Csak csepeg a víz

Publikálás dátuma
2017.07.03 07:22
Az öntözésre költött forintok hamar megtérülnek a magasabb hozamok és a jobb minőség révén. FOTÓ: THINKSTOCK
Kevesebb gabona terem az idén, mint a múlt évben. Ennek csak egyik oka a fagy- és jégkár, legalább ilyen súllyal esik latba a szárazság.

A szakemberek szerint a hektáronkénti átlagtermés a rendkívül kedvező Magyarországi mezőgazdasági adottságok ellenére sem igazán versenyképes már sem a gabonában, sem a zöldség-, vagy a gyümölcságazatban. Ennek csak egyik oka, hogy a magyar gazdák jelentős része az uniós támogatásokat nem technikai, technológiai, vagy éppen genetikai korszerűsítésre használta fel, hanem egyéb célokra költötte. Sok gabonatermelő nem követte figyelemmel az egyre újabb, szárazságtűrő fajtákat és az öntözött területek nagysága évek óta nem növekedett.

A rendszerváltás előtt a csúcsidőszakban 300 ezer, de még a rendszerváltáskor is 200 ezer hektárt meghaladó termőföldet, kertészeti ültetvényt öntöztek. Ez a terület mára 100 ezer hektár alá zsugorodott. Ez akkor is kevés, ha egy hektáron a korszerű, csepegtető öntöző rendszer kiépítése minőségtől, illetve az informatikai felszereltségtől függően átlagosan 1 millió forint. Igaz, a biztonságosabb és jobb minőségű, magasabb hozamú növényi kultúrákkal ki lehet termelni a beruházás költségeit.

Azt még a kormányzat is elismerte, hogy nem sikerült előrelépést elérni az öntözés bővítésében. Pedig nemcsak a zöldséget, gyümölcsöt lehet öntözni, de a gabonát is. Van is erre példa, hiszen Magyarországon is léteznek öntözött gabonaföldek, s a termelőket tömörítő szövetség adatai szerint hektáronként akár 10 tonnát is learatnak, ami jócskán meghaladja a nem öntözött területek átlagtermését. Szántóföldi növényeket gazdaságosan nemigen lehet öntözéssel termeszteni, ellentétben a gyümölcsökkel, amiket viszont csak így szabadna - nyilatkozta a Népszavának Raskó György agrárközgazdász. Ráadásul az öntözéses gazdálkodás hektáronként 60-70 ezer forint többletköltséget jelent termelési szezononként, amit gabonával, olajos magvakkal nemigazán lehet kitermelni. Magyarországon emiatt leginkább a kertészeti ágazatban alkalmazzák az öntözéses gazdálkodást. Rajtuk kívül még a vetőmag és csemegekukorica termelők öntöznek, mert a forgalmazók, illetve feldolgozók másként nem kötnek a termelőkkel szerződést.

Még vetőmagtermesztésre is hiába igyekezett öntözési társulást létrehozni cukorrépa-, illetve vetőmagtermelőkkel az agrárközgazdász, a gazdák érdektelenségén megbukott a próbálkozás. Visszariadtak a rendkívül magas beruházási költségektől. Megoldható lett volna a projekt, ha vállalják a kötelező befizetést a rendszer működtetésére, de ettől is idegenkedtek.

Az öntözés terjedését nemcsak a gazdák szerint túlzott bürokrácia akadályozza, hanem az is, hogy a kormány évekkel ezelőtt gyakorlatilag felszámolta a termelők víztársulásait, megszüntetve a kötelező befizetéseket, amelyekből fenntartották, karbantartották az öntözőrendszereket. Tették ezt azzal az indokkal, hogy majd az állam kezeli a földek öntözésére szolgáló csatornákat, szivattyúkat. Azóta sem történt semmi. Az önkéntes befizetés pedig nem túl népszerű. Az öntözéses gazdálkodásra költött milliók hosszabb távon térülnek meg, s a magyar gazdák jelentős részének ez nincs ínyére.

Pedig egy tanulmány szerint Magyarországon a mezőgazdasági területek 20 százaléka, 800 ezer hektár lenne elvileg alkalmas öntözéses gazdálkodásra. Raskó szerint már az is nagy eredmény lenne, ha 100 ezer hektárral 170 ezer hektárra sikerülne növelni az öntözött területek nagyságát.

Állami támogatás nélkül megoldhatatlan az öntözés elterjesztése. A szakemberek szerint a gerinccsatornákat az államnak kellene kiépíteni, fenntartani. A gazdák azt sem tartják igazán szerencsésnek, hogy a vízügy, a vízgazdálkodás nem a Földművelésügyi Minisztériumhoz, hanem a belügyminisztériumhoz tartozik.

Kevesebb búza terem idén
Becslések szerint akár 15-20 százalékkal kevesebb búza teremhet az idén, mint tavaly. A hivatalos előrejelzés ennél óvatosabb és 10 százalékos visszaeséssel számol. Tavaly 5,5 millió tonna búza termett, ezzel szemben 2017-ben 4-4,5 millió tonnát takaríthatnak be a kombájnok. Az elmúlt néhány évben a vetésterület is alaposan megcsappant.
A világ gabonatermése is alatta marad a tavalyinak. Az USA-ban mintegy 6 millió tonnával maradnak el a 2016-os terméstől. Az európai gabona mennyiség sem éri el az előző évben learatott készleteket. Magyarországon a búza vetésterülete korábban elérte az 1,2 millió hektárt, de az elmúlt két évben az alacsony búzaárak miatt jóval 1 millió hektár alatt maradt - említette a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Jelenleg a búza ára tonnánként 38-42 ezer forint, ami nettó veszteséget okoz a termelőknek. Ezt napraforgó, vagy repce vetésével igyekeznek elkerülni, s ez is a búza-vetésterület visszaszorulásának egyik oka. Az 1,7-1,8 millió tonnás export mellett a hazai igényekre jut elegendő minőségű búza.

Megint központosítanak: új kéz alá kerülnek az állami földek

Publikálás dátuma
2019.03.25 19:57
Képünk illusztráció
Fotó: NAP
Nemzeti Földügyi Központot hoz létre a kormány, ami a földalaphoz tartozó területek tulajdonosa lesz. Egy lendülettel a Lechner központ kapta meg a fővárosi kormányhivatal legfontosabb földmérési feladatait is.
Nemzeti Földügyi Központot (NFK) hoz létre a kormány, július 1-jétől ez az agrárminiszter irányítása alá tartozó központi költségvetési szerv végzi az állami földek kezelését, felügyeletét; a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik- írja az MTI.
A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az NFK végzi majd az agrárigazgatáshoz szükséges államigazgatási és kapcsolódó állami feladatokat, kezeli az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszereket. Az új szervezet működteti a Nemzeti Földalapba tartozó vagyonnyilvántartási rendszert, egyben gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapba tartozó földek felett. Feladata lesz országos hatáskörű szervezetként az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásával összefüggő feladatok koordinálása is.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet átalakítás útján szűnik meg, általános jogutódja az NFK lesz.  Megszűnik a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. is, feladatait ugyancsak az NFK veszi át.  Az NFK-ba beolvad a fővárosi kormányhivatal mezőgazdasági távérzékelési és helyszíni ellenőrzési osztálya és a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) fejlesztési koordinációs és üzemeltetési osztálya is. 
Az érintett minisztereknek június végéig gondoskodniuk kell az NFK működésére és gazdálkodására vonatkozó államháztartási intézkedések megtételéről és a szükséges költségvetési jogszabályok módosításáról, továbbá az NFK jogállásával, feladat- és hatáskörével valamint a jogutódlással kapcsolatos jogszabályok megalkotásáról.

Átveszik a földügyeket a fővárostól

A bejelentéstől nem független, hogy ugyanebből a közlönyszámból derül ki: a kormány központosítja az az ingatlan-nyilvántartási és térképészeti feladatokat ellátó szervezeteket is. A Lechner Nonprofit Kft. veszi át április elsejétől fővárosi kormányhivatal több földmérési és térinformatikai feladatkörét és osztályát – a Lechner alá kerül többek között az Államhatárügyi Osztály, a  Földügyi Fejlesztési és Üzemeltetési Osztály, a  Kozmikus Geodéziai Osztály, a  Szolgáltató Osztály, a  Távérzékelési Osztály, a  Térinformatikai Osztály. Minderre összesen egy hetet biztosít a kormányrendelet, ami a Mepar működtetésével is feladatokat ad az érintett minisztereknek - a kancelláriaminiszternek, a pénzügyminiszternek, és az agrártárca vezetőjének.

Palkovics a kormányzati szuperhős: "mindenhez is" ért

Publikálás dátuma
2019.03.25 17:20

Fotó: Kállai Márton
Most éppen az egyik legfontosabb gazdasági vegyesbizottságot rántotta maga alá a miniszter.
Nincs az a terület, amivel Palkovics László az immár "mindennel is" foglalkozó innovációs és technológiai miniszter ne tudná szaporítani bokros teendőit. Ráadásul mások háttérbe szorításával. A kormány néhány perce megjelent határozata szerint ugyanis mostantól a Magyar–Baden-Württembergi Vegyes Bizottságot ő irányítja - Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára helyett.
Korábbi híradások szerint a patinás, lassan 30 éves múltra visszatekintő vegyes bizottság a német tartomány és Magyarország kapcsolatainak egyik legfontosabb egyeztető szerve. Két évvel ezelőtti ülésükről a kabinet azt emelte kihogy a Németországgal lebonyolított külkereskedelmi forgalom legnagyobb részét Baden-Württemberg adja és onnan érkezik a legtöbb német működő tőke is. Erre példa a Mercedes-Benz kecskeméti gyára vagy a számos hazai telephelyen gyártó Bosch. Magyar Levente akkor úgy fogalmazott, hogy a Baden-Württemberg tartománnyal fenntartott vegyes bizottság az egyik legaktívabb, mivel százas nagyságrendű projekt fut és indul a felügyelete mellett.  Palkovics László munkabírása ugyanakkor már-már földönkívüli tartományba lép. Amellett, hogy irányítja a szakoktatástól az energiaárakig, az innovációtól a közlekedésig és az informatikáig szinte az összes fontosabb hazai területtel foglalkozó Innovációs és Technológiai Minisztériumot, igyekszik maga alá gyűrni az Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét, tavaly óta ő gyakorolhatja a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogait, ez év januárja óta felel kormánybiztosként a Budapest-Belgrád vasútvonalért, sőt időnként még szemétszedésre is akad ideje.
Szerző