Előfizetés

Mindennapi tébolyok

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:46
Forte Társulat: Bernarda Alba háza
A napokban véget ért szegedi Thealter Fesztiválon a független társulatok hétköznapi őrületeinket vitték színre a kortárs realizmus jegyében.

Az idei Thealteren sok olyan produkció volt, amelyik arról szól, mi történik velünk mostanában – mondja Balog József, a szegedi Thealter Fesztivált szervező MASZK Egyesület elnöke. Az előadások nagy része a direkt politizálás helyett a direkt politika eredményeként így-úgy hagyott emberek sorsáról szólt – teszi hozzá a fesztivál vezetője. - Én ezt új, kortárs realizmusnak hívom, ami azt jelenti, hogy a néző a saját életét azonnal össze tudja kötni a színpadon látottakkal. A Mentőcsónak Alkotócsoport előadásai a menekültek, a hajléktalanok és a szegények ügyét dolgozzák fel. Részesévé teszik a nézőket egy olyan játéknak, amelynek nincs jó vége. Szembesítik őket azzal, mennyire esetleges, hogy ez az ő életükben már bekövetkezett-e, vagy sem. Ez a találkozás helyettesíti a drámát. Az új realizmusban elszenvedők vannak. Elveszik a kislány kiskutyáját a Füge Produkció Napraforgó című előadásában. A Nézőművészeti Kft. Testvérest című produkciójában egy alkoholista fiú és a testvére története összemosódik olyanná, amit a nézők magukra tudnak vonatkoztatni, akinek van testvére azért, akinek nincs, azért. Hétköznapi mozzanatok áttevődtek színházi szituációkba. Kérdés, hogy ez milyen érvénnyel bír és mennyire átélhető – fogalmaz Balog József.

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái

Néhány előadás a határon túlról is érkezett a Thealterre, mivel a szervezők korábban és most is fontosnak tartják, hogy a találkozó nemzetközi választékot kínáljon. A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem végzős növendékei Esterházy Péter Egy nő című regényéből készült színpadi adaptációval érkeztek. - Nagyon akartam, hogy ez az előadás itt legyen, egyrészt a szerző személye miatt, másrészt szerettem volna, ha bebizonyosodik, hogy Esterházy jobb színházi szerző annál, mint ahogy általában nálunk bánnak a darabjaival. A kolozsvári előadás miközben a szöveget is remekül interpretálta, megmutatta, hogy a test hány módon képes értelmezni egy nőt. Az értelmezésükben egy nő, mindig egy férfi viszonylata- meséli Balog József.

A fesztiválon szintén szerepelt Jami körzet című előadás, amely belgrádi, montenegrói, újvidéki és szegedi koprodukcióban jött létre három ország határán játszódik és erősen szimbolikus a mondanivaló. Három - egy szerb, egy horvát és egy bosnyák - színésznő játssza, óriási energiával, Kokan Mladenovic rendezésében. Az előadás arról szólt, hogy visszakeressük az őseinket, legyártunk egy hamisítványt, azt elhitetjük mindenkivel. - A három lány ezt a balkáni tébolyt játszotta el, mintha a vihar szemében lennénk, ráadásul mi ezt a tébolyt valódi idegenek nélkül is elő tudjuk állítani – fűzi hozzá Balog József.

Forte Társulat: Bartók Béla - Concerto

Forte Társulat: Bartók Béla - Concerto

Ami a hazai független színházakat illeti, a fesztiváligazgató szerint szinte mindenki jó formát mutat. Jellemző szerinte, hogy a középnemzedék képviselői mellett markánsan megjelennek a fiatalok is. - Nálunk most már gyakran előfordul, hogy a gyerekeink játszanak a szüleik fesztiválján, ami hangsúlyozottan nem akar dinasztikus lenni. A középnemezedéket képviseli Pintér Béla és Társulata, vagy a Forte - Horváth Csaba együttese, de épp most volt bemutatója Horváth Csaba tanítványának, Widder Kristófnak. Egy másik tanítvány, Hegymegi Máté is természetes részévé vált a fesztiválunknak, mint ahogy a k2 társulata is, akiket szintén nagyon kedvelünk.

Balog József szerint a Thealter továbbra is meg szeretne maradni kis fesztiválnak, abban az értelemben, hogy mindig annyit költenek éppen rá, amennyi rendelkezésre áll. Egy valamin nem szeretnének változtatni: továbbra is a legjobbnak tartott formációkat szeretnék meghívni.Ami a hazai független színházakat illeti, a fesztiváligazgató szerint szinte mindenki jó formát mutat. Jellemző szerinte, hogy a középnemzedék képviselői mellett markánsan megjelennek a fiatalok is. - Nálunk most már gyakran előfordul, hogy a gyerekeink játszanak a szüleik fesztiválján, ami hangsúlyozottan nem akar dinasztikus lenni. A középnemezedéket képviseli Pintér Béla és Társulata, vagy a Forte - Horváth Csaba együttese, de épp most volt bemutatója Horváth Csaba tanítványának, Widder Kristófnak. Egy másik tanítvány, Hegymegi Máté is természetes részévé vált a fesztiválunknak, mint ahogy a k2 társulata is, akiket szintén nagyon kedvelünk.

Pufók pálosok

Fónai Imre
Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:45

Középkori alapkő, avar lovas sírok; a helyi önkormányzatok pénzelik ma a feltárásokat.

A balatonszemesi pálos kolostor ásatásán alapkőre, a zamárdi avar sírok feltárásán lóval együtt eltemetett lovasok sírjára bukkantak a régészek. A múlt emlékeinek a feltárása ma a helyi önkormányzatoknak a legfontosabb, Szemes és Zamárdi is milliókat áldoz rá évente, e nélkül (és persze ha nem volnának a lelkes, koszt és kvártély fejében gyakorlatozó régészhallgatók) a földben maradnának az elődeinkről mesélő leletek.

– Tavaly kisebb, idén nagyobb szenzációval szolgált a szemesi pálos kolostor feltárása: tavaly egy kissé pufók pálos szerzetes fejét életnagyságban ábrázoló szobor került elő, idén a XIV. századi kolostor alapköve – mesélte a Népszavának Végh András ásatásvezető. – Ez azért meglepő, mert a szakmának nincsen tudomása középkori alapkőelhelyezésről, ilyen szertartásról sem. Leástunk az alapozásig, onnan került elő a falba épített jókora kockakő, négy gótikus betűvel: O, S, O, P. Az első két betű Mindszent kolostor védőszentjére utalhat, de az még megfejtésre vár, hogy mit üzenhettek az 1500-as évekig az akkor Teleki faluhoz, ma Balatonszemeshez tartozó területen élő és gazdálkodó pálos barátok az utókornak.

A szentély feltárása ad feladatot idén a tanszéki ásatáson a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészhallgatóinak a Szemes és Teleki közötti erdőben. Ez a negyedik év, hogy ott dolgoznak néhány hetet, mindannyiszor a helyi önkormányzat anyagi áldozatvállalása révén. Tavaly egy XI. századi falura bukkantak ugyancsak a balatoni község határában a régészek, szintén megdöbbentő leletekkel (az egyik házból egymásra helyezett ló- és kutya-, vagy farkastetem került elő, levágott lábakkal), de ezeket sem láthatnánk, ha nem szánt volna pénzt a feltárásra az önkormányzat. – Csak a pálos ásatásokra és a leletanyag közszemlére tételére több, mint tízmillió forintot áldoztunk az elmúlt néhány évben – fejtette ki a Népszavának Takács József balatonszemesi polgármester. – Azt szeretnénk, ha a rádi templomrom, Teleki középkori temploma és a szemesi pálos kolostor turista-zarándokút állomásai lennének.

Zamárdiban Európa egyik legjelentősebb avar kori temetőjének feltárása még 1972-ben kezdődött, azután rövidebb-hosszabb szünetek következtek, az elmúlt három évben viszont újra rendre megjelennek a régészek és régészhallgatók, szintén a település támogatásának köszönhetően. Az utóbbi években egyébként újabb háromszáz sírra bukkantak; idén, akár csak a kezdeti feltárásokkor, újra előkerültek lovas sírok is.

– Évente kétmillió forintot különítünk el a költségvetésben az ásatásra, mert Zamárdinak fontos, hogy ismert legyen az avar leletekről – árulta el Csákovics Gyula polgármester. – Szállást, étkezést biztosítunk a pázmányos és eltés hallgatóknak, a földmunkák és a restaurálás költsége is benne van az említett összegben. Antropológusok szerint egyébként az ide temetkező avar közösség zöme nehéz fizikai munkát végezhetett, feltehetően a néhány éve a közelben előkerült, a gyepvasérc kinyerésére és feldolgozására szolgáló vaskohótelepen.

Befejezték a Valami Amerika 3 forgatását

Publikálás dátuma
2017.08.03. 20:08
Herendi Gábor, Oroszlán Szonja és Szabó Győző, mellettük Márton Balázs operatőr Ónodi Eszter és Hujber Ferenc. MTI Fotó: Kallos
Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

"Nagyon flottul ment a forgatás, nem volt semmiféle csúszásunk" - fogalmazott Herendi Gábor rendező. Hozzátette: az egyik legnagyobb kihívásnak a színészegyeztetés bizonyult a júniusban kezdődött, 35 napos forgatás alatt. "Akciódús film lesz a Valami Amerika harmadik része, egy-egy jelenetben rengetegen szerepelnek, ez a színészeknek sok forgatási nappal járt, miközben a legtöbbjük más filmekben, sorozatokban is dolgozik" - hangsúlyozta. Kiemelte azt is: a régi karakterek mellett hét új szereplő is megjelenik majd a vásznon. Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Csuja Imre, Faragó András, Thuróczy Szabolcs és Tompos Kátya mellett a harmadik részben szerepet kapott Pokorny Lia, Stohl András, László Zsolt, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Döglégy (Zana Zoltán) és Scherer Péter is.

A történet szerint Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. A körülményeket bonyolítja a rendőrség és a két rivális maffiabanda, Baláék és Toniék is. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, amelynek tétje a fiúk sorsa. Eszter és Timi is beleveti magát a nyomozásba, mindenki versenyt fut az idővel.

"Bár már 15 év eltelt az első Valami Amerika óta, mindenki a legjobb formáját hozta. Fantasztikus hangulatban zajlott a forgatás, a színészek és az egész stáb nagyon várta már a folytatást, tényleg úgy örültünk egymásnak, mint egy érettségi találkozón" - fűzte hozzá Herendi Gábor, aki elmondta azt is: az új karaktereket játszó színészek is remekül együttműködtek a már eddig összeszokott stábbal.

Herendi Gábor rendező a Valami Amerika 3 produceri feladatain Nagy Mónikával és Peták Eleonórával osztozik, a forgatókönyvet együtt jegyzi Divinyi Rékával. A film operatőre Márton Balázs, látványtervezői Horváth Viktória és Nánássy Zsolt, jelmeztervezője Sinkovics Judit, hangmérnöke Major Csaba, vágója Király István, gyártásvezetője Téni Gábor. A Valami Amerika 3 a Magyar Nemzeti Filmalap közel 500 millió forintos támogatásával készül.

Kapcsolódó
Már forog a Valami Amerika 3Folytatódik a Valami Amerika