Indul a non-doktori képzés

Publikálás dátuma
2017.07.03. 07:02
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock

Az orvosok túlterheltségén úgy enyhítene az egészségügyi kormányzat, hogy egyes feladataik ellátását egyetemi végzettségű ápolókra szignálja ki. Komoly kihívást jelent az idősödő társadalom és ezzel párhuzamosan a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulása, az egészségügyi ellátórendszer növekvő költségigénye.

Az OECD országok többségében ezen problémák megoldására már bevezették a kiterjesztett hatáskörű egyetemi képzettségi szintű okleveles ápoló képzést és munkakört – erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, a Szegedi Tudományegyetemen a hétvégén megtartott ápolói fórumon. Így a jövőben akár a bokarándulás esetén nemcsak a röntgent elemezheti majd a szakápoló, de a terápiát is elrendelheti. A reform feltétele, hogy az orvosok partnerként fogadják el a megnövekedett jogkörű kollégákat.

Jelenleg 400-500 ápolót érinthet az effajta változás. Ausztráliában és az Egyesült Királyságban dolgozó ápolók például önállóan gondozhatnak krónikus betegeket, köztük magas vérnyomás, cukorbetegség vagy akár az idősödéssel együtt járó egészségváltozás miatt ellátásra szorulókat. Ők ellenőrzik a leleteket, és szükség esetén a gyógyszerek dózisát is módosíthatják.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány a felsőfokú végzettségű ápolók számára ösztöndíj programot hirdet „Michalicza ösztöndíj” elnevezéssel. A 2017 szeptemberében induló BSc alapképzésre épülő MSc szak, hat féle specializációt kínál az ápolás iránt érdeklődők részére. A bővített kompetenciát adó programban résztvevők tanulmányi előmenetelük, és a választott szakmaterület függvényében félévenként maximum 500 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek. A kormány erre a célra a jövő évi költségvetésben 1 milliárd 150 millió forintot különített el.

A fórumon a területért felelős miniszteri biztos, Betlehem József hangsúlyozta, hogy a kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolóképzést bevezető országok azt tapasztalták, hogy az egészségügyre fordított költségek ugyan jelentősen nem mérséklődtek, azonban az ellátás színvonala javult, a betegek elégedettsége növekedett és csökkent a várakozási idő. Ezen egyetemi végzettségű ápolók alkalmazásának további eredményei között említette a professzor, hogy a krónikus betegellátás magasabb szakmai színvonalúvá vált és szignifikáns javulás volt tapasztalható a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő, valamint vérhígító kezelésben részesülő páciensek állapotában és ellenőrzésében. Legutóbbi adatokat idézve utalt arra, hogy több tanulmány bizonyítja ezen ellátási rendszer hatékonyságát az elkerülhető okból bekövetkező halálesetek csökkentésében is.

A kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés bevezetésével, az ápolói hatáskörök nemzetközi trendeknek megfelelő modernizálásával a sürgősségi terület is egyetért - hangsúlyozta Pető Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetője, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság vezetőségi tagja úgy vélte, hogy megfelelő egyeztetésekkel már most is jól tervezhető az új kollégák helye a sürgősségi osztályon, ami a szakmai munka gyorsabb és koordináltabb végzését eredményezheti.

Szerző

Soros György mosolya

Publikálás dátuma
2017.07.03. 07:01
Most épp a magyar származású amerikai üzletember mosolya veszélyezteti a magyar sorsot – Alvás! a kormány szerint. FOTÓ: Molnár
Újabb ötmilliárdos kommunikációs kampányban folytatja az Orbán-kormány az egyoldalú nemzeti konzultációját. A gigaösszegű népbutítás főellensége ezúttal Soros György.

Az IMF, a migránsok, Brüsszel, és még ki tudja hány nemzetet "veszélyeztető" világpolitikai tényező után Soros György magyar származású amerikai üzletembert kell megállítani. Legalábbis az Orbán-kormány szerint, amely újabb óriásplakátokkal árasztotta el Magyarországot a hét végén, s ezúttal az "erős és büszke" Magyarország vezetőiként arra ösztönzik a választópolgárokat, hogy "Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén".

Az érthetetlen kormányüzenetnek vélhetően súlyos ára van, amit természetesen az adófizetők állnak. A múlt szerdai Magyar Közlönyből tudni ugyanis, hogy az idei évre tervezett "tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat" 26 milliárddal növelte a kormány. Hogy pontosan mire költik, az akkor nem derült azonban ki, hiszen a kiadások nagy részét nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosították. Ugyanakkor Kovács Zoltán kormányszóvivő már pénteken reggel arról beszélt, azért kell új kommunikációs kampány, hogy "ne veszítsük el egyrészt a magyar emberek felhatalmazását és legitimációját, másrészt a realitásokhoz, tehát a valós témákhoz való viszonyunkat." Ehhez tette hozzá Dömötör Csaba, hogy a valós témák "részeként új közterületi plakátokat is közzétesz" a kormány. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Időknek kifejtette, hogy bár a konzultáció lezárult, az abban foglalt kérdésekről továbbra is intenzív vitákra számít a kormány, így ismerteti álláspontját. Amely tehát az, hogy zavarja őket Soros György nevetése.

E lényegi kérdésben pedig az újabb plakátolás és hirdetésözön - megyei és országos lapokban, rádiókban, tévékben, online felületeken, köztéren - összesen 5,6 milliárdos tételt jelenthet - az adófizetőknek. A Magyar Nemzet szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal még vélhetően májusban hirdetett meg egy közbeszerzést „az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására”. Ez a tender a negyedik volt a témában, tavaly novemberben 1,1, két hónappal később 1,9, februárban pedig 7,9 milliárdos értékben kötöttek szerződést ügynökségekkel a kék plakátokkal fémjelzett kampányokra. Most ehhez jön hozzá az 5,6 milliárdos keretű kampány. A mostani tendert úgy írták ki, hogy előző kettő még decemberig tart.

Dömötör Csaba egyébként bevetett egy, vélhetően újabb kormányzati panelt is interjújában: kitért ugyanis arra, hogy a plakáttörvény vitájában volt olyan javaslat, amely a kormánynak is megtiltotta volna a plakátok közzétételét kampányidőszakon kívül, az ellenzéki pártok azonban egységesen elvetették ezt az előterjesztést, így a kormány a jövőben is él majd a közterületi plakátolás lehetőségével. Ezen a téren most már minden szereplőre egyenlő feltételek vonatkoznak – tette hozzá. Ez azonban nem igaz, hiszen - mint a Népszava elsőként megírta - az Orbán-kormány konzultációi során hatalmas, 50-60 százalékos kedvezményt kap a hirdetési listaárakból. A Harangozó Tamás MSZP-s képviselő által megszerzett kormányzati szerződésekből kiderült: a tavalyi kvótakampányban például a listaárak töredékét fizette a kabinet, mégis milliárdos tételt jelentett a közterületi kampánya.

Eközben a Jobbik is újabb óriásplakát-kampányt indít, s a radikális párt - vélhetően ismét Simicska Lajos közterületi felületein, hasonló kondíciókkal - 2050-2065 óriásplakátot és további több száz kisebb hirdetést helyez ki országszerte. A szélsőséges párt újabb kampányának áráról egyelőre nem tudni, de azt már most közölték: a pártfinanszírozási törvény módosítása miatt a mostani plakátjaik csak két hétig, július 15-ig maradhatnak kint. A helyzet pikantériája, hogy míg a kormányzati tájékoztatásra se törvény, se erkölcs nem vonatkozik a Fidesz, ami a Jobbik plakátkampánya ellen – Áder János véleményével szemben minden jel szerint alkotmánysértő – törvényt alkotott, törvénytelennek nevezte a Jobbik plakátolását.

Feljelentett Fidesz-plakátolás
Juhász Péter, az Együtt elnöke Domokos Lászlóhoz, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökéhez fordul, miután kiderült, hogy a Fidesz hazudott 2010-es választási elszámolásában. Mivel feltételezhető, hogy 2014-ben hasonlóan jártak el, és az még nem évült el, így feljelentést is tesz. A Demokratikus Koalíció is az Állami Számvevőszék és az ügyészség visszamenőleges vizsgálatát követeli a Fidesz 2010-es plakátkampánya ügyében. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a napokban nyilvánosságra került hírek szerint a kormánypárt hét éve csalt a kampányelszámolással, és ezzel a számvevőszék mellett a választókat is "átverte".
Megírtuk: a 24.hu arról számolt be, hogy a Fidesz a 2010-es választások elszámolásában csak harmadakkora ráfordítást jelentett le az ÁSZ-nak kültéri reklámjairól, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött számláján valójában szerepel, ráadásul a Fidesz által 2010-ben igénybe vett óriásplakátok tényleges száma és értéke a teljes számlaérték akar 30 szorosa is lehet az óriásplakátok mennyiségét merő hivatalos, piaci audit szerint.

Szerző

Kissé szeles idő lesz, zápor előfordulhat

Publikálás dátuma
2017.07.02. 22:33
FOTÓ: Thinkstock
Hétfőn a változóan felhős időben csak lokálisan fordulhat elő egy-egy futó zápor, leginkább nyugaton és a középső országrészben van rájuk esély. Erős lesz az északias szél. Hajnalban 12-16 fokot mérhetünk, a maximumok pedig 24 és 28 fok között alakulnak.  

Kedden sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk, ezért az UV-sugárzás ismét elérheti az extrém erős fokozatot. A szél veszít erejéből, de néhol egy-egy élénk lökés még előfordulhat. Hajnalban mindössze 10-13, délután 25-30 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán is napos időre készülhetünk, de északnyugaton és az északi határ közelében előfordulhat zápor, zivatar is. A legmelegebb órákban 28-31 fokra van kilátás.

Csütörtökön folytatódik a meleg, nyári idő, de elszórtan frissítő záporok, keleten és nyugaton lokális zivatarok is kialakulhatnak.

Pénteken szelesebb nap várható, többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak. A hőmérséklet maximuma azonban mindkét napon meghaladhatja a 30 fokot.

Szerző