Előfizetés

Felnyitották Salvador Dalí sírját

Publikálás dátuma
2017.07.21. 12:47
A törvényszéki vizsgálók elhagyják a Teatre-Museu Dali-t az exhumálás után FOTÓ: LLUIS GENE / AFP
Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz - mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.

A most 61 éves figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A mintegy négy órán át tartó exhumálási folyamat csütörtök este nyolckor, záróra után vette kezdetét. Először elfüggönyözték a termet, ahol a kripta található, majd leemelték a sírt lezáró másfél tonnás kőlapot, hogy hozzáférjenek a fakoporsóhoz. A festő bebalzsamozott holttestét épen, jól konzervált állapotban találták - részletezte a főtitkár, aki szerint híres, védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is.

Az exhumálásánál közvetlenül öten voltak jelen: a peres felek ügyvédei, két igazságügyi orvosszakértő és egy egészségügyi segítő. A szakemberek hajból, körömből, fogból és két csontból vettek mintákat a DNS-vizsgálathoz. Juan Manuel Sevillano, a művész örökségét kezelő alapítvány ügyvezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az eljárás morális kárt okozott, az exhumálást elrendelő bírói döntés pedig nem volt megalapozott.

Albert Segura, az alapítvány ügyvédje arról beszélt, hogy tanulmányozzák kártérítés követelését a bíróság hibás eljárására hivatkozva, valamint azt is, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálási költségeket kifizettessék a magát a festő lányának valló Pilar Abellel. A következői bírósági tárgyalás szeptember 18-án lesz az apasági perben, ezen várhatóan hivatalosan bejelentik a vizsgálati eredményeket.  Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény.

Nemzetközi elismerés egy hazai bélyegnek

Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:50


Nemzetközi elismerést kapott a Magyar Posta karácsonyi bélyege, a 2016-os év 10 legkülönlegesebbjei közé választották a stampnews.com versenyén. Az ünnepi nyomatot Nádi Boglárka grafikusművész tervezte.

A halált kasztok szerint osztották

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2017.07.21. 07:50
Fotók: Vajda József
Az 1912-ben elsüllyedt Titanic több mint 3 800 méter mélyen nyugvó roncsaiból kerültek felszínre azok az eredeti tárgyak, amelyekből kiállítás nyílt a budapesti Komplex kiállítóterének 2 300 négyzetméterén. A képre kattintva galéria nyílik!

Az álomhajó tragédiája, a több mint 1500 utas halála máig élénken foglalkoztatja a képzeletet, ezt az érdeklődést igyekszik kielégíteni az a több száz eredeti tárgy, roncsdarab, hajóalkatrész, mentőcsónak, amely a tucatnyi expedíció során eddig kimentett 5500 eredeti leletből Budapestre érkezett. A többnyire sötétben tartott termek izgalmas világítása, az összekötő zegzugok atmoszférája, a gőzgépek zúgását és a jéghegy sikoltásra emlékeztető súrlódását jól alkalmazó hangdramaturgia telitalálat. Nem véletlen, hogy James Cameron 11 Oscar-díjas filmje, a Titanic részletei fogadják a látogatókat Leonardo DiCaprio és Kate Winslet jeleneteivel, s természetesen megszólal Celine Dion is a szívbe ható dalával.A téma erejét jelzi, egész lista sorolja a filmek tucatjait, amelyeket a Titanic tragédiája ihletett. Az első némafilm például már egy hónappal a tragédia után a vetítőkben volt, azzal a Dorothy Winifred Gibsonnal a vásznon, aki utasa volt a hajónak. Az ideológia gyilkos zsákmánylesését jelzi: a náci Németországban született 1943-as film a zsidóellenes propagandára használta a témát, a hajót üzemeltető cég igazgatóját a gonosz és bűnös zsidóként szemelte ki. (Ismerős módszer, nem?)

Szobányi nagyságú Titanic-makett, tervrajzok, korabeli fotók s az indulást megörökítő 8 perces eredeti dokumentumfilm is mutatja azt, amit tudni érdemes a hajógyártás büszkeségéről. A tengersírba süllyedt és onnan expedíciók tucatjai során kimentett eredeti tárgyak egyaránt vallanak a hajóról és a hajó utasairól. Végig lépdelhetünk a luxus lakosztályok ajtói mellett az I. osztály egyik rekonstruált folyosóján, de beszédesek a személyes tárgyak is. Látható egy utas arany szemüvege, csillogó gyémántgyűrű, aranysodronyból készült estélyi ridikül, parfümös fiolák, ezüst fésülködő készlet, egy egész fajansz mosdókagyló és a csapjai lábakon, sőt, egy hófehér bili is. Bepillanthatunk az elegáns szalonba, van itt megterített asztal, egy sor gyönyörű porcelán, felszínre hozott poharak, csészék, üvegek, s egy megmenekült bronz angyalka meg a talpazata is arról a Cameron-filmből jól ismert, s itt óriási fotón is látható dupla lépcsősorról, amely csupa elegancia, aranyozás, gazdagság.

A kiállítás igyekszik tárgyilagos lenni, a szegény kitántorgók világát is szembesíti a mai nézővel. Látható a III. osztály tenyérnyi kajütje is, ahol két emeletes ágynak és a koffertartónak van csak hely. A szegényes személyes tárgyak sem hallgatják el, hogy a Titanic világa a gazdagságnak és a hatalomnak az a világa, amely kasztokra osztotta a társadalmat. Láthatók a luxusban utazók képmásai, de a III. osztály utasait és a kiszolgáló személyzet arcmásait is bemutatja a kiállítás. Lemérhetők rajtuk az élet nyomai.

De a főhajtás nem ismer kasztokat: egy egész falat beborít a Titanicon utazók apró betűs névsora.

Beszédes információ: 

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A kiállítás gazdagon illusztrál. A sokféle kimentett lelet rendkívüli érdekességén kívül azt is dokumentálja, hogy a halált azon az április 14-i éjjelen kasztok szerint osztották.

Infó: 

Komplex (VI., Király utca 26.) 

A kiállítás december 31-ig látogatható.