Gyermekmenza - Óbuda nem tágít

Mégsem bont szerződést az óbudai önkormányzat a tömeges ételmérgezést okozó Gyermekmenza Kft.-vel. Teszi ezt annak ellenére, hogy immár a bíróság is jogerősen elmarasztalta a szolgáltatót.

A III. kerületi önkormányzat továbbra is azzal a Gyermekmenza Kft.-vel köt szerződést, amely cég miatt tavaly tavasszal 258 gyermek betegedett meg a feltálalt ételtől. A helyhatóság eddig kivárt arra hivatkozva, hogy meg kell várni a végső döntést. Nos, ez megtörtént. A hatóság első és másodfokú határozata ellen is fellebbezett a Hungast érdekeltségi körébe tartozó Gyermekmenza Kft., s végül a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem neki adott igazat. Vagyis jogerősen is kimondták, hogy tavaly tavasszal tömeges ételmérgezés történt az id. Béres Józsefről elnevezett általános iskolában, amit a Gyermekmenza Kft. okozott. Ez ellen az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Csak azt nem tudni, mire várt az önkormányzat. Ha a bíróság felmenti az ételmérgezés vádja alól a Gyermekmenza Kft.-t, mondhatni természetes, hogy nem bontanak szerződést. Ám a mostaninál elmarasztalóbb ítélet aligha születhetett volna. Mindebből az következik, hogy az önkormányzatnak esze ágában sem volt szerződést bontani a Bánki Erik fideszes képviselő érdekeltségi körébe tartózó céggel. Kérdés, mit kell ahhoz tennie a szolgáltatónak, hogy szakítsanak vele. Annyi bizonyos, a tömeges ételmérgezés kevés ehhez.

Pedig jogi lehetőség nyilván adódott volna. A közbeszerzési törvény 63. paragrafusa kimondja: az ajánlatkérő előírhatja, hogy nem lehet ajánlattevő, de még csak alvállalkozó sem az a cég, amelynél három évnél nem régebben hozott jogerős bírósági, vagy közigazgatási határozat megállapította, hogy jogszabályban megszabott szakmai kötelezettségét súlyosan megszegte.

Az ügy pikantériája, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) legújabb döntésében engedélyezte, hogy a Hungast bekebelezze a Sodexot. Óbudán eddig a Gyermekmenza Kft. és a Sodexo együtt szolgáltatott. Ezentúl mindkettő a Hungast és Bánki Erik érdekeltségi körébe tartozik.

Szerző
2017.08.02 07:18

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42