G20 - Nagy balhék készülődnek Hamburgban

Publikálás dátuma
2017.07.06. 10:26
Fotók: Sean Gallup/Getty Images
Hamburgban nagy tüntetésekre készülnek a G20-csúcstalálkozó miatt. Pénteken kezdődik a legfejlettebb és a feltörekvő államok idei tanácskozása, amelyen első alkalommal vesz részt Donald Trump. Az amerikai elnök a taorminai G7-találkozón már bemutatkozott, Trump vonakodása miatt a megbeszélések messze nem volt olyan eredményesek, mint általában. Hasonlóan alakulhat a G20-ak tanácskozása is.

Német lapok szerint Angela Merkel eredetileg arra számított, Hillary Clintont köszöntheti majd Hamburgban, s a tanácskozás fő témája az országok közötti együttműködés – networking, azaz hálózatépítés –, ami a legkevésbé sem illeszthető össze az új amerikai elnök „Amerika mindenekelőtt!” programjával.

Hamburgban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, több biztonsági zónát állítottak fel, a tanácskozásnak otthont adó konferenciaközpont közelében lakókat csak személyi igazolványuk felmutatásával engedik be. Számos üzlet napokra bezárt. Csütörtökön és pénteken zárva maradnak a környékbeli iskolák.

A második legnagyobb német városban már a hétvége óta tüntetnek, összecsapások robbantak ki már vasárnap, amikor a rendőrség lebontotta a tiltakozók sátortáborát a városi parkban. Mintegy 600 ember kezdett hozzá a sátorveréshez a Deutsche Welle jelentése szerint, egy embert őrizetb vettek, sokan megsebesültek. Csütörtök délután „Üdvözlet a pokolban!” jelszóval vonulnak fel a tiltakozók, mintegy százezres nagy megmozdulásra számítanak, várhatóan az anarchisták és a balos tüntetők is kivonulnak. A hatóságok becslései szerint legalább 4-5 ezren lehetnek, akik erőszakcselekményeket követhetnek el. Várakozások szerint többszáz embert vehetnek őrizetbe a csúcs idején, az Elba folyó mentén ideiglenes szabadtéri börtönt alakítottak ki, ahol mintegy 400 embert tudnak elhelyezni. Mintegy 15 ezer rendőr lesz készültségben a csúcs idején Hamburgban.

Szerző

Trump megérkezett Varsóba - Nem örül mindenki

Publikálás dátuma
2017.07.06. 10:07
Így tiltakozott a Greenpeace a látogatás ellen - Forrás: Greenpeace
Donald Trump szerdán késő este megérkezett Varsóba, második hivatalos külföldi útja első állomására - adta hírül az MTI. Az amerikai elnök a lengyel fővárosban kétoldalú tárgyalásokat folytat, majd részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Trump érkezése előtt a lengyel nemzetvédelmi tárca honlapján bejelentették, hogy Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól.

Az Air Force One elnöki repülőgép leszállása után a varsói Chopin repülőtéren Donald Trumpot és feleségét, Melaniát Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára üdvözölte.

Trump csütörtök reggel négyszemközt tárgyal Andrzej Duda lengyel elnökkel, majd mintegy 20 fős küldöttsége élén plenáris megbeszélést folytat a lengyel partnerekkel. Délelőtt az amerikai elnök részt vesz a Balti-, Adriai- és Fekete-tenger közötti térség országait összefogó, tavaly Horvátország és Lengyelország által elindított Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Itt a térségbeli országok vezetőivel megvitatja a transzatlanti kapcsolatok, az infrastrukturális és energetikai együttműködés kérdéskörét. Az ülést követően az államfői konferencia másik védnökével, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel is egyeztet.

Mindeközben éjjel német és lengyel Greenpeace-aktivisták azt vetítették a varsói „Kultúrpalota” ikonikus épületére: NEM Trump klímapolitikájára, IGEN a párizsi klímaegyezményre! Az üzenet a Varsóba látogató Trump elnöknek szól, aki a világgal szembemenve kivonult a párizsi éghajlatvédelmi megállapodásból.

Trump a tervek szerint délután történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédként bejelentett szónoklatot mond az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszott fővárosi Krasinski téren. Ezt követően, délután két óra körül tovább utazik a németországi G20 csúcsra.

Patriot rakéták az Egyesült Államoktól

Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól, az erre vonatkozó megállapodást ismertető sajtóértekezletet szerda este, röviden Donald Trump amerikai elnök Varsóba érkezése előtt a lengyel nemzetvédelmi tárca honlapján jelentették be. A közlemény szerint Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter csütörtök reggeli sajtóértekezletén számol be az amerikai és a lengyel védelmi minisztériumnak a Patriot rakéták adásvételére vonatkozó megállapodásának az aláírásáról.

Macierewicz márciusban közölte: Varsó az év végéig kötne megállapodást a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rakétaütegek megvásárlásáról. A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, a Wisla (Visztula) elnevezésű légvédelmi program keretében összesen nyolc rakétaüteget telepítenének Lengyelországban.

Szerző
Témák
Varsó Trump

Már nem barát Washington

A német kereszténydemokraták választási brosúrája szerint Angela Merkel már nem tekinti Németország barátjának az Egyesült Államokat.

Berlin és Washington viszonya igen hűvössé vált azóta, hogy januárban Donald Trumpot választották meg elnöknek. Az ingatlanmilliárdos többször is azt közölte, hogy a német kancellár „katasztrofális hibát” követett el az „illegális menekültek” befogadásával. Az amerikai elnök nem egy ízben támadta Berlint – legutóbb egy május végén született Twitter üzenetében – amiatt, mert az ország jelentős többletet mutat fel az Egyesült Államokkal való kereskedelemben, emellett pedig „sokkal kevesebbet” fizet a NATO kasszájába, mint kellene.

Berlinben megütközést keltett Trumpnak az a döntése is, hogy kilépett a párizsi klímaegyezményből. Az amerikai elnök döntése „rendkívül sajnálatos, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam" – mondta június elején a kancellár.

Hogy mennyit változtak a német külpolitikai prioritások, jól mutatja: négy évvel ezelőtt a CDU és a CSU akkori közös választási manifesztumában még a legfontosabb Európán kívüli barátnak nevezte Washingtont. Ez a viszony „Németország nemzetközi kapcsolatainak alapköve” – hangzott az akkori dokumentum. A szeptember 24-én esedékes parlamenti választásra készülő kereszténydemokraták programjából azonban ezúttal hiányzik mind a „barát”, mind a „barátság” szó. A dokumentum egyszerűen csak az Európán kívüli „legfontosabb partnerről” tesz említést. A német-amerikai viszony aligha változik döntően a G20-ak pénteken és szombaton Hamburgban esedékes találkozóján.

A CDU választási programja tükrözi a németek Egyesült Államokról alkotott véleményét. A Pew Research Centre múlt héten közzétett felmérése szerint mindössze 35 százalékuk vélekedik pozitívan az országról, miközben Barack Obama mandátumának végén ez az arány még 57 százalék volt.

Márpedig Trumpnak lélekben fel kell készülnie arra, hogy Merkel politikailag túléli őt. Miközben 2021 januárjában alighanem már más személyt iktatnak be amerikai elnöknek, a kancellár szinte biztosan 2021 őszéig állhat a berlini kormány élén. Ezt támasztja alá a Stern magazin tegnap közzétett felmérése is, amely szerint a kancellár előtt akár négy különböző lehetőség is adódhat majd a koalíciókötésre. A legnagyobb mandátumtöbbséget a következő kormány számára azonban a nagykoalíció folytatása jelentené. A felmérésekben a kereszténydemokraták 16 százalékkal előzik meg a szociáldemokratákat, 39 százalékon állnak, az SPD 23-on. A német parlament múlt pénteki döntése, amely szerint az egyneműek is házasságot köthetnek, eddig nem érzékelhető a felmérésekben. Merkel előnye úgy is igen nagy, ha a megkérdezetteknek arra a kérdésre kell válaszolniuk, kit tartanak alkalmasabbnak a kormányzásra, a jelenlegi kancellárt, vagy Martin Schulzot az SPD elnökét. Utóbbi nevét 22 százalék említette meg, Merkelét ezzel szemben 51 százalék. A felmérések arról tanúskodnak, hogy a német politikában is beütött a nyár: alig tapasztalható elmozdulás a pártpreferenciákban.

Szerző