Előfizetés

Timmermans nekiment Orbán kampányának

Publikálás dátuma
2017.07.17. 17:40
Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a Népszavának eljuttatott nyilatkozatában cáfolta, hogy az Európai Bizottság Soros György tervét hajtja végre, és évente egymillió embert kíván betelepíteni a kontinensre.

Különböző magyarországi csatornákon — és sajnos kormányzati körökben is — olyan vádak hangzanak el, melyek szerint az Európai Bizottság egy állítólag mások által kigondolt terv végrehajtására készül, és ennek keretében évente egy millió migránst telepítene Európába — olvasható a nyilatkozatban.

Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP

Frans Timmermans - Fotó: Olivier Hoslet / AFP

"Az állítás annyira nevetséges, hogy szinte kínos reagálni rá. De mivel egész Magyarországon elterjedt, az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint a tények egyenes rögzítése. Brüsszel nem hajtja végre Soros úr vagy mások úgynevezett terveit. Az Európai Bizottság önállóan dolgozik az európai érdekekért, az európai polgárok szolgálatában. Az EU nem kéri, hogy évente egymillió bevándorlót hozzanak be Európába. A Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége nem része egy tervnek, amely megszüntetné a tagállamoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit fogadnak be, ugyanis minden egyes menedékkérelemről a tagállamok határoznak. Magyarországot arra kérték, hogy korlátozott számú, 1294 embert fogadjon be Olaszországból és Görögországból.

Az EU az elmúlt két évben azon dolgozott, hogy megerősítse határaink a védelmét, és visszaküldje azokat, akik nem jogosultak a menedékjogra. Az illegális bevándorlás és az embercsempészet ördögi üzleti modelljének a megszüntetésén munkálkodunk, és kezeljük a migrációs nyomás kiváltó okait. Ezek az európai társadalmakat foglalkoztató központi kérdések. Ahogyan a szélesebb értelemben vett értékeink is: a nyitott plurális társadalom és a gondolkodás szabadsága. Minden tagállam — saját vállalása alapján, demokratikus folyamatokban — elfogadta ezeket az értékeket.

Kötelességünknek érezzük a tények pontos rögzítését. Ugyancsak kötelességünknek érezzük, hogy párbeszédet folytassunk annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk számos európai kihívásra. Bízunk benne, hogy ezeknek a kihívásoknak akkor tudunk a legjobban megfelelni, ha egységesek vagyunk és szolidárisak mindazokkal, akik erre rászorulnak. A szolidaritás távolról sem hiánycikk Európában. Az európaiak megértik, hogy össze kell fogniuk. És az európaiak megérdemlik, hogy megismerjék az igazságot, ami a tényeken alapszik. Ez az egyetlen módja annak, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek során a szolidaritás nem csak szavakban, hanem konkrét tettekben érvényesül."

Frans Timmermans közleményét az Európai Bizottság az alábbi háttérinformációkkal egészítette ki:

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Fotó: Alexandros Michailidis/AFP

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben - Fotó: Alexandros Michailidis/AFP

"A tervezett Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének hatáskörével kapcsolatban ugyancsak helytelen információk láttak napvilágot. Ez nem egy olyan terv, amely megszüntetné a tagállamoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit fogadjanak be. Valójában minden egyes menedékjog iránti kérelem elbírálása továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az ügynökség feladata, hogy megkönnyítse és korszerűsítse a közös európai menekültügyi rendszer végrehajtását. Feladata lenne, hogy elősegítse a nemzetközi védelem iránti kérelmek egységes értékelését az egész Unióban, valamint működési és technikai segítséget nyújtson a tagállamoknak.

Az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy olyan, valóban nemzetközi védelmet igénylő embereket telepítenek át Európába, akik háború vagy agresszió elől menekülve érték el az EU határait, és akiknek a kérelmét korábban 75 százalékban elfogadhatónak nyilvánították. Mielőtt megtörténne az áthelyezés, a befogadó ország átvilágíthatja őket, és ennek alapján megtagadhatja bizonyos menedékkérők befogadását. A nyugat-balkáni útvonalon érkezők száma a 2016 elején mért átlagosan napi ezerről 2016 márciusa óta napi 73-ra csökkent."

Annyira kínos volt már - Felújítják a kórház nővérszállását (fotók)

Publikálás dátuma
2017.07.17. 16:44
Láng Zsolt a II. kerület polgármestere, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Hanusz Ákos, a Szent János Kórház műszaki oszt

A Szent János kórházról legutóbb ( márciusban ) akkor írtunk, amikor a Magyar Nemzet információi alapján hírül adtuk: komoly bajok vannak az intézményben, egyebek mellett az utóbbi három hónapban négy rezidens mondott fel a kórház sebészeti osztályán, mert állításuk szerint nem operálhattak eleget, és a műtétek nagy részét a hálapénz miatt a főorvosok végezték. A felmondások indokai között szerepeltek még a kórházban uralkodó áldatlan állapotok, a sokak által tapasztalt és emlegetett feudális viszonyrendszerek, valamint az alacsony bérezés. Ami az "áldatlan állapotokat" illeti, az MTI által most közreadott örömhírhez ( Felújítják a Szent János Kórház nővérszállóját ) mellékelt fotókon az látszik, valóban az utolsó utáni pillanatban láthattak neki a rehabilitációnak, a helyzet annyira kínos volt már. A távirati iroda közlése szerint a nővérszálló 130 millió forint uniós és 350 millió forint kormányzati támogatásból újul meg. 

 Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere  a "bejáráson"

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Szent János Kórház felújítás alatt álló nővérszállójánál tartott sajtótájékoztatón

Balog miniszter megkönyörült - Mégis maradhat a Szinyei gimnázium igazgatója

Publikálás dátuma
2017.07.17. 15:56
Fotó: Tóth Gergő
Bár az iskolai igazgatók kinevezése nem miniszteri hatáskörbe tartozó kérdés, Balog Zoltán a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium veronai tragédiát követő speciális helyzetére, valamint a jelenlegi igazgató neki címzett levelére tekintettel arra utasította Palkovics László államtitkárt, hogy legalább egy évvel hosszabbítsa meg az igazgató megbízását - közölte hétfőn az oktatási államtitkárság, nem sokkal azután, hogy az intézmény tanárai mellett a diákok és a szülők képviselői is a jelenlegi igazgató, Tóth Gábor melletti kiállás szervezésébe kezdtek.

A hétvégén érkezett hír arról, hogy az államtitkárság indoklás nélkül utasította el Tóth Gábor újbóli pályázatát, holott egyedül ő jelentkezett az intézményvezetői posztra, s a tantestület 90 százaléka is őt támogatja. Az elutasítást egy emailből kellett megtudnia. Tóth 25 éve tanít az intézményben, amelyet 10 éve vezet. Mint fogalmazott, legalább az iskola közössége megérdemelt volna annyit, hogy szakmai érvekkel indokolják leváltását. A hír hatalmas felháborodást keltett a tanárok, diákok és szülők körében. Szerintük az igazgató már csak azért is több tiszteletet érdemelne, mert a veronai busztragédia után - amelyben az iskola több diákja életét vesztette - példamutatóan tartotta egyben a közösséget.

Ám nem ez az egyetlen igazgatóválasztás körüli botrány, ami az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került. A makói József Attila Gimnázium igazgatóját, Rója Istvánt - aki részt vett a kockás inges tiltakozásokon, kritizálva a kormány oktatáspolitikáját - 22 év után küldenék el, pályázatát érvénytelenítették. Az algyői Fehér Ignác Általános Iskolában a Délmagyar beszámolója szerint két éve "puskaporos" a levegő, megbízott vezető irányítja az intézményt, a helyiek szerint azért, hogy a minisztérium protezsáltja megszerezze a pozíció betöltéséhes szükséges vezetői vizsgát. A keszthelyi Vajda János Gimnázium élére úgy neveznének ki egy, a helyi hatalomhoz lojális vezetőt, hogy a jelentkezők pályázatát eredménytelenítenék. A Budapest II. kerületében található Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának pedig a kerületi fideszes alpolgármester tanácsadóját nevezhetik ki.

A szülők, a diákok és a tantestületek valamennyi esetben ellenzik az így levezényelt igazgatócserét, véleményüket mégis semmibe veszik. Az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke szerint a jogszabályok ugyan előírják, hogy ki kell kérni a tantestületek véleményét, azt viszont már nem, hogy azt a tankerületnek, minisztériumnak figyelembe is kell vennie az igazgatói pályázatok elbírálásakor. Ács Katalin rámutatott: ha olyan igazgató kerül az iskola élére, akit a tantestület nagy része elutasít, komoly nehézségeket okozhat, a nevelői-oktatói munka is sérül. - Egy igazgató elsősorban a tantestületnek, ne a tankerületnek akarjon megfelelni. Változtatásokra lenne szükség ezen a területen, a pályázóknak komolyabb kritériumoknak kellene megfelelniük, a döntés pedig konszenzusos alapon kellene, hogy megszülessen, nem pedig egyik-másik fél ellenében - fogalmazott.