Green Holidays - kezdődik a kártalanítás

Július végével megkezdi a kárelőlegek kifizetését a július 2-án csődöt jelentetett Green Holidays utazási iroda károsultjainak az Uniqa. A biztosító közleményében emlékeztet, hogy 500 millió forint a kerete, és már látszik, hogy ez kevés lesz a kárigények teljesítéséhez, ám hogy mennyivel, az majd az összesítéskor derül ki. A társaság honlapján levő helyzetjelentésből kitűnik, hogy a megszakított utak miatt a hazahozatalra és az elmaradt szállásdíjakra már 83,4 milliót kifizetett a biztosító. (Összesen 734 utast hoztak haza, 20 különböző törökországi szállodából, 3 nap alatt 4 chartergéppel, melyeket külön erre az útra szerveztek.) Az elmaradt utak miatt eddig 3256 utas 1793 kárbejelentést tett, melyek összeg meghaladja a 480 millió forintot. A biztosító most az elosztás módján dolgozik.

A hatályos jogszabályok alapján a biztosító szolgáltatása kizárólag azokra az utasokra vonatkozik, akik a Green Holidays Kft.-vel mint utazásszervezővel kötöttek utazási szerződést, vagy a Green Holidays Kft. utazási csomagját vásárolták meg utazásközvetítőn keresztül. A biztosító kizárólag a Green Holidays Kft.-vel mint utazásszervezővel kötött utazási szerződések esetén tud és köteles helytállni - közölték. Azok az utasok, akik nem a Green Holidays Kft.-vel szerződtek, és az utazási szerződésükön sem szerepel a becsődölt utazási iroda neve, a papíron szereplő partnerüktől kérhetnek információt és tőlük várhatják a befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetését is. Az utasok legfeljebb az utazási szerződésben szereplő összeget kaphatják meg.

A Green Holidays gyanús csődje miatt a rendőrség is nyomoz.

Szerző

Az állami kukaközpont se adott le mérleget

A két évvel ezelőtti megalakulása óta működésképtelennek tűnő kukaközpont, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is szerepel ama állami társaságok szégyenlistáján, amelyek törvénysértően elmulasztották tavalyi gazdálkodási adataik nyilvánosságra hozatalát - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kérdésére adott írásbeli válaszából. Elvben az NHKV számlázna a települési hulladékcégek tevékenysége után az ügyfeleknek, de az elmúlt két év során rendszerük nem lendült működésbe. A mérlegleadást szabotáló társaságok közé tartozik a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt., az Omszi Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft., a Pest Megyei Média Kft., a Cordate Zrt. és a Léta-Mentál Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Eltérő Képességű Fiatalokat Foglalkoztató, Szolgáltató és Kereskedelmi Közhasznú Nonprofit Kft. is. Az ellenzéki képviselő egy korábbi kérdésére adott államtitkári válasz alapján a mérlegleadás hiánya összefüggésbe hozható azzal, hogy a cégek felett álló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem fogadta el tavalyi beszámolójukat és kiegészítést rendelt el.

Szerző

Bankokra tolt felelősség

Publikálás dátuma
2017.07.20. 07:25
Legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek a jogtalanul eltulajdonított összeget Fotó: Shutterstock
2018-tól a bankoknak nagyobb terhet kell átvenniük az ellopott vagy elvesztett kártyák tulajdonosaitól, ugyanakkor csökken az ügyintézési határidő.

Magyarország - szerencsére - nem a bankkártyás csalások hazája. Annak ellenére, hogy tavaly az első félévben csekély növekedést észlelt a jegybank, még így is a tranzakciók 0,006 százalékát, az összértéknek pedig 0,01 százalékát tették ki a visszaélések. Sőt, az érintéses kártyák dinamikus elterjedése - annak ellenére, hogy 5000 forintos vásárlásig még a PIN-kódot sem kell megadni - sem bővítette a visszaélések számát. Ez már csak azért is rendkívül kedvező adat, mert Magyarországon jelenleg 10,4 millió darab bankszámlához kötődő és 9,1 millió darab fizetési vagyis hitelkártya van forgalomban, amelyeket 110 ezer POS-terminálnál használhatunk fel.

A jövő évtől két olyan változásra számíthatunk, amely a csalások áldozatainak a terheit csökkenti, illetve áthárítja azokat a kártyakibocsátó bankra - mondta a Népszava érdeklődésére Homa Péter. A Bankártya.hu Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a kártyás visszaélések főleg a határon átnyúló forgalmat érintették, és megnőtt közöttük az internetes vásárlások részaránya is. (Ezért is kellő gondosságot igényel, hogy kinek adjuk meg a kártyaadatainkat.) A hamisított, elveszett vagy ellopott kártyákkal folyamatosan csökken a visszaélések száma, amelynek az is az oka, hogy a kibocsátók által alkalmazott technológiák egyre "csalásbiztosabbá" váltak. A postai kézbesítés során (nem a kézbesítők által!) elkövetett kártyaeltulajdonítások sem számottevők.

A 2018 elejétől - egy, az Európai Unió valamennyi kibocsátóját érintő - érvényes döntés nyomán - megváltoznak a pénzforgalmi törvény felelősségi és kárviselési szabályai. Jelenleg ha a PIN-kódunk használatával történt visszaélés, akkor a bankhoz történt bejelentéséig keletkezett károkból legfeljebb 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig kell az ügyfélnek viselnie a kárt. A jövő esztendőtől ez az összeg 15 ezer forintra csökkenhet. A másik változás az, hogy panaszunk kivizsgálásának határideje is megváltozik, legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek az ellopott összeget. Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy a bankkártya eltűnésének, ellopásának bejelentését követően a keletkezett kárt teljes mértékben a bank viseli. Ám ez a szabály nem vonatkozik arra az ügyfélre, aki súlyosan gondatlanul jár el, például ha a PIN kódot és a bankkártyánkat közös helyen tartotta. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ügyfélnek kötelessége bejelentenie, ha bankkártyáját ellopták vagy elvesztette. Ugyanakkor a pénzintézetnek is értesítenie kell az ügyfelét, ha valami gyanúsat észlel, sőt még a kártyát is letilthatják.

Homa Péter felhívta a figyelmet, az ügyfélnek kell bizonyítania, hogy a PIN-kód nem tőle került avatatlan kezekbe. Az ügyvezető igazgató tapasztalatai szerint ez a károsultnak nem szokott gondot okozni. Ha mégis, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez érdemes fordulni, ahol per nélkül rendezhető a kártérítés kikényszerítése a bankoktól. Végső esetben maradnak a bíróságok.

Jön az ujjlenyomat-olvasós bankkártya
A MasterCard még idén piacra kerülő kártya beépített ujjlenyomat-olvasóval gyorsítja fel a fizetést. A használata nagyon egyszerű, a fizetéskor csak be kell illeszteni a kártyát a leolvasó kütyübe, majd a tulajdonosának rá kell tennie a megfelelő ujját a leolvasó felületre. A jóváhagyási folyamat pillanatok alatt végbemegy. Az új kártyákat a bankokban igényelhetik majd az ügyfelek, két saját ujjlenyomat megadására lesz szükség a folyamat során.Szerző