Előfizetés

Eldőlt - A Megyeri úton játszhat az Újpest és a Vasas is

Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:52
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Ádám

A Magyar Labdarúgó-szövetség tegnapi közlése szerint az Újpest és a Vasas labdarúgócsapata is a Szusza Ferenc Stadionban játszhatja hazai mérkőzéseit a szombaton kezdődő élvonalbeli idényben.

Az MLSZ infrastruktúra-szabályzatának megfelelően kizárólag olyan stadionban játszhatnak, ahol biztosított a pályafűtés. Újpesten mobil eszközt alkalmaznak. „Az elnökség azzal a feltétellel engedélyezi a hazánkban még nem alkalmazott eszköz használatát, hogy mindkét klub vállalta alternatív helyszín biztosítását nem várt helyzet kialakulása esetére” – közölte a döntéssel kapcsolatban az MLSZ.

Játékosként könnyebb dolga volt a pólósok szövetségi kapitányának

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.07.13. 07:51
MTI/Kovács Tamás
Bízik az elődöntőbe jutásban a vizes világbajnokságon Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Játékosként kétszeres Európa-bajnok (1997, 1999), egyszeres olimpiai bajnok (2000), ám szövetségi kapitányként első nagy világversenyére készül Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szakembernek van összehasonlítási alapja, hogy a medencében vagy a parton van-e könnyebb dolga.

"Egyértelműen játékosként volt könnyebb - mondta a szakvezető. A pólósnak csak magával kell foglalkoznia, ha nincs edzés, akkor pihenhet, regenerálódhat. Én két tréning között is dolgozom, készülök a következő gyakorlásra vagy az ellenfeleket elemzem. A felelősség is sokkal nagyobb, hiszen egy egész közösségért felelek."

Märcz elődje korábbi játékostársa, Benedek Tibor volt az együttes élén. Benedek pólósként csapatkapitány, vezéregyéniség volt, a mostani szakvezető viszont kevésbé volt az előtérben, az róla az általános vélemény, hogy visszahúzódóbb, elmélkedőbb típus.

"Ezzel egyetértek, tényleg sokat gondolkozom, rágódom egy-egy kérdésen, néha talán túl sokat is, de igyekszem változtatni ezen a téren" - reagált Märcz. - Igaz, úgy érzem, többször döntök jól, mint rosszul - tette hozzá.

Märcz olyan válogatottban szerepelt, amelynek tagjai egy generációt képviseltek, a játékosok között két-három évnél nem volt nagyobb a korkülönbség, most viszont húszas éveik elején, és harmincas éveik közepén járók is találhatók a vb-keretben.

"Nincs ebből probléma, a fiúk jól érzik magukat együtt, és ami ennél sokkal fontosabb, hogy kiválóan tudunk közösen dolgozni - emelte ki a szakember. - Természetesen akadnak néha feszültségek, ezek minden közösségben előfordulnak, de kezelhető konfliktusokról van szó. A vb-keret kialakításánál a játéktudás mellett az is szempont volt, hogy ki, mennyit tesz hozzá a közösséghez. Nem szoktam összehasonlítani a mostani együttest azzal, amelyikben én játszottam, mert ennek nincs értelme."

Hazai pályán, a magyar válogatott hagyományait figyelembe véve (a vb-k történetének legeredményesebb csapata) fokozott nyomás nehezedik az együttesre."Aki érdeklődik a póló iránt, az pontosan tisztában van az erőviszonyokkal és a lehetőségeinkkel" - hangsúlyozta Märcz. - Ezeket is figyelembe véve azt mondom, a négy közé jutásnak nagyon örülnék, ha ez összejön, akkor utána már bármi előfordulhat.

A férfi vízilabda-válogatott hétfőn, Ausztrália ellen kezdi meg szereplését a hazai rendezésű világbajnokságon.

Réztáblák a macskakövek között

Minden város másként hajt fejet a hírességek előtt. Karlovy Varyban, ahol a napokban fejeződött be Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválja, van főhajtás, elképesztő listával. A legendás Grandhotel Pupp előtt egy kis kerek terecskén téglányi területű réztáblákat helyeztek a macskakövek közé. A Pupp szálló - melyről Wes Anderson Grandhotel Budapest című elbűvölő filmjének címszereplőjét mintázták - évszázadok óta gyűjti a híres vendégek nevét. A talpunk alatti réztáblácska szerint Goethe 1823-ban szállt meg itt, VI. Károly király épp 100 évvel korábban. Itt lakott Chopin 1825-ben, egy évvel később Richard Strauss. Az írók közül Schiller jött ide legkorábban, 1791-ben, Franz Kafka 1916-ban, Karel Capek 1923-ban. Megszállt a Puppban II. József (1768), Ferenc József (1864), kicsit később Marx (1874) nemrégen pedig Vaclav Havel (1990).

A földi halandó természetesen olyan neveken is lépdel, mint Robert Redford, Gregory Peck, John Malkovich, John Travolta, Luis Bunuel, Polanski, Morgen Freeman és természetesen Milos Forman.

Az örökkévalóságot hirdető réztáblákon egyetlen magyar nevet találunk: Szabó Istvánét, aki gyakran volt meghívott vendége vagy zsűritagja a nemzetközi filmfesztiválnak. Szomszédai a macskakövek között Bach, Maria Terézia és Beethoven.

Nem rátartiságból, csak az igazság kedvéért fűzhetjük hozzá: igazságos lenne a magyar film egy kivételes művészszemélyiségének a nevét ott látni a Pupp előtti kis téren a talpunk alatt. Törőcsik Mariét, aki nélkül évtizedeken át alig forgott magyar film. Éppen most negyvenöt éve, 1972-ben nyerte el itt a legjobb színésznő díját a Holt vidék című filmért. A híres cseh fürdővárosban 1960-ban nyert először díjat a Kölyök főszerepéért, volt idő, amikor hollywoodi sztárnak kijáró felhajtással ünnepelték őt, az életmű Kristály Glóbuszt is itt kapta meg. Milyen jó lenne ennek a gazdag filmes életműnek megadni azt a kicsinyke gesztust, egy kis réztáblát a Pupp előtt az örökkévalósághoz.