Abe posztjára pályázik a volt külügyminiszter

Kisida Fumio eddigi külügyminiszter lehet Abe Sinzo japán kormányfő utóda a Mainichi Shimbun című lap jelentése szerint. A meggyengült miniszterelnök tegnap átalakította kormányát, s a külügyek eddigi irányítója a kormányzó Liberális Demokrata Párt egyik legbefolyásosabb posztjára, a politikai tanács élére került. Kisida frakciója jelentős képviseletet kapott az új tokiói kabinetben. 

Az Abe-kabinet népszerűsége megrendült egy korrupciós botrány napvilágra kerülését követően. A konzervatív kormányt vezető Abe támogatottsága a Mainichi számára készült múlt heti felmérés szerint második hónapja zuhant, s már csupán 26 százalékos, a legalacsonyabb azóta, hogy első – alig egy évig tartott – kormányfői megbízatását követően 2012-ben Abe ismét miniszterelnök lett. Baljós jel, ha 30 százalék alá csökken egy miniszterelnök népszerűsége, a lap szerint korábbi kormányfők néhány hónap elteltével kénytelenek voltak leköszönni. Az „abenomics” gazdaságpolitikáját követő miniszterelnökről azt hitték, hogy akár 2021-ig is hatalmon marad, a júliusi tokiói helyi választásokon azonban az LDP súlyos vereséget szenvedett. Abe szerette volna, ha Kisida továbbra is marad a külügyi tárca élén, a külügyminiszter azonban távozott, újságíróknak pedig jelezte, az LDP-n belül Abe sorsa az ő frakciójának támogatásától függ.

Isiba Sigeru volt védelmi miniszter is pályázna a japán miniszterelnöki posztra. A Sankei című lapban közölt felmérés szerint a japánok 20,4 százaléka őt látná alkalmasnak, s csak 19,7 százalék Abe Sinzót. Decemberben még 34,5 százalékos volt Abe támogatottsága e felmérés szerint. A kormányzó Liberális Demokrata Párt a tervek szerint jövő szeptemberben tart vezetőválasztást, nem sokkal a jövőre esedékes parlamenti választások előtt.

Szerző
2017.08.04 10:59

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17