Férfi vízilabda - Magyarország hozta a kötelezőt

Publikálás dátuma
2017.07.21. 23:25
A francia Logan Piot (b) és Zalánki Gergő a férfi vízilabdatorna B csoportjában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen
A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-7-re verte meg Franciaország együttesét a B csoport utolsó fordulójában. 

Ezúttal is teljesen megtelt a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda, a játékosok pedig igyekeztek kiszolgálni a szurkolókat. Az összecsapásnak nem volt nagy tétje, ugyanis miközben a magyar siker biztosra vehető volt, a csoportelsőség egy másik összecsapáson dőlt el.

Ennek ellenére, a papírformának megfelelően erősen kezdtek a magyarok, az olaszok ellen három találatig jutó Vámos Márton nyitotta meg a gólcsapot. A folytatásban az emberelőnyös szituációkat sorra használták ki Märcz Tamás tanítványai, így gyorsan 6-0-s vezetésre tettek szert. A negyed végén szépítettek a franciák, akik szépen lassan meg is kezdték a zárkózást. Nagy Viktornak a második nyolc percben négyszer kellett a hálóba nyúlnia a labdáért, így a félidőben 8-4 állt az eredményjelzőn. Ezt követően újfent magasabb fordulatszámra kapcsoltak a magyarok, Hosnyánszky Norbert is feliratkozott a góllövőlistára, majd Varga Dénes és Gór-Nagy Miklós is betalált. Ezután viszont ismét apadt a különbség, a franciák felavatták a csereként beálló Decker Attilát, aki több látványos védést is bemutatott. A felek 11-5-tel fordulhattak az utolsó negyedre.

A záró negyedben a franciák lőtték az első találatot, majd két magyar gólt szemlélhettünk Vámos és Varga révén. S amikor már úgy tűnt nem változik az eredmény, a gallok még betaláltak, így kialakult a 13-7-es végeredmény.

A magyar csapat erős kezdés után takarékos üzemmódban, az eddig kevesebb játéklehetőséget kapó játékosokkal is a vízben gyűjtötte be a győzelmet, s várta, hogy a csoportelsőségről döntő Olaszország–Ausztrália mérkőzés milyen eredményt hoz. Ez az összecsapás lapzártánk után ért véget.

Szerző

Megnyílt a Művészetek Völgye fesztivál

Publikálás dátuma
2017.07.21. 20:10
Forrás: Művészetek Völgye Fesztivál/Facebook
Megnyitotta kapuit pénteken a Művészetek Völgye, a jövő vasárnapig tartó fesztivál 1200 programmal várja az érdeklődőket Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön.

A 27. Művészetek Völgye 27 programhelyszínen és további 40 kisebb helyszínen várja az érdeklődőket koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel és interaktív játékokkal - mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye program- és marketingigazgatója a fesztivál pénteki vigántpetendi sajtótájékoztatóján. A fesztivál új helyszíne lesz a Vigántpetenden felállított cirkuszi sátor, ahol akrobatikus újcirkuszi produkciókat láthat a közönség. Újdonság, hogy Szirtes Edina Mókus saját udvarban fogadja az érdeklődőket, valamint a Magyar Nemzeti Filmarchívum vetítéseit is láthatja majd a közönség. Az idei jegyelővétel csaknem duplája a tavalyinak.

Az amerikai Pink Martini zenekar pénteki koncertjének köszönhetően várhatóan nézőcsúcsot dönt a fesztivál - mondta a marketingigazgató. Hozzátette: a hazai előadók mellett július 24-én a francia Deluxe, július 29-én pedig a Nouvelle Vague koncertezik. A fesztivál első és a második hétvégéjén lép színpadra mások mellett az Anima Sound System Bognár Szilvivel, a 30Y, az Anna and the Barbies, a Quimby, a Szabó Balázs Bandája és a Pál Utcai Fiúk, a fesztivál zárókoncertjét pedig a Budapest Bár adja. Kapolcson lesz a MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpad, valamint a Kőbánya Önkormányzata és a Kőbányai Zenei Stúdió közös színpada és a Harcsa Veronika Udvar, ahol több külföldi előadóval is találkozhatnak a látogatók, mások mellett a román Golan zenekar is fellép, illetve ide költözött be idén a Modern Art Orchestra is.

Szintén Kapolcson látogatható a Folk Udvar, ahol a népzene, a néptánc és a kézműveshagyomány kap szerepet a Hagyományok Háza szervezésében - informált Oszkó-Jakab Natália. A komolyzenei programok egyik helyszíne a kapolcsi római katolikus templom, a Muharay-udvarban a néptánc mellett Sebestyén Márta, Illényi Katica és a Budapesti Vonósok koncertjeivel, a Művészetek Zöldje udvarban túrákkal, játékokkal várják a látogatókat. Oszkó-Jakab Natália elmondta azt is, hogy Taliándörögdön felépült a Nemzeti Színház repertoárjából válogató Nemzeti Szín-Tér, mely egy estére az Óbudai Danubia Zenekar komolyzenei koncertjének is átadja a deszkákat. A Fidelio Színház Színpadon pedig a Katona József Színház, az Újszínház, az Orlai Produkció, a Tünet Együttes, a Jurányi Ház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásai láthatók. Hozzátette: szintén Taliándörögdön kapott helyet az Etno Liget és az ETNO Port-A, a fesztiválra kitelepülő Néprajzi Múzeum, valamint Hobo saját udvara, a Hobo Klub várja a látogatókat verses színházi esttel és beszélgetéssel. Aki táncra, önismeretre, improvizációra vágyik, a Lemanguria Kreatív Mozgásudvar programjai között válogathat.

Idén a Kocsor Háznál frissen megalakuló Fonó Udvar a budapesti Fonó népzenei és világzenei kínálatát hozza el a Völgybe. Taliándörögd a helyszíne a Cseh Tamás Program zenekarait is befogadó Elevenkertnek, a Tilos Rádió udvarának, valamint a reformáció 500 éves évfordulója apropóján felépült Református Udvarnak és a Tarisznya Evangélikus Udvarnak - mondta a programigazgató. Komolyzenét lehet majd hallgatni Vigántpetenden, a Papageno Klasszik elnevezésű helyszínen. Mindhárom településen ingyenesen látogathatók a fesztivál által szervezett kiállítások, többek között a HelloWood faluinstallációja vagy az Art Moments fotókiállítása. Oszkó-Jakab Natália arról is beszélt, hogy július 29-én kispályás labdarúgótornát szerveznek, másnap pedig félmaratonra és öt kilométeres futásra kerül sor. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz véradás a fesztiválon. A tíz nap alatt 300 önkéntes segíti majd a fesztiválozókat.

Szerző

Felnyitották Salvador Dalí sírját

Publikálás dátuma
2017.07.21. 12:47
A törvényszéki vizsgálók elhagyják a Teatre-Museu Dali-t az exhumálás után FOTÓ: LLUIS GENE / AFP
Felnyitották Salvador Dalí kriptáját csütörtök éjjel, és az igazságügyi orvos szakértők elvégezték a biológiai mintavételeket a bebalzsamozott holttestből az apasági keresethez szükséges DNS-vizsgálathoz - mondta Lluís Penuelas, a Fundación Gala-Salvador Dalí főtitkára péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján a figuerasi Dalí Múzeumban, ahol a világhírű művész sírja található.

A most 61 éves figuerasi Pilar Abel tíz éve állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született. A nő 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

A mintegy négy órán át tartó exhumálási folyamat csütörtök este nyolckor, záróra után vette kezdetét. Először elfüggönyözték a termet, ahol a kripta található, majd leemelték a sírt lezáró másfél tonnás kőlapot, hogy hozzáférjenek a fakoporsóhoz. A festő bebalzsamozott holttestét épen, jól konzervált állapotban találták - részletezte a főtitkár, aki szerint híres, védjegyének számító bajsza sértetlen, pont úgy, 10 óra 10 perces szögben áll, mint ahogy életében is.

Az exhumálásánál közvetlenül öten voltak jelen: a peres felek ügyvédei, két igazságügyi orvosszakértő és egy egészségügyi segítő. A szakemberek hajból, körömből, fogból és két csontból vettek mintákat a DNS-vizsgálathoz. Juan Manuel Sevillano, a művész örökségét kezelő alapítvány ügyvezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az eljárás morális kárt okozott, az exhumálást elrendelő bírói döntés pedig nem volt megalapozott.

Albert Segura, az alapítvány ügyvédje arról beszélt, hogy tanulmányozzák kártérítés követelését a bíróság hibás eljárására hivatkozva, valamint azt is, hogy ha a DNS-vizsgálat nem igazolja Dalí apaságát, az exhumálási költségeket kifizettessék a magát a festő lányának valló Pilar Abellel. A következői bírósági tárgyalás szeptember 18-án lesz az apasági perben, ezen várhatóan hivatalosan bejelentik a vizsgálati eredményeket.  Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény.

Szerző