteletben a magyar kisebbségi jogokat. Azóta amolyan fékezett habzású időnként közös kormányülésnek is nevezett csúcsot tartottak a szlovákokkal és a szerbekkel. Az Orbán-Erdogan partnerség megpecsételésére azonban a delegáció mérete alapján legalábbis, nem sajnálták a pénzt.

Egy igazi csodagyerek: Matolcsy Ádám

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:00
Tüntetés az Origóért - Fotó: Szalmás Péter
Gazdasági csodagyerek lehet Matolcsy Ádám, hiszen csodával határos módon jutott az Origo hírportált is tulajdonló, közpénzekkel segített, milliárdos értékű céghez. A jegybankelnök fia hallgat a vételárról.

Az éppen csak a 31. évét betöltő Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia szerdán egyik pillanatról a másikra a honi médiabefektetők legnagyobbjai közé katapultálta magát. Bejelentette: cége, a Magyar Stratégiai (MS) Zrt. megvásárolta az Origo kormánypárti hírportált üzemeltető vállalkozást. A kisebbik Matolcsy fiú a Magyar Időknek adott interjújában nagyvonalúan annyit mondott, hogy ez az ügylet egy élet munkájának gyümölcse: "A vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni. Pénzügyileg ez a vételár kifizetésével, de főként nagymértékű hitelek átvállalásából áll. A hitel átvállalásánál nemcsak a termék a fedezet, hanem eddigi életem munkája, az összes cégem, ingatlanaim, szóval minden."

A cégbírósági nyilvántartás szerint bőven akad olyan gazdasági szervezet, ami Matolcsy Ádámhoz köthető. Az interjúban emlegeti például azt az informatikai társaságot, amelyet még 18 évesen gründolt, s amely később profilt váltva saját márkás fodrászbútorok gyártásába kezdett. A Glamorous Kft. ráadásul már több szempontból is nevezetesnek mondható. (A céget 80 százalékban ugyancsak az MS Zrt. birtokolja, míg a fennmaradó rész a Matolcsy Ádám több vállalkozásában is feltűnő Feodor András kezében van.) A cégen keresztül ugyanis gyártulajdonos lett, hiszen a Glamorous Kft. egy váratlan fordulattal 2015 utolsó hónapjában megvásárolta a nála mintegy hússzor nagyobb, és nagyobb múltú veszprémi Balaton Bútor Kft.-t a Fotextől. A tranzakciót a családhoz tartozó Szemerey Tamás pénzintézete, a Növekedési Hitelbank által folyósított kölcsön segítette. Az erről tanúskodó jelzálogjog a Balaton Bútor és a Glamorous cégbírósági kivonatán is olvasható.

Hallgat a jegybankelnök fia
„A tranzakcióval kapcsolatban nem kértem tőle tanácsot, de megkérdeztem, hogy politikailag mekkora kárt okozhat neki a negatív médiavisszhang. Ő rám bízta a döntést, ne érezzem úgy, hogy a családnevem bármiben gátol.” Ezt mondta Matolcsy Ádám édesapjáról a Magyar Időknek. Itt azt is elmondta: nem vett fel hitelt a tranzakcióhoz, de nem is tehetné meg, hiszen a vállalatcsoport jelenlegi hitelei miatt akvizíciós hitelt már nem tudna felvenni.
Írásban kerestük Matolcsy Ádámot, s interjút kértünk tőle. Megküldtük kérdéseinket is, többek között azt, hogy mennyibe került a New Wave Media Group Zrt., milyen bevételekből tudta fedezni a vételárat, mekkora összegű hitelt kellett átvállalnia a cégvásárlással, s a Növekedési Hitelbank mellett, mely pénzintézeteknek tartoznak, közpénzekkel gazdálkodó bankokkal szemben van-e tartozásuk, s ha igen, mekkora összegű. Rákérdeztünk arra is, mennyi időn belül kell törleszteniük terheiket.
De nemcsak rokoni ügyekről érdeklődtünk, arról is, hogy új cégének jelenleg is van futó állami projektje, egy informatikai fejlesztés, pedig az interjúban azt mondta, szándékosan kerüli a közbeszerzéseket.
Matolcsy Ádám azonban nem válaszolt - így nem tudjuk azt se, összeférhetőnek tartja-e az állami hirdetéseket, megbízásokat a kezébe került médiabirodalom révén.

Utóbbi társaság papírjai mást is mutatnak, amelyre aligha büszkék a tulajdonosok. A Glamorous irataiból kiderül, hogy a cégnél 2013 augusztusában, majd tavaly április végén a NAV végrehajtást tartott. A társaság elmúlt évi mérlegéhez csatolt dokumentum szerint a céget egy jogerős határozatban 83 ezer forintos bírsággal sújtották. Hogy a 2016. évi végrehajtás ez volt-e, az csak valószínűsíthető, hiszen a szankció kivetője nem derül ki. Ez persze nem egy égbekiáltó összeg, ám ha az ember édesapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere, ekkora összegű hiátust is illik elkerülnie. De a 2013-as végrehajtáskor is csaknem fél éve a jegybank elnöki székében ült Matolcsy György.

Cégei eddigi ékköve, a Balaton Bútor az interjú szerint nagy exportsikereket értek el. A mérlegbeszámoló szerint viszont a külföldi árbevétel gyakorlatilag nem változott: a tavalyi 699 millió előtt, 2015-ben 686 milliót hoztak össze. Ám az látszik, hogy „nem koncentrálnak” a belföldi piacra: az említett időszakban az itthoni forgalom 777 millióról 324 millióra zuhant. Az összesített forgalom így egy év alatt 1,46 milliárdról 1,02 milliárd forintra olvadt. Ami ennél is aggasztóbb lehet, hogy a 2015-ös 110,6 milliós adózott eredmény lényegében eltűnt, tavaly már csak 266 ezer forint nyereség jött össze. Az Origót megvásárló MS Zrt. ehhez képest kifejezett bravúrra volt képes. A tavalyi 145 millió forintos árbevételből 120 milliós nyereséget hozott össze, ami csaknem 83 százalékos profitráta. Mindezt a cég tevékenysége magyarázza: ingatlanok adásvételével és bérbeadásával foglalkozik. A profitból az egy személyben tulajdonos Matolcsy Ádám 75 milliós osztalékot vett fel, a fennmaradó részt eredménytartalékba tették.

Az ifjabbik Matolcsyhoz még egy cég, az Eurotourism Kutató és Tanácsadó Kft. köthető. Ezt édesanyjával, Matolcsy Gyöngyivel közösen birtokolják, de a papíron társadalomtudományi kutatásokkal foglalkozó cég csak vegetál, évek óta 2-3 millió körüli forgalma van.

Családi körben az Origo
2015 végén a New Wave Média Kft. megvásárolta az Origo Média Zrt.-t a Magyar Telekomtól. A teljes cégcsoportért 13,2 millió eurót, mintegy 4 milliárd forintot fizettek. A New Wave testvércége, a New Wave Productions adta ki a VS.hu hírportált is. Csaknem fél évvel később derült ki, hogy mindkét New Wave cég száz százalékos tulajdonosa a Dry Production Kft.-n keresztül Száraz István. Ez volt az a két vállalkozás, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól. A bejelentést követően újabb váltás következett: Pálmai L. Ákost lecserélték, s György Bencét nevezték ki főszerkesztőnek. Az Orgio szerkesztősége néhány hónap alatt szétszéledt, helyükre a Habony-médiában "edződött" szerzők kerültek. Matolcsy Ádámot már idén tavasszal tulajdonosként emlegették az Origón belül.
Nagyon is kérdés, Matolcsy Ádám miből vette meg az Origót eddig birtokló New Wave Media Groupot, hiszen cégei közül a vásárló Magyar Stratégiai Zrt. valóban prosperál, ám teljesítménye nagyságrendekkel elmarad az Origo értékétől. A portált két évvel ezelőtt 4,2 milliárd forintért adta el a Telekom a VS.hu-t birtokló New Wave Media Kft.-nek. Azt nem tudni, ifjabb Matolcsy mennyit fizetett a kormánypárti hangvételűvé vált oldalért, s a jegybankelnök fia nem is válaszolt idevágó kérdésünkre (sem). Pedig cégeinek nemhogy a tavalyi évi, de nagyjából teljes eddigi működéséből sem igazán lehet fedezni az Origo milliárdos nagyságrendű vételárát.
Az adás-vételről szóló közlemény azt állította, az Origót is birtokló milliárdos cég működését tavalyra sikerült nyereségessé tenni, tehát elméletileg akár a vételárnál valamivel többért is túladhattak volna az Origón. Ám még ha feltételezzük is, hogy az Origo valós értékénél kevesebbet fizetett a tetemes hitelállomány átvállalása miatt, ami tavaly év végén 1,3 milliárd forintot tett ki, a cégcsoport így is milliárdos értékű. (Az Origo tavalyi 5,3 milliárdos bevételből majdnem félmilliárdos nyereséget tudott kitermelni a korábbi veszteségek után.)
Persze azt sem lehetett tudni, hogy a VS.hu-t vezető - Matolcsy Ádámhoz is kapcsolódó - Száraz István miből vásárolta meg az Origót a Magyar Telektomtól 2015 végén. Eredetileg Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a neve merült fel vevőként.
Ám az Origóba nem ekkor tette be a lábát a kormányoldal. 2014. június 2-án Sáling Gergő, a portál főszerkesztője váratlanul távozott posztjáról. Sálingnak a Lázár János kancelláriaminiszter számára kínos cikkek miatt kellett mennie, és a kormány az Origo tulajdonosán, a Magyar Telekom Nyrt.-n keresztül többször próbált "odahatni", amikor számukra érzékeny témákról írtak. A gyenge cáfolatok ellenére június 5-én az Origo hírrovatának tíz tagja a Facebookon jelentette be, hogy felmondanak, majd őket sokan követték, miközben Pálmai L. Ákos vette át az Origo irányítását. Ez a vezetőség sem maradt sokáig a posztján. 2015 végén a New Wave Média Kft. vásárolta meg az Origo Média Zrt.-t. A New Wave testvércége, a New Wave Productions adta ki a VS.hu hírportált is. Csaknem fél évvel később derült ki, hogy mindkét New Wave cég száz százalékos tulajdonosa Száraz István. Ez volt az a két vállalkozás, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól. A bejelentést követően újabb váltás következett: Pálmai L. Ákost lecserélték, s György Bencét nevezték ki főszerkesztőnek. Az Origo szerkesztősége néhány hónap alatt szétszéledt, helyükre a Habony-médiában "edződött" szerzők kerültek. Matolcsy Ádámot már idén tavasszal tulajdonosként emlegették az Origón belül.

"Strómanokról átálltak a gyerekeikre"

Éppen aznap mondta ki másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, hogy Bárándy Gergely jogosan mondhatja, Matolcsy György jegybankelnök, családja és környezete lopja a közpénzt, amikor kiderült Matolcsy Ádám üzlete. Az MSZP-s képviselő szerint ennél egyértelműbb bizonyíték nem is kell arra, hogy igazat mondott, amikor ezt állította.

Ki lehet mondani, hogy közpénzből épít médiabirodalmat a Matolcsy-család?

- Abszolút, épp arról van szó, hogy közpénzből szereznek ilyen-olyan gazdasági érdekeltségeket. Az ugyanis, ami az Origót birtokló cégbirodalommal történt, ékes bizonyítéka annak a mondatnak, amely miatt Matolcsy György beperelt engem. Hogy egy strómancégnek közben átjátszották, s csak ezután került Matolcsy Ádám nevére ez a birodalom, lényegében ugyanaz, mintha egyik bankszámláról közvetlenül a másikra utalták volna a közpénzt.

Ez az új módi?

- Igen, úgy tűnik, ez az új, egyszerű Fidesz-recept: a strómanokról átálltak a gyerekeikre. Elég csak megnézni Orbán Viktor lányának és vejének, Matolcsy György fiának, vagy épp az önmagában is stróman Mészáros Lőrinc gyermekeinek csodálatos üzleti "tehetségét", s sikereit. Minden esetben lopott közpénzekről van szó.

Vissza lehet valaha szerezni ezeket az adóforintokat?

- Egy kormányváltás esetén mindenképpen politikai és jogi elszámoltatásra van szükség, hiszen itt a vádhatóság nagyon könnyen bűncselekményeket állapíthat meg, a jogállami eljárások végén pedig a lopott vagyon is visszakerülhet a magyar adófizetők jogos birtokába. Minden olyan esetben ugyanis, ahol kimondható, hogy egy kormányzati vagy közjogi szereplő állami hatalmával visszaélve jutott, vagy juttatta családját, barátait jogtalan előnyhöz, ott bizony bűncselekmény valósult meg. Ezt senki ne felejtse el.

B. I. M.Egy igazi csodagyerek: Matolcsy Ádám

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:00
Tüntetés az Origóért - Fotó: Szalmás Péter
Gazdasági csodagyerek lehet Matolcsy Ádám, hiszen csodával határos módon jutott az Origo hírportált is tulajdonló, közpénzekkel segített, milliárdos értékű céghez. A jegybankelnök fia hallgat a vételárról.

Az éppen csak a 31. évét betöltő Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia szerdán egyik pillanatról a másikra a honi médiabefektetők legnagyobbjai közé katapultálta magát. Bejelentette: cége, a Magyar Stratégiai (MS) Zrt. megvásárolta az Origo kormánypárti hírportált üzemeltető vállalkozást. A kisebbik Matolcsy fiú a Magyar Időknek adott interjújában nagyvonalúan annyit mondott, hogy ez az ügylet egy élet munkájának gyümölcse: "A vállalkozásaim által termelt jövedelemből tudtam megvásárolni. Pénzügyileg ez a vételár kifizetésével, de főként nagymértékű hitelek átvállalásából áll. A hitel átvállalásánál nemcsak a termék a fedezet, hanem eddigi életem munkája, az összes cégem, ingatlanaim, szóval minden."

A cégbírósági nyilvántartás szerint bőven akad olyan gazdasági szervezet, ami Matolcsy Ádámhoz köthető. Az interjúban emlegeti például azt az informatikai társaságot, amelyet még 18 évesen gründolt, s amely később profilt váltva saját márkás fodrászbútorok gyártásába kezdett. A Glamorous Kft. ráadásul már több szempontból is nevezetesnek mondható. (A céget 80 százalékban ugyancsak az MS Zrt. birtokolja, míg a fennmaradó rész a Matolcsy Ádám több vállalkozásában is feltűnő Feodor András kezében van.) A cégen keresztül ugyanis gyártulajdonos lett, hiszen a Glamorous Kft. egy váratlan fordulattal 2015 utolsó hónapjában megvásárolta a nála mintegy hússzor nagyobb, és nagyobb múltú veszprémi Balaton Bútor Kft.-t a Fotextől. A tranzakciót a családhoz tartozó Szemerey Tamás pénzintézete, a Növekedési Hitelbank által folyósított kölcsön segítette. Az erről tanúskodó jelzálogjog a Balaton Bútor és a Glamorous cégbírósági kivonatán is olvasható.

Hallgat a jegybankelnök fia
„A tranzakcióval kapcsolatban nem kértem tőle tanácsot, de megkérdeztem, hogy politikailag mekkora kárt okozhat neki a negatív médiavisszhang. Ő rám bízta a döntést, ne érezzem úgy, hogy a családnevem bármiben gátol.” Ezt mondta Matolcsy Ádám édesapjáról a Magyar Időknek. Itt azt is elmondta: nem vett fel hitelt a tranzakcióhoz, de nem is tehetné meg, hiszen a vállalatcsoport jelenlegi hitelei miatt akvizíciós hitelt már nem tudna felvenni.
Írásban kerestük Matolcsy Ádámot, s interjút kértünk tőle. Megküldtük kérdéseinket is, többek között azt, hogy mennyibe került a New Wave Media Group Zrt., milyen bevételekből tudta fedezni a vételárat, mekkora összegű hitelt kellett átvállalnia a cégvásárlással, s a Növekedési Hitelbank mellett, mely pénzintézeteknek tartoznak, közpénzekkel gazdálkodó bankokkal szemben van-e tartozásuk, s ha igen, mekkora összegű. Rákérdeztünk arra is, mennyi időn belül kell törleszteniük terheiket.
De nemcsak rokoni ügyekről érdeklődtünk, arról is, hogy új cégének jelenleg is van futó állami projektje, egy informatikai fejlesztés, pedig az interjúban azt mondta, szándékosan kerüli a közbeszerzéseket.
Matolcsy Ádám azonban nem válaszolt - így nem tudjuk azt se, összeférhetőnek tartja-e az állami hirdetéseket, megbízásokat a kezébe került médiabirodalom révén.

Utóbbi társaság papírjai mást is mutatnak, amelyre aligha büszkék a tulajdonosok. A Glamorous irataiból kiderül, hogy a cégnél 2013 augusztusában, majd tavaly április végén a NAV végrehajtást tartott. A társaság elmúlt évi mérlegéhez csatolt dokumentum szerint a céget egy jogerős határozatban 83 ezer forintos bírsággal sújtották. Hogy a 2016. évi végrehajtás ez volt-e, az csak valószínűsíthető, hiszen a szankció kivetője nem derül ki. Ez persze nem egy égbekiáltó összeg, ám ha az ember édesapja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első embere, ekkora összegű hiátust is illik elkerülnie. De a 2013-as végrehajtáskor is csaknem fél éve a jegybank elnöki székében ült Matolcsy György.

Cégei eddigi ékköve, a Balaton Bútor az interjú szerint nagy exportsikereket értek el. A mérlegbeszámoló szerint viszont a külföldi árbevétel gyakorlatilag nem változott: a tavalyi 699 millió előtt, 2015-ben 686 milliót hoztak össze. Ám az látszik, hogy „nem koncentrálnak” a belföldi piacra: az említett időszakban az itthoni forgalom 777 millióról 324 millióra zuhant. Az összesített forgalom így egy év alatt 1,46 milliárdról 1,02 milliárd forintra olvadt. Ami ennél is aggasztóbb lehet, hogy a 2015-ös 110,6 milliós adózott eredmény lényegében eltűnt, tavaly már csak 266 ezer forint nyereség jött össze. Az Origót megvásárló MS Zrt. ehhez képest kifejezett bravúrra volt képes. A tavalyi 145 millió forintos árbevételből 120 milliós nyereséget hozott össze, ami csaknem 83 százalékos profitráta. Mindezt a cég tevékenysége magyarázza: ingatlanok adásvételével és bérbeadásával foglalkozik. A profitból az egy személyben tulajdonos Matolcsy Ádám 75 milliós osztalékot vett fel, a fennmaradó részt eredménytartalékba tették.

Az ifjabbik Matolcsyhoz még egy cég, az Eurotourism Kutató és Tanácsadó Kft. köthető. Ezt édesanyjával, Matolcsy Gyöngyivel közösen birtokolják, de a papíron társadalomtudományi kutatásokkal foglalkozó cég csak vegetál, évek óta 2-3 millió körüli forgalma van.

Családi körben az Origo
2015 végén a New Wave Média Kft. megvásárolta az Origo Média Zrt.-t a Magyar Telekomtól. A teljes cégcsoportért 13,2 millió eurót, mintegy 4 milliárd forintot fizettek. A New Wave testvércége, a New Wave Productions adta ki a VS.hu hírportált is. Csaknem fél évvel később derült ki, hogy mindkét New Wave cég száz százalékos tulajdonosa a Dry Production Kft.-n keresztül Száraz István. Ez volt az a két vállalkozás, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól. A bejelentést követően újabb váltás következett: Pálmai L. Ákost lecserélték, s György Bencét nevezték ki főszerkesztőnek. Az Orgio szerkesztősége néhány hónap alatt szétszéledt, helyükre a Habony-médiában "edződött" szerzők kerültek. Matolcsy Ádámot már idén tavasszal tulajdonosként emlegették az Origón belül.
Nagyon is kérdés, Matolcsy Ádám miből vette meg az Origót eddig birtokló New Wave Media Groupot, hiszen cégei közül a vásárló Magyar Stratégiai Zrt. valóban prosperál, ám teljesítménye nagyságrendekkel elmarad az Origo értékétől. A portált két évvel ezelőtt 4,2 milliárd forintért adta el a Telekom a VS.hu-t birtokló New Wave Media Kft.-nek. Azt nem tudni, ifjabb Matolcsy mennyit fizetett a kormánypárti hangvételűvé vált oldalért, s a jegybankelnök fia nem is válaszolt idevágó kérdésünkre (sem). Pedig cégeinek nemhogy a tavalyi évi, de nagyjából teljes eddigi működéséből sem igazán lehet fedezni az Origo milliárdos nagyságrendű vételárát.
Az adás-vételről szóló közlemény azt állította, az Origót is birtokló milliárdos cég működését tavalyra sikerült nyereségessé tenni, tehát elméletileg akár a vételárnál valamivel többért is túladhattak volna az Origón. Ám még ha feltételezzük is, hogy az Origo valós értékénél kevesebbet fizetett a tetemes hitelállomány átvállalása miatt, ami tavaly év végén 1,3 milliárd forintot tett ki, a cégcsoport így is milliárdos értékű. (Az Origo tavalyi 5,3 milliárdos bevételből majdnem félmilliárdos nyereséget tudott kitermelni a korábbi veszteségek után.)
Persze azt sem lehetett tudni, hogy a VS.hu-t vezető - Matolcsy Ádámhoz is kapcsolódó - Száraz István miből vásárolta meg az Origót a Magyar Telektomtól 2015 végén. Eredetileg Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a neve merült fel vevőként.
Ám az Origóba nem ekkor tette be a lábát a kormányoldal. 2014. június 2-án Sáling Gergő, a portál főszerkesztője váratlanul távozott posztjáról. Sálingnak a Lázár János kancelláriaminiszter számára kínos cikkek miatt kellett mennie, és a kormány az Origo tulajdonosán, a Magyar Telekom Nyrt.-n keresztül többször próbált "odahatni", amikor számukra érzékeny témákról írtak. A gyenge cáfolatok ellenére június 5-én az Origo hírrovatának tíz tagja a Facebookon jelentette be, hogy felmondanak, majd őket sokan követték, miközben Pálmai L. Ákos vette át az Origo irányítását. Ez a vezetőség sem maradt sokáig a posztján. 2015 végén a New Wave Média Kft. vásárolta meg az Origo Média Zrt.-t. A New Wave testvércége, a New Wave Productions adta ki a VS.hu hírportált is. Csaknem fél évvel később derült ki, hogy mindkét New Wave cég száz százalékos tulajdonosa Száraz István. Ez volt az a két vállalkozás, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól. A bejelentést követően újabb váltás következett: Pálmai L. Ákost lecserélték, s György Bencét nevezték ki főszerkesztőnek. Az Origo szerkesztősége néhány hónap alatt szétszéledt, helyükre a Habony-médiában "edződött" szerzők kerültek. Matolcsy Ádámot már idén tavasszal tulajdonosként emlegették az Origón belül.

"Strómanokról átálltak a gyerekeikre"

Éppen aznap mondta ki másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, hogy Bárándy Gergely jogosan mondhatja, Matolcsy György jegybankelnök, családja és környezete lopja a közpénzt, amikor kiderült Matolcsy Ádám üzlete. Az MSZP-s képviselő szerint ennél egyértelműbb bizonyíték nem is kell arra, hogy igazat mondott, amikor ezt állította.

Ki lehet mondani, hogy közpénzből épít médiabirodalmat a Matolcsy-család?

- Abszolút, épp arról van szó, hogy közpénzből szereznek ilyen-olyan gazdasági érdekeltségeket. Az ugyanis, ami az Origót birtokló cégbirodalommal történt, ékes bizonyítéka annak a mondatnak, amely miatt Matolcsy György beperelt engem. Hogy egy strómancégnek közben átjátszották, s csak ezután került Matolcsy Ádám nevére ez a birodalom, lényegében ugyanaz, mintha egyik bankszámláról közvetlenül a másikra utalták volna a közpénzt.

Ez az új módi?

- Igen, úgy tűnik, ez az új, egyszerű Fidesz-recept: a strómanokról átálltak a gyerekeikre. Elég csak megnézni Orbán Viktor lányának és vejének, Matolcsy György fiának, vagy épp az önmagában is stróman Mészáros Lőrinc gyermekeinek csodálatos üzleti "tehetségét", s sikereit. Minden esetben lopott közpénzekről van szó.

Vissza lehet valaha szerezni ezeket az adóforintokat?

- Egy kormányváltás esetén mindenképpen politikai és jogi elszámoltatásra van szükség, hiszen itt a vádhatóság nagyon könnyen bűncselekményeket állapíthat meg, a jogállami eljárások végén pedig a lopott vagyon is visszakerülhet a magyar adófizetők jogos birtokába. Minden olyan esetben ugyanis, ahol kimondható, hogy egy kormányzati vagy közjogi szereplő állami hatalmával visszaélve jutott, vagy juttatta családját, barátait jogtalan előnyhöz, ott bizony bűncselekmény valósult meg. Ezt senki ne felejtse el.

B. I. M.