Madurónak üzent a pápa

Újabb erőszakos tüntetésekre lehet számítani a hétvégén, a caracasi kormány ugyanis úgy döntött, hogy 24 órás halasztás után pénteken megkezdi működését az alkotmányozó nemzetgyűlés. Annak ellenére, hogy a héten kiderült: az összetételéről tartott vasárnapi voksoláson választási csalás történt. Egy független, elektronikus választási rendszerekre szakosodott szervezet szerint egymillióval kevesebben adták le szavazatukat, mint azt az Országos Választási Bizottság korábban állította. Még a venezuelai főügyész is vizsgálatot rendelt el az ügyben, de a rendkívül népszerűtlen szocialista elnököt, Nicolás Madurót láthatóan ez sem tudja eltántorítani attól, hogy az – államfőnek elsöprő hatalmat biztosító – új alaptörvényt előkészítő alkotmányozó nemzetgyűlést beiktassák. Még Ferenc pápa is sürgette pénteken, hogy álljon el a tervétől – emlékeztetett az El País.

Az ellenzéki képviselők már korábban jelezték, nem hagyják, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés megkezdje a munkáját. Ennek fényében várható, hogy a múlt hétvégihez hasonló, polgárháborús jelenetek játszódnak le az utcán. A kormány talán a feszültséget enyhítendő döntött úgy, hogy kiengedik a börtönből Antonio Ledezmát. Az ismert ellenzékit a hét elején, az éj leple alatt vitték el otthonról, vélhetően a hírszerzés emberei. Ugyanígy járt Leopoldo López, az ellenzék másik, hősként tisztelt alakja, ám őt egyelőre nem engedték ki a börtönből. Ledezma sem távozhatott szabadon, házi őrizetben kell maradnia.

Szerző

Hol rossz orosznak lenni?

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:33
Fotó: AFP/Mohamed El-Shahed

A szankcióktól sújtott Oroszország keresi helyét a világban és polgárai is keresik a választ arra a kérdésre: kit tekinthetnek barátnak és kit ellenségnek.

A FOM független közvéleménykutató-intézet júliusi országos felméréséből kiderül, hogy a legtöbben Kínát tekintik a legértékesebb partnernek, amellyel különösen fontos ápolni a kapcsolatokat. A megkérdezettek elsősorban Kína gyors fejlődésére, nagy gazdasági lehetőségeire és a már kialakított gazdasági együttműködésre alapozzák ezt a véleményüket. A nagy ipari potenciálon és piacon kívül jelentősnek tartják a befektetési lehetőséget is. Mindezen túl Kína első helyre került azon országok sorában is, amelyekkel a leginkább szoros kapcsolatok alakultak ki.

A második helyen Fehéroroszország áll, mondván „mi, szlávok velük egységes egészet képezünk”. Valójában ezt az országot tekintik az egyetlen igaz barátnak. Az Egyesült Államok, minden fenntartás ellenére a harmadik helyre került azon országok sorában, amelyekkel jó kapcsolatokat kell ápolni annak érdekében, hogy megfékezzék a fegyverkezési versenyt. Csakhogy a Washingtonnal való viszonyt majdnem olyan rossznak tartják, mint ami Ukrajnával kialakult. A Kazahsztánnal, Indiával, Törökországgal és Japánnal fenntartott kapcsolatot viszont méltányolták a megkérdezettek.

Egész más kép alakul ki, ha azokat a válaszokat olvassuk, amelyeket arra a kérdésre adtak, melyik országban szeretnének lenni, ha erre ingyen módjuk lenne. Olaszország, Franciaország, Németország vezeti a listát. Irán az utolsó, amelyet megemlítettek.

A VCIOM országos közvélemény-kutató intézet más oldalról közelítette meg a témát. Arra volt kíváncsi, melyik ország fenyegeti leginkább Oroszországot. A megkérdezettek 63 százaléka az Egyesült Államokat nevezte meg, 31 százalékuk Ukrajnát. Egy súlyos helyzet esetén elsősorban Kínától, kisebb mértékben Fehéroroszországtól és Kazahsztántól remélnének támogatást.

Az eg.ru hírportál szubjektívebb, amikor arról ad képet, melyek azok az országok, amelyekben jobban teszik a turisták, ha nem vallják be, hogy oroszok.

Nyugat-Ukrajnában jobb eltitkolni, ha valaki orosz. Az olyan városokban, mint Lemberg vagy Ungvár nem nagy a kockázat, de a kisebb településeken nem tanácsos orosz rendszámmal autózni. Nem jobb a helyzet Lengyelországban sem, ahol van olyan üzlet, amelynek kirakatában ott díszeleg a felirat: „Oroszokat nem szolgálunk ki.” A balti államokban a hivatalos propaganda ellenére megszokott az orosz beszéd az üdülőhelyeken. Nincs ez másképpen Horvátországban sem, azonban a Szerbiához közeli horvát településeken az oroszok jobban teszik, ha ukránoknak vallják magukat. A románok különösen azért neheztelnek Oroszországra, mert a Moldovával való egyesülés fő akadályának tartják. Az oroszokkal szembeni ellenséges magatartásban a radikális iszlám vezette országok állnak az élen. Magyarország neve sehol nem tűnik fel a cikkben. Ami pedig Oroszországot illeti, a hírportál állítása szerint semmiféle előítélet nincs a külföldről érkezőkkel szemben.

Szerző

Robbantásra készült az Iszlám Állam

Terrortámadás megszervezésével vádoltak meg pénteken egy testvérpárt Ausztráliában. A 49 éves Khaled Khayat és 32 éves öccse, Mahmoud Kayat videókapcsolat révén jelent meg Sydney-ben a bíróság előtt. Az idősebb férfi júliusban testvére csomagjában akart bombát csempészni az Etihad légitársaság gépére, úgy, hogy a fiatalabb testvér állítólag nem tudott az egészről semmit. A robbanószerkezetet tartalmazó csomagot azonban végül meg sem próbálták feladni, Khaled Khayat a csomaggal együtt elhagyta a repülőteret. Sydney-ben szombaton négy embert vettek őrizetbe, egyet szabadon engedtek, egy harmadik illető elengedéséről még nem döntöttek. Az akció mögött az Iszlám Állam terrorszervezet állt. A gyanúsítottak a kudarcot vallott júliusi próbálkozás után egy újabb merényletet terveztek, de azt már nem sikerült kivitelezniük. Az ausztrál hatóságok elismerték, a legaggasztóbb, hogy a bomba alkotórészeit légipostán juttatták el Törökországból Ausztráliába. A terrorkészültség szintjét nem emelték.

Szerző