Előfizetés

Löktek, vetettek és arattak

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:51
Kővágó Zoltán világbajnoki szintet érő eredménnyel győzött FOTÓ: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA
Márton Anita 19,48 méteres eredménnyel megnyerte a női súlylökést, míg Kővágó Zoltán 65 méter feletti eredménnyel győzött férfi diszkoszvetésben.

Izgalmas versenyek szemtanúi lehettek azok, akik tegnap kilátogattak a székesfehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra. A vasárnapi Hopp Parádé és a hétfői versenynap után a férfi kalapácsvetők nyitották meg kedden az elmúlt évek alatt a világ legrangosabb nemzetközi versenyeinek sorába lépő viadal főnapját, amelyre több mint ötven országból érkeztek versenyzők. A tavalyi évhez hasonlóan ismét kilencedik lett Pars Krisztián férfi kalapácsvetésben, ahol a papírformának megfelelően a világranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek simán nyert, míg legjobb magyarként Halász Bence hatodik helyen végzett.

Ezt a számot korábban rendre hazai győzelmi esélyekkel rendezték meg, ám a londoni olimpiai bajnok Pars idén is rengeteg egészségi problémával küzd, emiatt formája messze van attól, mint amit 2016 előtt éveken át mutatott. A szombathelyiek kétszeres Európa-bajnoka láthatóan szenvedett a dobókörben, önmagához képest nagyon lassú volt, kalapácsa a legjobban sikerült első kísérletére is mindössze 73,02 méterig szállt, így három kör után véget ért számára a verseny. "Sérülten, félig sérvvel nem lehet versenyezni" - mondta röviden a láthatóan feldúlt Pars, miután harmadik kísérletét is ledobta.

Az első két sorozatban még csak óvatosan dobó, kétszeres világbajnok Fajdek a harmadik sorozattól egyszemélyes show-t produkált, előbb 80,29, majd 81,19, ötödikre pedig 82,64 méterig jutott, s ugyan hatodikra nem javított, sikere így is nyomasztóan egyértelmű volt.

A magyar bajnok Halász Bence stabilan 75 méter körül dobott végig, a legmesszebbre pedig a hatodik szériában jutott, amikor 75,81 méternél esett le kalapácsa, ez a hatodik helyet jelentette számára. Másodikként Fajdek honfitársa, Wojcieh Nowicki zárt, míg a harmadik a fehérorosz Pavel Barejsa lett.

A férfi kalapácsvetés magyar szempontból kevés igazi örömet tartogatott, női súlylökésben viszont arra lehetett számítani, hogy hazai győzelem születik, mivel a mezőnyben egyértelműen az olimpiai bronzérmes magyar számított a legjobbnak.

Az idényt remekül kezdő, ám azóta kicsit visszafogottabb eredményeket produkáló Márton Anita már az első sorozatban jelezte, hogy ezúttal nagy eredményre lehet számítani tőle. Márton fölényére jellemző, hogy a hatból öt dobásával megnyerte volna a viadalt, melyen utolsóra 19,23 métert ért el. "Nagyon örülök a győzelemnek, s annak, hogy jó sorozatot tudtam dobni" - nyilatkozta a verseny után Márton. "Volt egy nehezebb időszakom, de úgy tűnik, sikerült kilábalnom belőle. A fő cél továbbra is a londoni világbajnokság."

A 2004-es, athéni olimpia ezüstérmese, Kővágó Zoltán idén eddig nem remekelt, ennek ellenére a 38 éves klasszis ismét bizonyította, hogy nem lehet leírni, van még benne annyi, amivel a nemzetközi mezőnyben is eredményes tud lenni.

A szolnoki diszkoszvető biztonsági dobásokkal kezdett, elsőre 61,05, másodikra pedig 62,11 métert ért el, harmadikra aztán 65,67-ig repítette a diszkoszt, amivel nemcsak átvette a vezetést, hanem megdobta a vb-szintet is. A versenynek ekkor tulajdonképpen vége is lehetett volna, ugyanis a mezőnyből ezt követően már senki sem tudott válaszolni Kővágó dobására, még a lengyel világbajnok Piotr Malachowski sem, így a nap második magyar győzelme született meg. A második helyet Malachowski 65,08, a harmadikat pedig a litván Andrius Gudzius 64,58 méterrel szerezte meg. Huszák János 62,06 méterrel hetedik lett.

A férfi 100 méter előtt nagy kérdés volt, hogy a veterán, 35 éves Justin Gatlin a másfél hete rendezett amerikai bajnokságon aratott győzelme után mennyire eresztett le, s milyen eredményre képes a címvédő Akani Simbine ellen. A 2004-es olimpia arany-, a tavalyi riói játékok ezüstérmese keddi futása alapján tartja kiváló formáját, a rajtgépből valósággal kirobbant, s végig kiváló tempóban futott, így óriási csatában, Simbinét egy századdal megelőzve megnyerte a viadalt, méghozzá kiváló, 9.98 másodperces eredménnyel.

A női 400 gát olimpiai bajnokának ugyanakkor láthatóan még nem sikerült kipihennie az amerikai válogatót és a kontinensváltást. Dalilah Muhammad ugyanis az utolsó 50 méterre elkészült az erejével, így végül csak harmadik lett. A győzelmet honfitársa, Kori Carter szerezte meg 54.22 másodperces versenycsúccsal.

Baji Balázs óriási országos csúccsal, 13.15 másodperccel negyedik helyen végzett a férfiak 110 méteres gátfutásában. A mezőnyben sztárok egész sora térdelt a rajtgépbe: az olimpiai bajnoki címvédő jamaicai Omar McLeod, a világcsúcstartó amerikai Aries Merritt és a világbajnoki címvédő orosz Szergej Subenkov. A győzelemért McLeod és Subenkov vívott nagy csatát, az utolsó gát után azonban már egyértelműen a jamaicai volt az élen és 12.96 másodperccel nyert, míg a független színekben versenyző Subenkov öt századdal lemaradva lett második. Ezzel a világ idei két legjobb eredményét futották. Mögöttük jött be Merritt 13.11-gyel, majd negyedikként Baji.

"Jól elkaptam a rajtot, éreztem, hogy jó helyen vagyok" - nyilatkozta Baji Balázs, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit "szétesett" a végére. Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.

Női 100 méter gáton Kendra Harrison ritkán látható parádés futással, 12.28 másodperces eredménnyel győzött, s alig nyolc századdal maradt el a világcsúcstól. A második helyen az eddigi ranglistaelső Jasmin Stowers végzett 12.66 másodperccel, Sharika Nelvis pedig 12.69-cel lett harmadik.

Női 400-on az olimpiai bajnok bahamai Shaune Miller-Uibo 49.86 másodpercre javította a versenycsúcsot, míg férfi távolban a dél-afrikai Rushwal Samaai 8,34 méterrel nyert, ami szintén a Gyulai Memorial történetének legjobbja, ráadásul ezzel legyőzte az olimpiai aranyérmes amerikai Jeff Hendersont is, aki 8,18-cal zárt.

Európa Liga - Döntetlennel jutott tovább a Videoton

A Videoton 3-3-as döntetlent ért el a máltai Balzan vendégeként a keddi visszavágón, így kétgólos hazai sikerének köszönhetően 5-3-as összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Európa Liga-selejtező első fordulójából.

Hosszú Katinka újabb meglepetése - Megalakult a GAPS

Publikálás dátuma
2017.07.04. 11:12
Népszava fotó
Végtelenül büszkék vagyunk rá, - írja a háromszoros olimpiai bajnok a közösségi portálon, csatlakozó úszó társai nevében is - hogy ma bejelenthetjük: több mint 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben az első pillanattól kezdve minden egyes kontinens képviselteti magát.

Célunk, hogy mindenkiről halljunk és még többen legyünk. A GAPS lehetővé fogja tenni számunkra, hogy közösen képviseljük érdekeinket a saját sportágunkban, rálátásunk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásunk arra, mi lesz vele a jövőben. Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk - írja a posztban Hosszú. 

Két hét alatt a sportban nemhogy versenyek, pályafutások sorsa dől el. Rióban az olimpián ennek fele is elég volt az összes úszóverseny megrendezéséhez, így lesz ez nemsokára a budapesti vb-n is, és még a négy nyert meccsig tartó bajnoki döntők is általában rövidebb idő alatt érnek véget. Az elmúlt két hétben megtanultam, ennyi idő alatt a versenyek, a pályafutások mellett egy egész sportág is új irányt vehet.