Előfizetés

Áder fizetéséhez igazítanák az állami cégvezetők bérét

Ábrahám Ambrus
Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:21
A pénztárca vastagsága nem minden esetben függ a közvagyonnal való hatékony gazdálkodástól FOTÓ: Thinkstock
Népszavazást tartanának az állami cégek vezetői béreinek felső határáról. A szakértőket is megosztja, hogy mikor jár a piacival vetekedő fizetés és mikor "pofátlan" a magas bér.

Ha valamire mérget lehet venni a honi politikai életben az tuti, hogy az állami vállalatok vezetőinek fizetése, egészen pontosan azok pofátlanul magasnak mondott volta miatti kiakadás. E fölötti háborgás hosszabb-rövidebb csend után minduntalan előkerül. Ezúttal Vágó Gábor, volt LMP-s politikus magánszemélyként húzta elő a választókban garantáltan indulatokat generáló témát. Mint néhány napja beszámoltunk róla a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) még májusi végén hozott határozatát, amelyben megtagadta Vágó e témában benyújtott népszavazási kérdés hitelesítését. A korábbi LMP-s politikus benyújtott kérdése úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”. A 2011. évi CX. törvény szerint az elnök havi fizetése a köztisztviselői illetményalap 39-szerese. Az illetményalap aktuális összege 38650 forint, így Áder Jánosnak minden hónapban valamivel több mint másfél millió forint jár. Ez kevesebb, mint a 2010-ben bevezetett 2 milliós határ. A Kúria döntése után, ha a szükséges támogatás összejön, akkor akár népszavazást is lehet az ügyben tartani.

A honi politikai pártok, különösen a jelenlegi kormánypárt véleménye feltűnően gyakran változott a kérdésben. Hogy mennyire, azt talán jól jellemzi az az állítás: Rendezni kell ezt a helyzetet, „mivel pofátlanság, hogy míg az új költségvetés az emberek utolsó tízezer forintját veszi el, addig az állami cégek vezetői élnek, mint Marci Hevesen”. Utóbbi kijelentés érdekessége, hogy nem Vágó Gábor tette, hanem Szijjártó Péter, igaz 2009-ben. Az akkor még ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy valójában mennyi pénzt is visznek haza az állami vállalatok vezetői. Azon ősszel a Fidesz országgyűlési határozati javaslatot is benyújtott, amelyben azt vetették fel: a kormány radikálisan csökkentse az állami vállalatok vezetőinek bérét.

Ezt megelőzően még Orbán Viktor borult ki az ügyben talán legemlékezetesebb egymásnak feszülés során. Mint ismert a Fidesz többször igen agresszív kirohanást intézett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével szemben. Ezek során a jegybanki vezető magas fizetését és ciprusi cégének adózási besorolását kérték számon. A választások után 2010 júniusában a parlamentben pedig úgy fogalmazott, hogy „Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is”. Mára nagyot változott a világ, hiszen elég csak a korábbi vita kereszttüzében álló MNB-re tekinteni, ahol immár Matolcsy György vezetése alatt számos olyan tisztségviselő akad, akinek havi javadalmazása eléri az miniszterelnök által hét éve emlegetett, bűnösnek titulált szintet.

Egyébként éppen 2010 nyarán a Fidesz be is jelentette a kétmilliós bérplafont. Ám alig telt el néhány hónap, s kiderült ez a plafon olyan, mint a felszálló füstnek a kifeszített háló. Ugyanis csak a költségvetési szektorra vonatkozott a szigor, az állami társaságok vezérigazgatói, igazgatói ugyanis ennél jóval többet vittek haza. A csavar az volt a történetben, hogy az alapbér ugyan valóban nem ment az említett, 2 milliós összeg fölé, na de a prémium az éves fizetés akár 80 százaléka is lehetett.

Vagyis kormányzati pozícióból az Orbán-kabinet szemét már nem csípte annyira a állami és önkormányzati cégek jelentékeny gázsija. Nem is akarták a formalitást és a szemérmesség látszatát fenntartani, s 2015-ben átvágták a gordiuszi csomót. Egy hirtelen mozdulattal egyszerűen „kiütötték” a bérplafont. Egy kormányrendelet keretében arról határoztak, hogy megemelik az említett vezetők bérét, azaz alapbéresítették a prémiumokat. Ez egyes társaságoknál azt jelentette, hogy az éves bérösszeg akár bruttó 30 millió forinttal is emelkedhetett. A magyarázat szerint azért, hogy közelítsék az állami béreket a piaci fizetésekhez. Ezt a helyzetet pedig mostanság aki csak teheti igyekszik ki is használni, a korábbi rendre 2 millió forint körül szóródó alapfizetések hirtelen 3,5-5 milliósokra ugrottak.

Lapunknak, nyomatékosan csak név nélkül nyilatkozó fejvadász cég vezetője kifejtette: nem igazán előremutató, ha ezen a téren a versenyszférától elválasztják az állami vállalatokat. Semmivel sem szabad alulértékeltebb feladatnak tekinteni azt, ha valaki közvagyon érdekében végzi munkáját. Miért érne ez a feladat kevesebbet annál, mint ha versenyszférában egy cégvezető a részvényeseknek elvárásait teljesíti. Megjegyezte, ez a kérdés ráadásul roppant összetett, s az is hamis, ha folyton eredménycentrikusan közelítjük ezt a témát. Számos olyan vállalat van, amely közfeladatot lát el, s nem a nyereségesség mértékében mérhető munkájuk, utalt például a gyógyellátás területén működő vállalkozásokra. Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó fejvadász ehhez annyit tett hozzá: Nem feltétlenül a fizetések mértékével van a baj, hanem a politikai szándékkal, amely a lojális emberek kifizetésének tekinti ezeket a béreket, így nem is ellenőrzi az elvégzett munka minőségét.

Fideszes játszadozás a tűzzel

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:01
Vajda József, az Együtt képviselője aktivistákkal tüntette el a Soros-plakátokat a XVI. kerületben FOTÓ: Tóth Gergő
Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne – így zárta Orbán Viktor a Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének küldött válaszát. 

A kormányfő levelét péntek késő este hozták nyilvánosságra. Orbán közölte, minden erejével azon lesz, hogy megvédje Magyarország polgárait, a zsidó közösség tagjait is. Ugyanakkor az „illegális migráció” szerinte nemzetbiztonsági kérdés. Márpedig „aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben mi származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra való tekintet nélkül érvényesítjük a magyar állam politikai és jogi erejét. Ön sem akarhatja, hogy e tekintetben származásuk szerint különbséget tegyek Magyarország állampolgárai között." Előzőleg a Mazsihisz azt kérte a kormányfőtől, állítsa le az országot elborító „sorosozós” plakátkampányt, amely nem nyíltan antiszemita, de alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, antiszemita indulatokat keltsen. „Beigazolódtak legrosszabb félelmeink” – indokolta a Népszavának Heisler András, miért fordult a miniszterelnökhöz. A plakátokra több helyen zsidóellenes szövegeket firkáltak, két vidéki városban megbecstelenítették a vészkorszak áldozatainak emlékművét.

A Soros György elleni hecchadjáratot az izraeli nagykövet, Yossi Amrani sem hagyta szó nélkül. Közleményében hangsúlyozta, hogy a történelmi tapasztalatok alapján semmi jó nem származhat az ilyesmiből. A plakátok – egy bizonyos személy bírálatán túl – nemcsak szomorú emlékeket idéznek fel, de gyűlöletet és félelmet is szítanak. A nagykövet kijelentéseire reagálva a Szijjártó Péter külügyminisztériuma elővette a fideszes propagandaszöveget. Megismételte azt a tényekkel nem alátámasztható állítást, hogy Soros az általa finanszírozott szervezetek segítségével „illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra”.

A kormány nem sokkal azt követően árasztotta el az országot a Soros elleni plakátokkal, hogy Orbán „kivételes államférfiúként” méltatta Horthy Miklóst. A helyzet azért is kényes, mert hamarosan Budapestre várják Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Az izraeli ellenzék arra buzdítja Netanjahut, hogy tiltakozásul mondja le látogatását.

Padlóra ragasztott matricák
Nagy felháborodást váltott ki, hogy jól taposható módon a 49-es villamos padlóján is felbukkant két, Soros Györgyöt ábrázoló matrica – erről a 444.hu közölt olvasói fotót, amely szombati lapunkban is megjelent. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt állította a portálnak, hogy „eddig sem, és a jelenlegi kampány során sem rendelt padlón elhelyezhető hirdetéseket”.
Kérdéseinkkel megkerestük a BKV-t. Más szerkesztőségekhez hasonlóan a Népszava is azt a választ kapta: „A villamosokon társaságunknak nincs értékesítésre kerülő padlóreklám-felülete, így jelen esetben az a legvalószínűbb, hogy valaki a jármű oldalfalán található felületről leszedte a plakátokat, és odaragasztotta azokat a padlóra. Szakembereink a villamosokat a kocsiszínbe való beállásakor minden esetben átnézik, és az összes sérült, rongált, illetve a nem rendeltetésszerű helyén lévő plakátot leszedik”. A szóban forgó plakátokat eltávolították a padlóról.
Az Együtt szerint jó eséllyel jogsértően használják a kormánykampányhoz Soros György fotóját, amit az MTVA-tól vásároltak meg. Lapunk tavasszal írt arról: a BKV a reklámetikai kódexre és személyiségi jogokra (például a jó hírnévhez való jogra) hivatkozva nem engedélyezte, hogy járműveire kikerüljenek az Orbán Viktort is megjelenítő, „Ti dolgoztok. Ők lopnak.” feliratú jobbikos plakátok. Soros György a jelek szerint a közlekedési vállalatnak nem voltak ilyen aggályai.


Plakátokat vakart az Együtt Vajda Zoltán

Három helyszínen eltakarította a kormány gyűlöletplakátjait az Együtt XVI. kerületi képviselője és két tucat segítője. A rendőrség tudomásul vette és biztosította a rendezvényt, majd a plakáttakarításban résztvevőket igazoltatta és felírták az adataikat. A következő ilyen akció szerdán Újbudán várható, a Budafoki út közelében. Vajda Zoltán lapunak elmondta: vállalják a jogi következményeket.

- Mit értek el a vasárnapi akcióval?

- Ebből most valami mozgalomszerű indult el: az elmúlt félórában a Facebookon már jelezték, hogy második kerületben is hasonlót terveznek, Budafokon pedig van már egy bejelentett plakáteltávolítási akció. Mi is átnézzük, hogy a kerületben hol tudjuk eltávolítani a propagandaplakátokat.

- A Fidesz eddig nem reagált. Meglepte ez?

- Meghívtuk a takarításra a kerületi fideszeseket is, ha pikírt akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy csalódott vagyok, mert nem jöttek el. Viszont sokkal többen jöttek, mint amire számítottam. Talán öt-hat embert ismertem a negyvenből, aki jött, hozott vödröt, kaparóeszközt. A rendezvényt biztosító rendőrök hihetetlenül udvariasan jártak el, megvárták, hogy eltávolítsuk a plakátokat és utána vették fel az adatainkat. A rendezvény előtt pár mondatban mindenkinek elmondtam, hogy mi a jogi helyzet és mindenki ennek tudatában fogott neki a nagytakarításnak.

- Azért a felírt személyes adatok alapján a plakátot kihelyező propagandaminisztérium most kártérítést kérhet önöktől.

- Azt tudom mondani: hajrá! A tárcát Rogán Antal vezeti. Ha ez a bűnöző pereskedni akar, állok elébe.

Lásd még: Eltüntették a Soros-plakátokat (Fotók)

B. Z.

Fideszes játszadozás a tűzzel

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:01
Vajda József, az Együtt képviselője aktivistákkal tüntette el a Soros-plakátokat a XVI. kerületben FOTÓ: Tóth Gergő
Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne – így zárta Orbán Viktor a Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének küldött válaszát. 

A kormányfő levelét péntek késő este hozták nyilvánosságra. Orbán közölte, minden erejével azon lesz, hogy megvédje Magyarország polgárait, a zsidó közösség tagjait is. Ugyanakkor az „illegális migráció” szerinte nemzetbiztonsági kérdés. Márpedig „aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben mi származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra való tekintet nélkül érvényesítjük a magyar állam politikai és jogi erejét. Ön sem akarhatja, hogy e tekintetben származásuk szerint különbséget tegyek Magyarország állampolgárai között." Előzőleg a Mazsihisz azt kérte a kormányfőtől, állítsa le az országot elborító „sorosozós” plakátkampányt, amely nem nyíltan antiszemita, de alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, antiszemita indulatokat keltsen. „Beigazolódtak legrosszabb félelmeink” – indokolta a Népszavának Heisler András, miért fordult a miniszterelnökhöz. A plakátokra több helyen zsidóellenes szövegeket firkáltak, két vidéki városban megbecstelenítették a vészkorszak áldozatainak emlékművét.

A Soros György elleni hecchadjáratot az izraeli nagykövet, Yossi Amrani sem hagyta szó nélkül. Közleményében hangsúlyozta, hogy a történelmi tapasztalatok alapján semmi jó nem származhat az ilyesmiből. A plakátok – egy bizonyos személy bírálatán túl – nemcsak szomorú emlékeket idéznek fel, de gyűlöletet és félelmet is szítanak. A nagykövet kijelentéseire reagálva a Szijjártó Péter külügyminisztériuma elővette a fideszes propagandaszöveget. Megismételte azt a tényekkel nem alátámasztható állítást, hogy Soros az általa finanszírozott szervezetek segítségével „illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra”.

A kormány nem sokkal azt követően árasztotta el az országot a Soros elleni plakátokkal, hogy Orbán „kivételes államférfiúként” méltatta Horthy Miklóst. A helyzet azért is kényes, mert hamarosan Budapestre várják Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Az izraeli ellenzék arra buzdítja Netanjahut, hogy tiltakozásul mondja le látogatását.

Padlóra ragasztott matricák
Nagy felháborodást váltott ki, hogy jól taposható módon a 49-es villamos padlóján is felbukkant két, Soros Györgyöt ábrázoló matrica – erről a 444.hu közölt olvasói fotót, amely szombati lapunkban is megjelent. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt állította a portálnak, hogy „eddig sem, és a jelenlegi kampány során sem rendelt padlón elhelyezhető hirdetéseket”.
Kérdéseinkkel megkerestük a BKV-t. Más szerkesztőségekhez hasonlóan a Népszava is azt a választ kapta: „A villamosokon társaságunknak nincs értékesítésre kerülő padlóreklám-felülete, így jelen esetben az a legvalószínűbb, hogy valaki a jármű oldalfalán található felületről leszedte a plakátokat, és odaragasztotta azokat a padlóra. Szakembereink a villamosokat a kocsiszínbe való beállásakor minden esetben átnézik, és az összes sérült, rongált, illetve a nem rendeltetésszerű helyén lévő plakátot leszedik”. A szóban forgó plakátokat eltávolították a padlóról.
Az Együtt szerint jó eséllyel jogsértően használják a kormánykampányhoz Soros György fotóját, amit az MTVA-tól vásároltak meg. Lapunk tavasszal írt arról: a BKV a reklámetikai kódexre és személyiségi jogokra (például a jó hírnévhez való jogra) hivatkozva nem engedélyezte, hogy járműveire kikerüljenek az Orbán Viktort is megjelenítő, „Ti dolgoztok. Ők lopnak.” feliratú jobbikos plakátok. Soros György a jelek szerint a közlekedési vállalatnak nem voltak ilyen aggályai.


Plakátokat vakart az Együtt Vajda Zoltán

Három helyszínen eltakarította a kormány gyűlöletplakátjait az Együtt XVI. kerületi képviselője és két tucat segítője. A rendőrség tudomásul vette és biztosította a rendezvényt, majd a plakáttakarításban résztvevőket igazoltatta és felírták az adataikat. A következő ilyen akció szerdán Újbudán várható, a Budafoki út közelében. Vajda Zoltán lapunak elmondta: vállalják a jogi következményeket.

- Mit értek el a vasárnapi akcióval?

- Ebből most valami mozgalomszerű indult el: az elmúlt félórában a Facebookon már jelezték, hogy második kerületben is hasonlót terveznek, Budafokon pedig van már egy bejelentett plakáteltávolítási akció. Mi is átnézzük, hogy a kerületben hol tudjuk eltávolítani a propagandaplakátokat.

- A Fidesz eddig nem reagált. Meglepte ez?

- Meghívtuk a takarításra a kerületi fideszeseket is, ha pikírt akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy csalódott vagyok, mert nem jöttek el. Viszont sokkal többen jöttek, mint amire számítottam. Talán öt-hat embert ismertem a negyvenből, aki jött, hozott vödröt, kaparóeszközt. A rendezvényt biztosító rendőrök hihetetlenül udvariasan jártak el, megvárták, hogy eltávolítsuk a plakátokat és utána vették fel az adatainkat. A rendezvény előtt pár mondatban mindenkinek elmondtam, hogy mi a jogi helyzet és mindenki ennek tudatában fogott neki a nagytakarításnak.

- Azért a felírt személyes adatok alapján a plakátot kihelyező propagandaminisztérium most kártérítést kérhet önöktől.

- Azt tudom mondani: hajrá! A tárcát Rogán Antal vezeti. Ha ez a bűnöző pereskedni akar, állok elébe.

Lásd még: Eltüntették a Soros-plakátokat (Fotók)

B. Z.