Online bérleteket vezet be a vizes vb-re a BKK

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:08
Az e-rendszerrel kikerülhető lenne a jegyautomaták használata is. FOTÓ: Molnár Ádám
E héten tervezi bevezetni a BKK az új online jegyértékesítési rendszerét, amelynek használatához okostelefon és netkapcsolat szükséges.

Ezen a héten bevezetheti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az új digitális jegyvásárlási rendszerét. Az Index hírét ugyan közvetlenül nem erősítette meg lapunknak a cég sajtóirodája, de válaszukban jelezték, hogy a kérdésről néhány nap múlva tájékoztatót tartanak. A portálnak a BKK vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy várhatóan a hét második felében indul az internetes rendszer.

A jegyek és bérletek online vásárlásához regisztrálni kell valamelyik igazolványunkkal egy honlapon, ami a cég portáljáról lesz elérhető, s ellenőrzéskor az internethez csatlakozott okostelefonon zöld mezőben jelenik meg az érvényes jegy, pirosban az érvénytelen. A tervek szerint a felületről leolvasható majd a vásárló neve és igazolványának száma is.

A csalásokat azzal akarják kivédeni, hogy a képernyő alján változó mozgó animációk jelennek meg és olvasható lesz a dátum és időpont is. A BKK a vizes vb alatt azzal is segíteni akarja a közönség utazásait, hogy balatoni vonatjeggyel kombinált napijegyeket is árul majd az új elektronikus rendszerben.

Közismert, hogy a közlekedési vállalat évek óta sikertelenül próbál megbirkózni a budapesti metróállomások elektronikus beléptető rendszereinek telepítésével, így bátran fennakadásokra készülhetünk a mobil jegyek és bérletek bevezetésekor is. A rendszert a hírek szerint még tesztelik, de a héten már tömegesen jönnek Budapestre a világbajnokság versenyzői és szurkolói, akiknek valamit mondani kell, hogy mivel vehetik igénybe a városi tömegközlekedést. A BKK azonban arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy a vendégek hogy szereznek tudomást az elektronikus jegyvásárlási lehetőségről.

Szerző

Kiakadtak a helyiek a Balaton Soundra

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:03
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Kiakadtak a balatonfürediek, tihanyiak és csopakiak a zamárdi Balaton Sound miatt. Sem a helybéliek, sem a nyaralók nem tudtak pihenni.

Sokan állítják: talán soha nem volt még annyira hangos a Sound, mint idén. S bár a Zamárdival szomszédos Siófok, Szántód és Balatonföldvár lakosai is jól hallhatták az elektronikus-zenei fesztivál hajnalig tartó dübörgését, a túlparton sokkal jobban lehetett „élvezni”, hiszen a Balaton vize kiválóan vezeti a hangot, Tihany meg valóban csak egy karnyújtás a közvetlen vízparti fesztiválhelyszíntől.

A tíz éve, 2007-ben indult Balaton Sound zaja persze nem új jelenség, Balatonfüred például korábban már a belügyi tárca segítségét is kérte, de azt a választ kapták, hogy ezt intézzék el a települések egymás között. Az első években nagy szócsata dúlt a fesztivál miatt Zamárdiban is, Csákovics Gyula polgármester akkoriban még életveszélyes fenyegetést is kapott, de azóta lecsendesedett az ellenzők hangja. Talán az győzte meg őket, amit a polgármester gyakorta hangoztat érvként: területbérleti díjból és idegenforgalmi adóból százmilliós haszna van Zamárdinak, többek között e bevétel miatt lehetnek ingyenesek a strandok, a parkolók.

A közösségi oldal hozzászólói persze a szélsőségek között mozogtak; akadt, aki szerint be kéne tiltani, más szerint csak a hangerőgombot kell lejjebb csavarni, többen meg azt nem értették, miért nem lehet öt napot kibírni…

Kevéssel távolabb, Balatonalmádiban eközben a vándorcirkusz állatainak - tevék, oroszlánok, elefántok - bűze miatt tiltakoznak. A hirbalaton.hu információja szerint 237 aláírás gyűlt már össze azért, hogy az önkormányzat tiltsa ki a városból a cirkuszt a hatvan állatával. Birtokvédelmi eljárást is kezdeményeztek a jegyzőnél, a jobbikos Kepli Lajos országgyűlési képviselő az összegyűlt aláírásokat bevitte a legutóbbi almádi közgyűlésre, de a képviselő-testület nem tűzte napirendjére a témát.

Szivárvány alatt, Budapesten

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:02
FOTÓ: Tóth Gergő
A szervezők becslése szerint több mint húszezren vettek részt a Budapest Pride felvonuláson. A fesztiválon készített képeinkért kattintson ide!

Már elkezdték beengedni az embereket, amikor a rendőrség úgy döntött, eljött az ideje, hogy kiürítse a Kossuth teret. Némi várakozás után a beléptetési procedúra megismétlődött. A táskák tartalmát láthatósági mellényben lévő rendezők vizsgálták át. A Budapest Pride szervezői szerették volna, ha a felvonulást az idén fémkordonok nélkül biztosítja a rendőrség. Ehhez képest a környező utcákban is kordonok álltak.

Törésvonal
A Jobbik – még mielőtt nyakig elmerülne a cukiságban, és összetévesztenék egy szabadelvű párttal – megüzente a Fidesz-KDNP-nek: ha rajta múlna, 2018-tól nem engedné a „közerkölcsöt sértő, családellenes” Budapest Pride megrendezését. A parlamenten kívüli és belüli demokratikus ellenzéknek teljesen más az álláspontja. A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy pártként csatlakozik a felvonuláshoz. Hasonló nyilatkozatot tett az MSZP és a Demokratikus Koalíció, támogatta a rendezvényt az LMP és a liberálisok pártja is. A Párbeszéd aktivistái a párt molinója körül gyülekeztek, az Együtt külön teherautót indított.

Gyorsan nőtt a tömeg. A legkülönbözőbb méretű szivárványos lobogók mellett uniós, magyar, antifasiszta és székely zászlót is láttunk. „A különbség számít, vagy az, ami közös?” – olvashattuk egy kartonpapíron a költői kérdést. A színes forgatagban azt gondoltuk volna, nincs olyan öltözék, amelyben valaki képes lenne feltűnést kelteni. Tévedtünk: a sötét öltönyben, nyakkendőben megjelenő Schmuck Andornak sikerült.

Az LMBTQ-közösség nem külön jogokat akar, hanem egyenjogúságot – hangsúlyozta az Országház előtt felállított színpadon Schilling Árpád rendező. Heteroszexuálisként fájdalmasnak nevezte, hogy 2017 Magyarországán még mindig vannak olyanok, akik „nem normálisnak” tartják a melegeket, és számukra az a tolerancia netovábbja, amikor hajlandók megengedni: „csinálják a négy fal között”.

A rendező elmondta, hogy ő csalódott katolikus, akit zavar a húsvéti körmenet. Mégsem jut eszébe azt követelni, hogy tiltsák be.

Schilling Árpád utalt rá, hogy Orbán Viktor milyen szöveggel akarta nevetségessé tenni a Jobbik elnökét („nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni”). A kormányfő ezzel nem Vona Gábort sértette meg, hanem az LMBTQ-embereket – állapította meg a rendező. Orbán Viktor szerinte elszabadította a „suttyó buzizást”, ezért bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt.

Harminchat nagykövetség közleményben állt ki a Budapest Pride mellett, jelentős részük a felvonuláson is képviseltette magát. A civil szervezetek közül különösen nagy tapsot kapott a Keresztények a melegekért nevű szerveződés és például a „támogató szülők” csoportja.

Mivel nem tudták elérni, hogy kordonmentes legyen a felvonulás, a szervezők – a rendőrséggel egyeztetve – az utolsó órákban megváltoztatták az útvonalat. A Városliget helyett a Lánchídon át a Várkert Bazárhoz indultak. Azon a részen, ahol az eredeti és a módosított útvonal már nem fedte egymást, fémkordonok helyett rendőrsorfal zárta le a területet.

Dübörgő zene, tánc és jókedv, rengeteg fiatal – az idén is ez jellemezte a Budapest Pride-ot. A Népszava kérdésére a szervezők közölték, becslésük szerint 22-23 ezren vettek részt a rendezvényen. Az adat némileg túlzónak tűnik, de az biztos, hogy nagyon sokan voltak. Annyira sokan, hogy amikor a menet eleje a budai oldalon megérkezett a Várkert Bazárhoz, a vége még javában a pesti oldalon kígyózott.

Túloldal
- A túloldalon is ilyen kevesen vagyunk? – telefonált elkámpicsorodva a Nagy Imre-szobornál ácsorgó ellentüntetők egyike. Nagyjából ötvenen-hatvanan jöttek össze. Többnyire békésen, transzparensekkel felszerelkezve fejezték ki nemtetszésüket, de előkerültek neonáci hőbörgők is. - „Pedofil g..ik!” – üvöltötte egy szakállas, fiatal férfi, aki tekintélyes méretű, tetovált horogkeresztet viselt a karján. Idősebb, ujjatlan pólóba bújt társa – a szélsőjobboldal számos attribútumát megjelenítve, turultól a kettős keresztig – a fémkordont ütötte. Közben ő is kiabált: „Zsidó g..ik!” Erősen fújt neki a szél, majdnem eltaknyolt, amikor próbált lelépni a járdáról. Sejthetően az alkohol hatására azt képzelte, hogy ő képviseli a „normalitást”. - Később „hatvannégy vármegyések” sorakoztak fel a Lánchíd pesti hídfőjén, feliratuk szerint azzal a szándékkal, hogy útját állják a felvonulásnak. A rendőrök nem voltak vevők az ötletre, „eltávolították” a társaságot: a csoport tagjait száz méterrel odébb, az MTA székháza közelébe kísérték.

Szerző