Betegek a futószalagon

Publikálás dátuma
2017.07.06. 07:02

Kétszáz beavatkozás után egy napon belül haza lehet majd küldeni a betegeket, de nagy felelősség hárul az erről döntő orvosokra, ráadásul a szakértő szerint e műtétek ötöde után nem lenne javasolt a távozás.

A szülés mellett további kereken 200 műtéti beavatkozás után lehet majd hamarosan egy napon belül hazaküldeni a kórházból a pácienseket. Ha utóbb mégis baj lenne, a mentő oda viszi vissza a beteget, ahol műtötték, s a szövődmény gyógyításának költségére már nem kap pénzt az egészségbiztosítótól. Az egészségügyi kormányzat a tervezett változással arra ösztönözné az intézményeket, hogy mérsékeljék az úgynevezett elkerülhető kórházi ápolást.

Most egy városi kórházban az ellátások 26 százaléka, a megyei intézményekben pedig 13 százalék olyan kezelés, amelyeknél nincs feltétlen szükség arra, hogy a páciens bent feküdjön. A gyógyulás olykor biztonságosabb a kórházon kívül, hiszen a beteg otthonában kisebb az esély a kórházi fertőzéseknek. Lapunknak ugyanakkor egy sebész úgy fogalmazott: az új szabályozással a kórházak akkor járnak jól, ha „piszok jól” operáló orvosokat foglalkoztatnak, akik tűpontosan döntenek arról, hogy a műtét után 24 órával kit lehet különösebb kockázat nélkül hazaengedni. Ekkor ugyanis kevesebb költség mellett több beavatkozást végezhetnek az intézmények, feltéve, ha az még belefér a számukra engedélyezett betegellátási kvótába. Ha nem, akkor csak az üres ágyuk szaporodik.

Ma még csak akkor kapják meg a műtétért járó teljes díjat a kórházak, ha utána a beteget elég hosszan ápolták is. Ha a szabványos időnél korábban távozott a páciens, csak csökkentett összeget kap az intézmény. Az új szabályozás mellett a beavatkozást követően elég lesz egy napot a kórházban tölteni, és ha a beteg állapota lehetővé teszi, otthon gyógyulhat tovább. A módosítás az emésztőszerv-rendszert érintő beavatkozásoktól (például hasüregi idegentest-eltávolítás) kezdve olyan műtéteket is érint, mint a tályog, daganat-kimetszés, vagy laparoszkópos epehólyag-eltávolítás, valamint rutin hát- és nyakműtétek, de olyanok is idetartoznak, mint a gerincstabilizálás vagy kisebb pajzsmirigy- és vérképzőszervi beavatkozások.

Weltner János sebész, egykori szakfelügyelő főorvos szerint az, hogy a páciens egy-egy beavatkozás után mikor távozik a kórházból, elsősorban betegbiztonsági kérdés. Akkor lehetne nyugodt e tekintetben mindenki, ha lenne olyan szakhatóság, amely képes ellenőrizni a szakmai szabályok betartását. A kezelőorvos szakmai döntése és egyben felelőssége is, hogy mikor engedi el a páciensét, a beteg fizikai állapota mellett mérlegelnie kell azt is, hogy milyenek a szociális körülményei, van-e valaki, aki szükség esetén ápolja, ha baj van, milyen gyorsan juttatható vissza a kórházba. Hozzátette: a rendelet-tervezetben megnevezett műtétek körülbelül ötöde olyan, ami után nem célszerű a beteget 24 óra után hazaengedni. Főként amelyek után van kockázata az utóvérzésnek, vagy a hormonháztartást érintik, mint a pajzsmirigy-beavatkozások.

A kórház korai elhagyása egyébként növeli a betegek költségeit – ugyanúgy, mint az egynapos ellátás – és valamelyest csökkenti a kórházakét. A betegnek otthon, saját költségén kell fájdalmat csillapítania, tisztán tartani a sebet, s megoldani például az utazást, amennyiben erre szükség van.

Szerző

Állnak a "zsír új" nyíregyházi buszok - Nincs gáztöltő

Publikálás dátuma
2017.07.06. 07:00

Negyvenegy zsír új, Nyíregyházának uniós pénzből vásárolt busz vesztegel tavaly december óta Tiszaújvárosban, a MAN telephelyén: azért nem tudnak munkába állni, mert a városban eddig nem épült meg a működésükhöz szükséges CNG gáztöltő állomás.

Eközben húsz-harminc, jobb esetben tízéves buszokkal látják el a szabolcsi megyeszékhely tömegközlekedését: állapotukra jellemző, hogy a hét elején is kigyulladt az egyik járat. Sérülés ugyan nem történt, de a környéken kisebb pánikot okozott az égő jármű látványa.

- A történtek miatt elsősorban a város vezetése, de a gazdasági minisztérium is felelős, amiért nem gondoltak arra, hogy az 5 milliárdos pályázati pénzből vett 41 autóbusz mellé infrastruktúra is kellene, s azóta sem épült ki a működésükhöz szükséges sűrített földgázt biztosító töltőállomás – mondta tegnap egy nyíregyházi sajtótájékoztatón Lövei Csaba, az Együtt önkormányzati képviselője.

Szavai szerint szomorú, hogy Nyíregyházán már az év eleje óta vadonatúj gázüzemű buszok járhatnának, de a vezetők szerencsétlenkedése miatt azok Tiszaújvárosban, a MAN telepen parkolnak, s az illetékesek szerint ha "minden jól megy", talán decemberben állhatnak forgalomba. Közben a városban lepusztult és immár a tűzeset óta elmondható, hogy életveszélyes járműveknek kell közlekedniük – tette hozzá.

A töltőállomás kiépítését nehezíti, hogy azt lakóövezetbe nem telepíthetik, így vélhetően egy üresen álló volt laktanyaépületben alakítják majd azt ki. Jelenleg azonban a képviselő tudomása szerint még csak engedélyezési eljárás zajlik.

Szerző

Változik a gödöllői HÉV menetrendje

Publikálás dátuma
2017.07.05. 23:45
FOTÓ: Népszava
Felújítási munkák miatt módosított menetrend szerint közlekedik a gödöllői HÉV szombattól július 27-éig - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.

A közlemény szerint pályafelújítás, valamint a Szentjakab és a Gödöllő, Erzsébet park közötti Ganz-híd bontása miatt szombattól 16-áig, valamint 22-én és 23-án a szerelvények rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Mogyoród között járnak. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok közlekednek H8 jelzéssel, de azok Szentjakabra nem térnek be, az állomás a Mogyoródról induló H8SZ telebusszal közelíthető meg. A H8SZ azonban csak akkor közlekedik, ha igényüket az utasok korábban jelzik a BKK-nak. Július 17-étől 21-éig, valamint 24-étől 27-éig a HÉV a teljes vonalán közlekedik ugyan, de Mogyoródon mindkét irányba át kell szállni egy másik szerelvényre.

Szerző