Előfizetés

Gyorssegély az egészségügynek - Kimaradtak a fogorvosok

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:05
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
 Nyolcmilliárdos tartalékot szabadít fel az egészségügyi kormányzat: számos szakterület örülhet, de a fogorvosok megint kimaradtak.

Ha a kormány is jóváhagyja a javaslatot, idén már kétszer annyi – 16 ezer helyett 30 ezer – beteg juthat térítésmentesen úgynevezett PET-CT vizsgálathoz, mint eddig. Ezzel várhatóan mérséklődhet a várakozási idő is. Most átlagosan két hetet kell várni erre a vizsgálatra, ha sürgősséggel kérik, akkor egy-két napon belül fogadják az érintetteket. (A PET-CT vizsgálat azt mutatja meg, hol vannak és mekkorák a szervezetben a daganatok.)

A javaslat fedezetet teremt további 18 hazai tüdőátültetésnek. Az év első öt hónapjában már 12 ilyen beavatkozáson vagyunk túl.

A kardiológusok is kapnak egymilliárd forintot úgynevezett transzkatéteres szívbillentyűre, és a hosszú távú keringést támogató, műszív alkalmazására.

A háziorvosi rezsitámogatást további havi 130 ezer forinttal emeli a kormány. Ezt az összeget júniusban kaphatják meg először az alapellátók, ezzel az elmúlt három évben összesen 390 ezer forinttal nőtt a praxisok havi bevétele. Az alapellátáshoz tartozó fogorvosok viszont megint kimaradtak. A Népszava másfél hete írt arról, hogy szeptember elején munkalassító demonstrációként úgynevezett „húzós napokat”  tartanak a fogorvosok. Ezen a három napon az akcióban résztvevő körzetekben kizárólag sürgősségi kezeléseket – például húzást, baleseti sérülések ellátását – végzik csak el. Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak.

– Nem értem, hogy az egészségügyi alapellátásban ugyanolyan szerepet vállaló fogorvosok miért maradnak ki újra és újra a támogatásokból – mondta a Népszavának Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hozzátette, ez súlyos diszkrimináció. Több jogszabály is egyértelműen rendelkezik arról, hogy a fogorvosi ellátás része az egészségügyi alapellátásnak. Finanszírozásuk mégis messze elmarad a háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi szolgáltatók dotálásától. Annak ellenére is, hogy egy fogorvosi praxisnak jóval nagyobbak a költségei, mint egy háziorvosi körzetnek. A települési önkormányzatok szinte egytől-egyig a fogorvosokra terhelik az eszközök biztosítását, ami jelentős költség a praxisoknak. Így a finanszírozásból sokszor még a garantált bérminimumot sem tudják kigazdálkodni, nem hogy az egyre emelkedő rezsiköltségeket – mondta az érdekvédő.

Belső felvételek

Az emésztőszervrendszeri daganatos betegek számára több új terápiát is finanszíroz a biztosító, többek közt a (vastagbélgyulladásos) Chron-betegeknél a hagyományos vastagbéltükrözés helyett az orvosok használhatják az úgynevezett kapszulás endoszkópot. Ez a bélrendszer vizsgálatának új, fájdalommentes diagnosztikája. Ennek során a beteg lenyel egy kisméretű kapszulát, amely apró videokamerát és rádióadót tartalmaz. Ahogy az áthalad a bélrendszeren, a kamera – ma már akár video sebességgel is – képeket rögzít, amelyeket a beteg által viselt vevőkészülék tárol el.

Az FTC nyert, a Vasas elszúrta

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.06.30. 01:12
A ferencvárosi Varga Roland (j2) gólját ünneplik csapattársai, Leonardo de Almeida (b), Fernando Gorriaran (b2) és Böle Lukács a
Az FTC 2-0-ra legyőzte a lett Jeglavát az Üllői úton, a 3-1-re is vezető Vasas pedig végül 4-3-ra kikapott Petah Tikvában a Beitar Jeruzsálemtől a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 1. fordulójában.

Nagyjából 7100 hazai, s pontosan 16 vendégszurkoló várta a nemzetközi kupaidény kezdetét a Groupama Arénában. A több nyári igazolása közül Kenneth Otigbát, Fernando Gorriarant és Priskin Tamást is a kezdőcsapatában szerepeltető Ferencváros a mérkőzés elején magához ragadta a kezdeményezést. Különösen a széleken voltak aktívak a zöld-fehérek Amadou Moutari és Varga Roland révén. Az első veszélyes lehetőség is nevezettek érdeme: a balról passzoló idegenlégiós továbbította pontosan a labdát Vargának, aki éles szögből kapufát talált.

A 10. percben aztán ismét a nigeri futott el a balszélen, ám az ötösön helyezkedő Varga ekkor gólra váltotta az asszitsztot (1-0).

A korai gól megnyugtatta a hazaiakat, ellenben nem szegte a lettek kedvét: a csapatukat elkísérő drukkerek annak ellenére is többször éltették az övéiket, hogy a vendéggárdának vajmi kevés köze volt a mérkőzéshez; a pályán inkább a házigazda akarata érvényesült.

Miközben Izraelben hátrányból fordítva előbb 2-1-re, majd a második játékrész elején Kulcsár Tamás góljával 3-1-re vezetett a Vasas, az újabb FTC-gól egészen a 70. minutumig váratott magára: a meddő mezőnyfölényben futballozó Ferencvárosba negyedik újoncként beálló Bőle Lukács tört be a büntetőterületen belülre, alapvonalról visszagurított labdáját pedig Varga a kapu jobb sarkába lőtte (2-0).

Miközben Budapesten már nem változott az eredmény, a Beitar a hajrában háromszor is bevette a Vasas kapuját. A játék képe alapján az FTC megnyugtató előnnyel, az angyalföldiek pedig három idegenben lőtt góllal várhatják a jövő csütörtöki visszavágót.

El-selejtező, 1. forduló

FTC–Jeglava 2-0

Beitar–Vasas 4-3

Videoton–Balzan 2 - 0

 

Európa Liga - Kétgólos előnybe került a Videoton

Publikálás dátuma
2017.06.30. 01:00
MTI Fotó: Illyés Tibor
 Az utolsó negyedórában két gólt lőve 2-0-ra legyőzte a Videoton a máltai Balzant a felcsúti Pancho Arénában a labdarúgó Európa Liga-selejtező első fordulójának első, csütörtöki mérkőzésén. A visszavágót jövő kedden játsszák.

Európa Liga-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés: Videoton FC-Balzan (máltai) 2-0 (0-0) 

Felcsút, 2881 néző, v.: Jakimovski (macedón)

gólszerzők: Scepovic (79.), Lazovic (94.)

sárga lap: Suljic (45.), Stopira (60.), Juhász R. (61.), illetve Savic (22.), R. Fenech (39.), P. Fenech (45.), Kaljevic (45.)

Videoton FC:
Kovácsik - Nego, Juhász R., Fejes, Stopira - Bódi (Géresi, 63.), Varga J. (Pátkai, 54.), Hadzic, Suljic - Lazovic, Scepovic

Balzan:
Janjusevic - Savic, Bruno, Serrano, Bezzina - Ljubomirac (Lecao, 77.), R. Fenech, P. Fenech, Effiong (Grima, 93.) - Kaljevic, Cadu (Lepovic, 83.)

A kezdeti tapogatózást követően a Videoton került nagy fölénybe, sorra vezette a támadásokat, de egy érvénytelenített gólt leszámítva nem tudott kapuba találni.

A gól nélküli első félidőt követően a második játékrész első negyedórájában meglepetésre a Balzan birtokolta többet a labdát. A gólhoz mégis Bódi járt a legközelebb, amikor nagy erejű lövését a gólvonalon mentette az egyik máltai védő. A találkozó 73. percében Scepovic büntetőt hibázott, de hat perccel később javított és Géresi sarkazását gólra váltotta. A székesfehérváriak ezt követően nagy erőket mozgósítottak az újabb találatért, ám Scepovic a hosszabbításban egy lépésről nem tudott a kapuba találni. A slusszpoén Lazovicé volt, aki a mérkőzés utolsó másodpercében beállította a 2-0-s végeredményt.

A párharc továbbjutója az észt Nomme Kalju és a feröeri B36 Tórshavn párharcának győztesével játszik a következő körben.