Előfizetés

Visszadobálják a döglött halakat

Publikálás dátuma
2017.07.03. 07:41
FOTÓ: THINKSTOCK

A kifogott halak 10 százaléka kerül vissza selejtként az óceánba. Az évente kifogott nagyjából 100 millió tonna halból körülbelül 10 millió tonnát azonnal visszadobtak a nyílt vízbe. A kiselejtezett halak általában sérültek, betegek, döglöttek, túlságosan kicsik, vagy épp nem a megcélzott fajba tartoznak.

Súlyos környezeti válság fenyeget

Publikálás dátuma
2017.06.30. 15:46
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte, és az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami egyesek szerint a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet fog teremteni.

A műanyagpalackok iránti kereslet növekedését a palackozott víz iránti csillapíthatatlannak tűnő vágy hajtja, valamint a nyugati, "folyton úton" életmód átterjedése Kínára és az ázsiai-csendes-óceáni régióra.

A The Guardian című brit napilap birtokába jutott friss adatok szerint 2016-ban több mint 480 milliárd műanyag üdítős palackot adtak el világszerte. Egy évtizeddel korábban ez a szám még nagyjából 300 milliárd volt, és az Euromonitor International kutatócég legfrissebb becslései szerint 2021-re eléri az 583,3 milliárdot.

Az üdítős és vizespalackok többsége a műanyagtermékek gyártásában széles körben használt, és újrahasznosítható polietilén-tereftalát (PET) felhasználásával készül. A palackok begyűjtésére és újrahasznosítására irányuló erőfeszítések azonban nem tudnak lépést tartani a műanyagpalackok iránti megnövekedett igénnyel.

A 2016-ban vásárolt műanyagpalackok kevesebb mint felét gyűjtötték be újrahasznosítás céljából és a begyűjtöttek mindössze 7 százalékából készült új palack. A hulladék többsége a szeméttelepeken és az óceánban végezte.

Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ahonnan aztán a tengeri madarak, halak és egyéb teremtmények gyomrába jut. Amennyiben a helyzet nem változik, akkor 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal, ha a súlyokat vetjük össze. A szakértők pedig már arra figyelmeztetnek, hogy a táplálékláncon keresztül a műanyaghulladék egy része már megtalálta az útját az emberek tányérjába is.

Hugo Tagholm, a Surfers Against Sewage nevű szervezet munkatársa szerint a műanyagszennyezés lassan a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú fenyegetést fog jelenteni, mivel beszennyezi a bolygó minden természeti rendszerét és egyre több teremtményt veszélyeztet.

Májusban a szakemberek csaknem 18 tonna műanyag hulladékot találtak a világ egyik legtávolabbi szigetén, a Csendes-óceán egyik lakatlan atollján, de az Északi-sarkvidék partmenti területein és Nagy-Britannia leggyönyörűbb strandjain is megjelent már a műanyagszemét.

Az Euromonitor munkatársa, Rosemary Downey szerint a világszerte eladott műanyagpalackok többsége ivóvizes palack. Hozzátette: "az emberek egészségesen akarnak élni és egyre nő az aggodalom a talajvíz szennyezettsége és a csapból folyó víz minősége miatt, ami mind hozzájárul a palackozott víz iránti kereslet növekedéséhez". Kína mellett Indiában és Indonéziában is jelentősen nő a palackozott víz iránti igény.

Az üdítős palackokat elő lehetne állítani 100 százalékban újrahasznosított műagyagból (RPet), és a természetvédők igyekeznek is nyomást gyakorolni a nagy üdítőgyártókra, hogy használjanak jóval nagyobb mennyiségű újrahasznosított alapanyagot.

Állatokat kínozni, hogy rúzst használj? - Bojkott a kozmetikai cég ellen

L.B.J.
Publikálás dátuma
2017.06.29. 19:25
Thinkstock illusztráció
Közleményben magyarázkodik a NARS kozmetikai cég, amely hitvallása szerint ugyan az állatkísérletek ellen van, ám mit tehet, ha egyszer Kínában még így tesztelik a termékeket, és hát nekik fontos a kínai piac, mert... és jönnek az ismerős érvek. Nem ez az egyetlen közmetikai cég egyébként, amely állatkísérletmentesnek hirdeti magát, ám ez pusztán az anyaországi helyzetre érvényes. 
Kínában jelenleg kötelező tesztelni állatokon

Meg kell felelnünk a helyi piaci törvényeknek, ahol működünk, így Kínában is - magyarázzák a közleményben a BBC tudósítása szerint. Kínában ugyanis a külföldről importált kozmetikai termékeket kötelező tesztelni állatokon, így azon cégek, márkák, melyek megtalálhatók Kínában, nem tudják kikerülni az állatkísérleteket.

Márpedig a fogyasztók felháborodásának mértéke az egyetlen, ami az alternatív, nem az állatokat pokoli módon megkínzó módszerek felé terelhetik a gyártókat. Kína ugyanis várhatóan, a következő öt-tíz évben a legnagyobb piaca lesz testápolási és kozmetikai termékekeknek világszerte. 

Állatokat kínozni azért, hogy rúzst vagy szemceruzát használj? Hallod közben a halálsikolyukat? - kommentálják a NARS magyarázkodását a felháborodott fogyasztók, akik sürgetik, hogy lelkifurdalás nélkül szépítkezhessenek kegyetlenségmentes termékekkel.   

A Rimmel szerint Kína nemrég  vizsgálni kezdte az alternatív módszerek esetleges alkalmazását

Ami azt illeti, a felelősségteljes, lelkiismeretes, az állatokra érző, szenvedő lényként gondoló, ezért a kínzásukat elfigadhatatlannak tartó fogyasztónak nincs könnyű dolga eligazodni a közmetikumok világában, például a ma már, a hazai pocokon megjelenő termékekről eltűnőben lévő  "Not tested on animals", "Against of animal testing" (Állatokon nem tesztelt / Ellenzi az állatkísérleteket) felirat sem 100 százalék, az ugyanis csak a késztermékre vonatkozik, alapanyagokra nem feltétlenül. Gyakran követi ugyanis a "kivétel, ha arra törvény kötelez" kitétel. Erre hivatkozik most a NARS is.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Bátrabban  használhatunk olyan terméket, amin a "Cruelty-free" ("Kegyetlenség-mentes", tesztmentes) felirat látható, e szerint ugyanis sem a készterméket, sem az alapanyagokat nem tesztelték állatokon, harmadik fél által sem.

Tájékozódjon, a neten megtalálja a keresett információkat!

Az EU tudósokból és szakértőkből álló csoportja egyébként hosszas, körültekintő kutatómunka után megállapította, hogy az állatkísérletek igenis 100%-ban kiválthatók alternatív módszerekkel.