Gyorssegély az egészségügynek - Kimaradtak a fogorvosok

Publikálás dátuma
2017.06.30 07:05
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
 Nyolcmilliárdos tartalékot szabadít fel az egészségügyi kormányzat: számos szakterület örülhet, de a fogorvosok megint kimaradtak.

Ha a kormány is jóváhagyja a javaslatot, idén már kétszer annyi – 16 ezer helyett 30 ezer – beteg juthat térítésmentesen úgynevezett PET-CT vizsgálathoz, mint eddig. Ezzel várhatóan mérséklődhet a várakozási idő is. Most átlagosan két hetet kell várni erre a vizsgálatra, ha sürgősséggel kérik, akkor egy-két napon belül fogadják az érintetteket. (A PET-CT vizsgálat azt mutatja meg, hol vannak és mekkorák a szervezetben a daganatok.)

A javaslat fedezetet teremt további 18 hazai tüdőátültetésnek. Az év első öt hónapjában már 12 ilyen beavatkozáson vagyunk túl.

A kardiológusok is kapnak egymilliárd forintot úgynevezett transzkatéteres szívbillentyűre, és a hosszú távú keringést támogató, műszív alkalmazására.

A háziorvosi rezsitámogatást további havi 130 ezer forinttal emeli a kormány. Ezt az összeget júniusban kaphatják meg először az alapellátók, ezzel az elmúlt három évben összesen 390 ezer forinttal nőtt a praxisok havi bevétele. Az alapellátáshoz tartozó fogorvosok viszont megint kimaradtak. A Népszava másfél hete írt arról, hogy szeptember elején munkalassító demonstrációként úgynevezett „húzós napokat”  tartanak a fogorvosok. Ezen a három napon az akcióban résztvevő körzetekben kizárólag sürgősségi kezeléseket – például húzást, baleseti sérülések ellátását – végzik csak el. Az alapellátó fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak.

– Nem értem, hogy az egészségügyi alapellátásban ugyanolyan szerepet vállaló fogorvosok miért maradnak ki újra és újra a támogatásokból – mondta a Népszavának Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke. Hozzátette, ez súlyos diszkrimináció. Több jogszabály is egyértelműen rendelkezik arról, hogy a fogorvosi ellátás része az egészségügyi alapellátásnak. Finanszírozásuk mégis messze elmarad a háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi szolgáltatók dotálásától. Annak ellenére is, hogy egy fogorvosi praxisnak jóval nagyobbak a költségei, mint egy háziorvosi körzetnek. A települési önkormányzatok szinte egytől-egyig a fogorvosokra terhelik az eszközök biztosítását, ami jelentős költség a praxisoknak. Így a finanszírozásból sokszor még a garantált bérminimumot sem tudják kigazdálkodni, nem hogy az egyre emelkedő rezsiköltségeket – mondta az érdekvédő.

Belső felvételek

Az emésztőszervrendszeri daganatos betegek számára több új terápiát is finanszíroz a biztosító, többek közt a (vastagbélgyulladásos) Chron-betegeknél a hagyományos vastagbéltükrözés helyett az orvosok használhatják az úgynevezett kapszulás endoszkópot. Ez a bélrendszer vizsgálatának új, fájdalommentes diagnosztikája. Ennek során a beteg lenyel egy kisméretű kapszulát, amely apró videokamerát és rádióadót tartalmaz. Ahogy az áthalad a bélrendszeren, a kamera – ma már akár video sebességgel is – képeket rögzít, amelyeket a beteg által viselt vevőkészülék tárol el.

Szerző
2017.06.30 07:05

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Babosék negyeddöntősök az Australian Openen

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:53

Fotó: AFP/ Peter PARKS
Babos Tímea és francia partnere, Kristina Mladenovic győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének nyolcaddöntőjében.
Babosék ellenfele a belga Kirsten Flipkens és a svéd Johanna Larsson volt, akiket két szettben győztek le vasárnap, a találkozó 2 óra 20 percig tartott.
Eredmény: páros, nyolcaddöntő: ------------------------------------- Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Kirsten Flipkens, Johanna Larsson (belga, svéd, 13.) 6:1, 6:4
Szerző
2019.01.21 08:53