Előfizetés

"Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón!"

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.08.08. 15:34
Baji Balázs FOTÓ: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Baji Balázs harmadikként végzett a férfi 110 méteres gátfutás döntőjében a Londonban zajló atlétika világbajnokságon. 

Az atlétika szerelmeseinek érdemes volt hétfőn este fél tizenegyig a televízió képernyője előtt maradni, ugyanis Baji Balázs elképesztő tettet hajtott végre a Londonban zajló világbajnokságon. A magyar vágtázó előzetesen abban reménykedett, hogy megdönti júliusi, 13,15 másodperces egyéni csúcsát a férfiak 110 méteres gátfutó döntőjében, amellyel reális célnak mutatkozott az egyik dobogós pozíció.

A 28 éves sprinter jól rajtolt, de a második gátat leverte, emiatt némileg megtört a lendülete. Azután ismét jó tempóban futott, majd ugyan a nyolcadik gáton megint hibázott egy kicsit, de a kilencedik és tizedik már szinte tökéletesen sikerült. Az utolsó gáthoz az ötödik-hatodik helyen érkezett, s ekkor még plusz energiákat mozgósítva 13,28 másodperces idővel bronzérmes pozícióban ért célba az olimpiai bajnok jamaicai Omar McLeod, valamint az előző világbajnokságon győztes orosz Szergej Subenkov mögött. A verseny pedig annyira szoros volt, hogy a nyolcadik helyezett riválisát mindössze kilenc századdal előzte meg.

"Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat" – értékelt az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe.

– Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok... Nagyon boldog vagyok.

"Nehéz úgy gondolnom magamra, hogy nem csupán világbajnoki döntős, hanem világbajnoki érmes is vagyok. Sikerült odaérnem a világ tetejére. Ezt kell a következő években megtartani, de ezt senki nem veszi el tőlem" - tette hozzá.

Kifejtette, bár szerette volna, hogy olyan tiszta és szép legyen a döntős futása, mint az első két körben, ez nem sikerült. – De ez nem zökkentett ki annyira, hogy gondot okozzon. A verseny megadta a lehetőséget, hogy vissza tudjak jönni.

Leszögezte, negyedik világbajnoksága már a londoni, így sok tapasztalat áll a háta mögött. – Fizikálisan és mentálisan is összeállt a formám. Most értem olyan szintre, hogy ilyen szituációkat meg tudjak oldani – fogalmazott Baji. – Nagyon örülök, hogy az egész szezonom így sikerült. Mélyről jöttem fel, és örülök, hogy egy ekkora álmot valósítottam meg.

Az állatorvosként praktizáló magyar futó már azzal is élete egyik nagy álmát valósította meg, hogy bejutott a fináléba. Hétfői bronzérme pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

Baji a magyar atlétika 12. érmét szerezte meg szabadtéri világbajnokságon, Londonban az elsőt. Futószámban még soha nem állhatott vb-dobogón magyar versenyző. Az első világbajnokságon, 1983-ban Helsinkiben Bakos György 110 gáton a 6. lett, azóta viszont csupán egyszer, 1987-ben, Rómában jutott magyar versenyző döntőbe 5000 méter alatti távon egyéni számban, Kovács Attila 100-on a negyedik lett.

Mostani sikerével pedig az év férfi sportolója címre is bejelentkezett Baji. Kérdés, az ítészek miként értékelik ezt az érmet, ugyanis Cseh László (200 m pillangó) vb-ezüstje, illetve a kardozó Szatmári András aranya legalább ennyire értékes.

110 méter gátfutás, döntő
1. Omar McLeod (Jamaica) 13.04 másodperc
2. Szergej Subenkov (független induló) 13.14
3. Baji Balázs (Magyarország) 13.28
4. Garfield Darien (Franciaország) 13.30
5. Aries Merritt (Egyesült Államok) 13.31
6. Shane Brathwaite (Barbados) 13.32
7. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.37
8. Hansle Parchment (Jamaica) 13.37Hosszú Katinka szava erősebb, mint Orbáné?

Publikálás dátuma
2017.08.08. 11:47
Bienerth Gusztáv FOTÓ: Népszava
Hosszú Katinka nélkül senkit nem neveznek ki a MÚSZ elnökének, a stábjával egyeztetni kell - ezt Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Wladár szavaiból az is kiderült, hogy Katinkának nagyobb vétójoga van az úszószövetség elnökének kiválasztása ügyében, mint magának a miniszterelnöknek.

Voltak a lemondásnak előjelei – mondta a MÚSZ egyik lemondott tagja. „Anno támogattuk, hogy kívülről jövő ember foglalja el a széket, komoly ígéretekkel”, utalt Bienerth Gusztáv megválasztására, hozzátéve: türelmi időt adtak Bienerthnek és az újonnan felálló szövetségnek, de az ígéretek üresek maradtak.

Wladár szerint az elnökségi ülés is máshogyan történt, mint ahogyan az úszószövetség elnöke elmondta. Az utolsó napirendi pont szólt arról, hogy a tagok véleményt mondjanak a szövetségről és az elnökről is. Nem valós Bienerth állítása, miszerint mindenki támogatta az irányvonalát, mert az ülésen ő felszólalt a problémákról, majd többen csatlakoztak hozzá - tette hozzá az olimpiai bajnok az ATV-ben.

Bienerth Gusztáv FOTÓ: Népszava

Bienerth Gusztáv FOTÓ: Népszava

A MÚSZ elnöke tegnap a TV2 reggeli műsorában nyilatkozott a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) hat elnökségi tagjának lemondásáról, amivel működésképtelenné vált a szervezet. Az elnök felrótta, hogy anélkül léptek az elnökségi tagok – köztük több olimpiai bajnok úszó -, hogy az okokat vele tudatták volna. Bienerth szerint még a vizes vb utáni, beszámoló jellegű ülésen is a támogatásukról biztosította őt a testület. „Egy sikeres világbajnokság után az elnökség határozatképtelen” - panaszkodott az elnök, aki a történtek ellenére nem mond le, "rengeteg az elvégzendő munka, a peremfeltételek nem könnyűek” - magyarázta. 

Győztesek csatája a Szuperkupában

A labdarúgó európai Szuperkupa döntőjében a Real Madrid és a Manchester United között dől el ma este Szkopjéban, melyik topcsapat nyeri az új szezon első rangos trófeáját.

A Real Madrid a 2016/2017-es idényben 12. alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a manchesteriek az Európa-liga serlegének elhódításával „jelentkeztek be” a Szuperkupáért.

Noha korábban sajtóhírek szerint a spanyolok világklasszis támadója, Cristiano Ronaldo szabadság miatt nem lép majd pályára, Zinédine Zidane vezetőedző őt is nevezte a többi nagy név - Kroos, Modric, Casemiro, Benzema és Bale – mellett. Mindez azt mutatja, hogy nem a levegőbe beszéltek a királyi klubnál, amikor azt mondták, komolyan veszik ezt a trófeát is.

Az angolok is készülnek, a csapat az új igazolásokat is bevetheti: a Chelsea-től érkezett Nemanja Matics mellett a szakvezető, José Mourinho már Victor Lindefölre és Romelu Lukakura is számíthat a mérkőzésen.

Az egész világon nagy érdeklődéssel várt találkozót 20:45-től élőben közvetíti az M4 Sport és a Sport1.