Ujhelyi: Orbán már csak pár hónapig lesz kormányfő

Publikálás dátuma
2017.07.30. 14:09
FOTÓ: Népszava
A még néhány hónapig hivatalban lévő magyar miniszterelnök legutóbbi, tusványosi beszédében – a nem létező Soros-tervhez hasonló zagyvaságok mellett – ismét a Visegrádi Négyek együttműködésének szerepét emelte ki. Orbán láthatóan a V4-ekből kíván mentőcsónakot ácsolni magának egyfajta színpadot, amely egyébként délibábos erejét bizonyítaná. A Fidesz elnöke szerint a Visegrádi Négyek együttműködése lesz képes megreformálni az Európai Uniót, a V4-ek lesznek az európai közösség motorjai gazdasági és ideológiai szempontból is, egy szóval: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális együttműködésén múlik Európa jövője. Ez részben igaz, kár, hogy Orbán ezzel szemben ismét elméri a helyzetet és az erő sötét oldalára helyezkedik - írta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szokásos vasárnapi nyílt levél-sorozatában.

Az 1991-ben létrejött, valóban értékteremtő kooperáció célja az érintettek euro-atlanti integrációjának megerősítése és felgyorsítása volt, az EU-párti szövetséget mára a sokszoros pálforduláson átment Orbán Viktor azonban – immár lengyel támogatással – az Unióval szembeni erőcentrumként, egyfajta kelet-európai „centrális erőtérként” akarja használni sajátos, valójában inkább személyes érdekérvényesítésére. Nem véletlenül hivatkozik egyre többet a visegrádiakra, mintha ez a szövetség igazolná vissza ideológiai téveszméit.

Ez valójában ismét csak egy kormányfői hazugság. A V4-ek szövetsége ugyanis, bár kétségtelenül fontos geopolitikai szereplővé lépett elő, a rapid átalakulás előtt álló európai közösség mozgása mentén szintén formálódni, jelen állapotában pedig repedni fog. Orbán nyilván látja ezt, csak próbálja legalább a választásokig elhúzva rejtegetni, hogy tévedett. A számára ideológiai és illiberális támaszt nyújtó lengyelek esetében sem elképzelhetetlen ugyanis a finomhangolódás, de a szlovák és cseh partnerek idővel szinte bizonyosan el fognak lépni a magyarok mellől. Pozsony ugyanis szép csendben már deklarálta, hogy az eurót használó Szlovákia az európai mag-országokhoz akar tartozni, vagyis a formálódó kétsebességes európai modellben ők nem a leszakadó, populista magyar kormányhoz, hanem a haladókhoz kötik magukat.

A Fico-kormány kizárólag addig fog a V4-ek jelenlegi felállásában támasztékot nyújtani, amíg át nem lehet szállni az Unió zászlóshajójára, amely a nyugati haladás irányában tartja a vitorlákat. A kétségtelenül EU-kritikusabb cseheknél pedig a most októberi választásokon várhatóan az az egyébként szintén populista erő kerülhet ki győztesül, amely gazdasági elképzeléseit és céljait illetően viszont európai, piacpárti és liberális. Orbán tehát – ha nem érti meg az európai változások lényegét és benne a magyar lehetőséget és felelősséget - hamar egyedül, de legalábbis meggyengülve állhat majd a V4-ek színpadán, ráadásul épp a magyar elnökség idején. A V4-ekre nagy szükség van, a régió erős és hatékony, de bölcs kooperációra kész szövetségének egyben tartása mindannyiunk érdeke. Botka László – aki egyébként épp a visegrádi együttműködésből írta a szakdolgozatát – személye erre garanciát jelent a kormányváltás után. 

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százötvenegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom - zárta e heti nyílt levelét az MSZP alelnöke.

Szerző

Már a magyar bohócok is Nyugatra emigrálnak

Publikálás dátuma
2017.07.30. 14:02
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
 

A hazai cirkuszosok szinte mindannyian rokonok szegről-végről, a családok évszázadok óta egymás között házasítják gyermekeiket. Azt mondják, hogy aki cirkuszos dinasztiába született, az nem választhat más foglalkozást. A Hungária Nagycirkusznál igazgatójánál sincs ez másként: Ádám Henrik, az Ádám-dinasztia leszármazottjaként benősült a Wertheim-dinasztiába, amikor feleségül vette Wertheim Carment. Négy gyermekük van, és természetesen a porondon ismerkedtek össze – derül ki L. Dézsi Zoltán riportfilmjéből az ATV Heti Napló című műsorának előzeteséből.

Gyermekeik is a cirkuszban képzelik el a jövőjüket: a 12 éves Liliána és a 10 éves Henrik már állandó fellépők a porondon, nem is fordul meg a fejükben, hogy mást csináljak. Az öt- és négyéves kistestvéreik pedig az állatok körül segédkeznek. Oroszlánszelídítőt és bohócot viszont már külföldről kellett igazolnia a cirkusznak, Magyarországon ugyanis szinte már nincs magyar bohóc, hiszen a legtöbben Nyugaton próbálnak szerencsét.

Szerző

Paks 2 már az Anna-bálon is

Publikálás dátuma
2017.07.30. 13:58
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szombaton este rendezték meg a 192. balatonfüredi Anna-bált, Barna Dorina, tizennyolc éves balatonfüredi lányt választották a bál szépének, első udvarhölgye a tizennyolc éves Schütz Annamária Kinga, második udvarhölgye pedig a tizenhét éves Kiss Kíra Dalma lett.

Az idei legszebb lányokról készült fotókat ide kattintva láthatják!

Ám mégsem csak ők tették emlékezetessé a jeles eseményt, hiszen díszvendégnek és vezérszónoknak Süli Jánost, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztert kérték fel, aki az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy “Balatonfüred és Paks közt szoros a kötelék”.

„Az atomerőműben dolgozók 1984 óta üdülhetnek a Balaton-parti városban, a két település pedig idén együttműködési megállapodást is kötött egymással” - örvendezett a tárca nélküli miniszter.

Szerző
Témák
Anna-bál Paks 2