Sokatmondó Orbán-karikatúra a Financial Timesban

Publikálás dátuma
2017.07.14. 18:29
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Meg persze cikk is az antiszemitizmus kiszabadított démonáról és a Soros-plakátokról. Orbán Viktor Magyarországa Európa sötét oldalán címmel jelent meg az írás a tekintélyes brit üzleti és poltikai lapban, Philip Stephens tollából. 

A cikk felemlegeti a múlt hónapban jelentős vihart kavart horthyzós történetet, megemlíti Netanjahu kiállását a magyar miniszterelnök mellett, amikor zsidó szervezetek a Soros plakátok - azok antiszemita-uszító jellege miatt - eltávolítását szorgalmazták, valamint Philip Stephens diagnózisa szerint Orbán Viktor vélhetőleg Vlagyimir Putyin orosz elnök zsebméretű változatának tekinti magát. 

Szerző

LMP: kiderült, mennyi megy az adófizetők pénzéből Szijjártó csapattársainak

Publikálás dátuma
2017.07.14. 18:00
Népszava fotó/Szalmás Péter
Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Nemzeti Kereskedőházhoz, hogy kiderüljön, az elmúlt években folyamatosan veszteséget termelő cég, milyen közpénz-konstrukcióban vált hirtelen nyereségessé - tudatja közleményében a párt. 

A Quaestor-botrányban derékig elmerült Magyar Nemzeti Kereskedőház az elmúlt években alig tudott felmutatni exportösztönző tevékenységet, és egyáltalán nem volt képes a magyar gazdaságot felpörgetni. Ehelyett folyamatosan veszteséget termelt, amit tavaly és idén a Külgazdasági és Külügyminisztérium és Mészáros Lőrinc cége által folyósított közel 6 milliárd forintból tudnak csak kikozmetikázni. A kiemelten veszteséges cég a magyar külügyminisztérium újabb csődje, a rettenetes közpénz pazarlás újabb bizonyítéka.

Az LMP felszólítja a magyar kormányt, hogy szüntesse be az adófizetői pénzből fenntartott és a tapasztalatok szerint teljesen felesleges Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységét, és bazári diplomácia helyett kezdjen el végre a nemzeti érdekért dolgozni!

Szél Bernadett,
az LMP társelnök-frakcióvezetője

Szerző

Nagy izgalom! - Kaukázusi kefírek vizsgáztak (videó)

Publikálás dátuma
2017.07.14. 16:36
Forrás: Nébih videó
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tesztsorozatának következő állomása a kaukázusi kefirek vizsgálata volt - informál honlapján a Nébih.

Laboratóriumban mérték a 18 natúr termék fehérje és zsírtartalmát, ahogyan a csomagolóanyagból történő káros anyag kioldódását is ellenőrizték. A komplex tesztelés ezúttal is magába foglalta a termékek kedveltségi értékelését is.

A kefir olyan savanyított tejtermék, amelynek jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, jóllehet kaukázusi kefirre vonatkozó egyedi előírás nem található benne. A hivatal által vizsgált 18 különböző márkanevű termékből 1-et más uniós tagállamban készítettek, míg 17-et hazai üzemekben 8 előállító gyártott.

A szakemberek laboratóriumban mérték a minták fehérje és zsírtartalmát, továbbá vizsgálták a termékekkel közvetlen kapcsolatba kerülő csomagolóanyagból, azaz a PET palackból és kupakból történő káros anyag kioldódást is. Ezeknek a szempontnak maradéktalanul megfeleltek a vizsgált kaukázusi kefirek.

Ugyan konkrét szabály nincsen a kefir alkoholtartalmára, érdekességként ebből a szempontból is górcső alá vették a termékeket. A vizsgált 18 kaukázusi kefirből 7 esetben kimutathatósági határ feletti etil-alkohol jelentkezett. Természetesen ettől még a kefir nem sorolható az „alkoholos italok” közé, de nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén azért érdemes számításba venni.

A Magyar Élelmiszerkönyv savanyú tejtermékekről szóló fejezete pontosan definiálja, hogy a kefirt milyen speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával kell készíteni, és hogy élőflórás termék esetében mennyi a minimális, kultúrából származó élő tejsavbaktériumok és élesztők száma.

Az élőcsíra számra vonatkozó vizsgálatok vegyes eredménnyel záródtak. A Magyar Élelmiszerkönyv kefir vonatkozású előírásainak teljes mértékben csak 2 termék felelt meg. A kötelező, minimális mennyiségű élesztőt minden terméknél sikerült kimutatni, de a tejsavbaktériumok száma 16 kefir esetében alacsonyabb volt az előírt minimális értéknél.

A vizsgálatok továbbra is folyamatban vannak a kifogásolt termékek esetében. Nem megfelelőség esetén, amennyiben bebizonyosodik, hogy a kifogásolt csíraszám az előállítás hiányosságainak következménye, a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH.


A terméktesztnek megfelelően ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és profi kóstolók értékelték a termékeket. A külső megjelenés, szín, illat, íz, állomány pontozása alapján alakult ki a Szupermenta rangsora, amelynek nyertese a Danone kaukázusi kefir lett. Másodikként végzett a Milli, míg harmadikként a Sissy márkajelzésű termék.

A részletes táblázat a rangsorral a Nébih oldaláról letölthető

Szerző