Előfizetés

"Balog Zoltán kérjen bocsánatot a cigányságtól!"

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy kérjen bocsánatot a hazai és a határon túli cigányságtól.

Oláh Lajos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Balog Zoltán azt mondta Tusnádfürdőn, a Fidesz még nem döntötte el, hogy erőforrásként vagy tehertételként gondol a határon túli magyar cigányságra. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány a határon túl szegregált oktatást akar, kirekesztve a cigány származású magyarokat a magyar iskolákból - tette hozzá.

A DK tudni akarja, hogy mit tervez a kormány, ha tehertételnek bélyegzi a határon túli cigányságot: nem engedi be őket a magyar iskolákba, esetleg táborokba zárja őket? - tette fel a kérdést a független képviselő. A Demokratikus Koalíció szerint senkit sem lehet a származása alapján kirekeszteni az oktatásból. Az integrált oktatás a jövő, ha a cigány és nem cigány magyarok már az iskolában megtanulnak együttműködni, akkor a társadalomban is könnyebb lesz a békés együttélés - jelentette ki.

Szinyei gimnázium-ügy - "A legundorítóbb kommunista időket idézi"

Az LMP szerint a "legundorítóbb kommunista időket idézi" egyes iskolaigazgatók eltávolítása, amit az ellenzéki párt példátlan politikai leszámolásnak tart.

Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az igazgatóválasztás rendszerének megváltoztatását szorgalmazta, miután felsorolta az általa visszásnak ítélt eseteket: a makóit, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium ügyét, egy kecskeméti és a fővárosi, IX. kerületi esetet. 

Úgy ítélte meg: mindezek közös jellemzője, hogy a tanári kar, a diákok és a szülők feje felett átnyúlva hozta meg a vezetőről szóló döntést a minisztérium. Megvárták a nyári szünetet, hogy eltávolítsák a rendszernek kellemetlen embereket, akik korábban szembementek a hivatalos oktatáspolitikával. Közölte: ismét benyújtják a korábban már elutasított, általa kompromisszumosnak tartott törvénymódosító javaslatukat, amely szerint a vezetőket továbbra is a miniszter nevezné ki, ám a tantestületnek és a szülőknek vétójoguk lenne.

Gyurcsány: Botka Laci ragaszkodik a saját receptjéhez

Publikálás dátuma
2017.07.21. 13:53
FOTÓ: Népszava
Botka Laci ragaszkodik a saját receptjéhez, ami egyelőre sok eredményt nem hozott neki, hiszen senkivel sem tudott még megállapodni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a zoom.hu-nak az ellenzéki összefogással kapcsolatban. A DK elnöke nyilatkozott Orbán Viktor titkos bankszámlájának létezését bizonyító dokumentumokról is, amik egyébként még mindig nincsenek a birtokában.

A volt miniszterelnök elsősorban a 2018-as választásokról fejtette ki véleményét az interjúban. Szerinte legyőzhető a Fidesz, de ennek érdekében sem lépne koalícióra a Jobbikkal, mert aki ezt teszi, kiírja magát Európából. "Nem állítom, hogy tíz–tizenöt év múlva nem lehet majd a Jobbikból egy mérsékelt párt. Akár lehet is. De egyelőre fertőzőnek látom még a közelségüket is" - mondta Gyurcsány, hozzátéve: a Jobbik okozhat meglepetést minden irányban, de azt nem hiszi, hogy húsz százaléknál többet fognak szerezni.

"Én nem a Jobbikot tartom igazi drámának, mert tizenöt–húsz százalékos radikális nacionalista párt sok helyen van. A baj az, hogy megfertőzte a Fideszt, és a magyar radikalizmus fő forrása lassan már nem a Jobbik, hanem a Fidesz" - vonta le következtetését a DK elnöke, aki egyébként nem gondolja, hogy a szavazók a DK-tól az erősebbnek tűnő vezetést látva visszapártolnak az MSZP-hez. Szerinte az övéké az egyetlen párt, amelynek folyamatosan növekszik a taglétszáma, nagyjából havi 100–150-nel. Most 11 ezernél tartanak - tette hozzá.

Botka Lászlóval kapcsolatban Gyurcsány leszögezte, hogy ő nem bántja az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, csak nem ért egyet azzal, ahogy az ellenzéki együttműködést próbálja megteremteni. "Az ellenzéki vitáknak, vetélkedéseknek a ciklus első felében van helyük. Most már integrálni kellene, csapatot építeni. Tudomásul kell venni a realitásokat. Nemcsak azt, hogy a DK létezik, hanem azt is, hogy ki az elnöke" - reagált Botka korábbi véleményére, miszerint Gyurcsánynak távoznia kéne a politikából.

A volt kormányfő Orbán Viktor állítólagos titkos svájci bankszámlájáról és az arra utalt tíz- vagy százmilliókról tömören annyit mondott, ha lesz új információja, el fogja mondani. Azt is elmagyarázta, hogy miért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza azt, amit tud. "Képzelje el azt a szituációt, hogy a választások előtt pár héttel megjelenik egy hang- vagy egy videofelvétel, hogy a Gyurcsány angolul tárgyal valakivel Orbán viselt ügyeiről, állítólagos köztörvényes bűnökről. És a Gyurcsány ezt nem mondta el a nyilvánosság előtt. Ez én halálomat és a DK halálát jelentené" - vélekedett.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!