Előfizetés

Márton Anita: kihoztam magamból a maximumot

Kovács Gyöngyike
Publikálás dátuma
2017.08.10. 17:37
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP
Márton Anita a londoni atlétika világbajnokságon a rossz idő ellenére is jó teljesítményre volt képes, mely a súlylökés döntőjében az ezüstérem elnyerését jelentette.

- Milyen célokkal állt be a dobókörbe a döntő kezdetekor?

- Úgy indultam el Londonba, hogy szeretném megjavítani az egyéni csúcsomat, ami a jelenlegi országos csúcs is egyben. Emellett a 20 méteres álomhatárt szerettem volna ellökni, de sajnos a rossz idő közbeszólt. A másik célom az éremszerzés volt, hiszen a szabadtéri világbajnokság volt már csak az egyetlen, ahol még nem szereztem érmet. Szerencsére ez sikerült, így összességében teljes mértékben boldog vagyok és örülök, mind az eredménynek, mind az éremnek. Ilyen hideg, esős időben a 19 méter 49 centi egy nagyon jó eredmény, mely azt is mutatja, hogy jó formában vagyok.

- A verseny során látszott, hogy nem teljesen elégedett. Mennyire volt nehéz az eső miatt dobni?

- Nem volt egyszerű, de ilyenkor próbálja az ember kizárni ezt, hiszen mindenkinek ugyanolyan nehezek ezek a körülmények. Nagyon pozitív volt, hogy a rossz idő ellenére a dobókör jó volt, nem csúszott.Szerencsére biztonságban éreztük magunkat. Nagyon rossz, amikor egy versenyző érzi, hogy nem bírja meghajtani a dobást, mert csúszik a kör, és akár eleshet, elcsúszhat. Próbáltam azért kihozni ebből is a maximumot. Azért voltam igazából mérges, mert tudtam, hogy ennél sokkal jobb eredményre is képes vagyok, és nem sikerült úgy, ahogyan azt tényleg szerettem volna. Nagyon jól kezdtem, a második lökéssel javítottam is. Az a típusú versenyző vagyok, aki sorozatról sorozatra építkezik. A harmadik lökés alatt azonban megcsúszott a súlygolyó a kezemben, nem sikerült jól, a további két sorozat pedig technikailag nem volt az igazi. Próbáltam hajtani, hátha igazán jó lökés jön majd, de nem úgy sikerült a kivitelezés, ezért az eredmény se lett az igazi. Ezért is voltam kicsit mérges magamra, mert tudtam, hogy én ennél sokkal jobbra és többre is képes vagyok.

- Az utolsó lökésnél visszaköszönt a jó forma, ez volt az a „híres utolsó.” Mire gondolt akkor?

- Az ember ilyenkor próbálja teljesen összerakni fejben is a mozgást, legbelül tudjuk, hogy ez az utolsó lehetőség. Úgy álltam dobókörbe, hogy megpróbálok mindent beleadni, és amit lehet, kihozok ebből az egy lökésből.

- Szív volt benne igazán, vagy inkább erő kellett hozzá?

- Igazából nem tudom, mindkettő talán. A verseny előtti hetekben már speciálisan is készültünk, hármas sorozatokat lökünk ilyenkor. Gyakorlatilag 3 lökésenként próbálok mindig egy-egy igazán jót lökni. Sokszor az edzéseken is a legvégén tudok még javítani, ez is biztos benne van ebben. Ez így alakult és szerencsére belém ivódott az évek alatt.

- Baji Balázzsal, a gátfutás bronzérmesével mindketten Békéscsabán edzenek. Beszéltek a versenye előtt?

- Tudtam, hogy kint lesz, találkoztunk is előtte. Egyébként nagyon örültünk egymás eredményének. Nagyon jó, szinte baráti a kapcsolat közöttünk, hiszen klubtársak is vagyunk egyben. Természetesen mindennap találkozunk, jó a hangulat a magyar csapatban is, nagy az összetartás. Igyekszünk mindig kimenni a társak versenyére. Ugyan egy 60 ezres stadionban nem fogja hallani, hogy én ott ülök és szurkolok, de a tudat is jólesik. Tudtam én is, hogy sok magyar van a helyszínen, majdnem az egész csapat kint volt, akik már korábban leversenyeztek.

- Van titok abban, hogy a két békéscsabai versenyző szerzett érmet?

- Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy rengeteg munkánk van ebben az eredményben. Egy fantasztikus klub áll mögöttünk, bármi problémánk vagy szükségünk van, segítenek. Családias hangulatú klub a békéscsabai, ez mindenképpen egy biztos pont mindkettőnk életében. Más, mint a nagy klubok, sok jó versenyzővel. A miénk egy kicsi klub, csak atlétika van, de szeretnek minket, nem csak klubon belül, hanem az egész városban is egyaránt.

- Azt hihetnénk, most pihenés következik, lesz még azonban feladata a világbajnokságon.

- A mai nap gyakorlatilag a pihenésé, bár most is sűrű a program. Délután eredményhirdetésre indulok, majd pénteken már a diszkoszvetés selejtezője kezdődik. Célom, hogy helytálljak, szeretnék magamhoz képest jól teljesíteni. A mezőnyben 31. vagyok, tudom tehát, hogy hol a helyem. Szeretném élvezni mostmár a versenyzést, és már, mint világbajnoki érmes szeretnék beállni a diszkoszkörbe.

Premier League - Ezüst jubileumi idény következik

R. Hahn Veronika R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.08.10. 17:05
Pep Guardiola - AFP fotó
Az erősítések alapján a Manchester City tűnik a legesélyesebbnek a bajnoki cím megszerzésére a holnap kezdődő 25. labdarúgó Premier League-ben.

Első ízben veszi kezdetét péntek esti mérkőzéssel a kereken huszonöt évvel ezelőtt világra segített angol Premier League. A nyitó találkozón az Arsenal fogadja otthonában a 2015/16-os bajnokság győztesét, a Leicester Cityt, de kevesen gondolják, hogy a III. Richárd földi maradványait őrző város csapata fejfájást tudna okozni az „ágyúsoknak”. A Bajnokok Ligájából 1997/98 óta távol maradó észak-londoniak két egymást követő kupagyőzelem után a Wembleyben (Angol Kupa, majd Community Shield szuperkupa) indokolt önbizalommal vágnak bele az új kalandba. A hétvégén egyébként az angol elit mind a húsz csapata bemutatkozik, hét összecsapásra szombaton, két továbbira vasárnap délután kerül sor. Utolsóként lép pályára és látja vendégül a West Ham-et a kedden az Európai Szuper Kupáért Szkopjében a Real Madridtól 2-1-es vereséget szenvedő Manchester United.

Az ezüst jubileum kapcsán a futball szerelmesei körében elkerülhetetlen a nosztalgiázás. Sokan, többek között a The Times szakírója, Matt Dickinson is emlékeztet az 1992 és 2017 közötti hatalmas különbségekre. Az első évben egyetlen külföldi vezetőedző sem szolgált a Premier League-ben, míg most a húsz közül tizenhárom született a határokon túl. Míg 1992. augusztusában tizenhárom nem angol születésű futballista dolgozott a PL-ben, most az angol első osztályban európai összehasonlításban a legmagasabb, közel 70 százalék az idegen ajkú játékosok aránya. Leírhatatlan módon változott meg a Premier League mérkőzéseinek közvetítése, alaposan felforgatva a szurkolók életét. Míg korábban az ITV kereskedelmi csatorna programja egy idényben 18 élő meccset tartalmazott, ez a szám mára 168-ra emelkedett. Nem elég, hogy a találkozókat négy napra húzták szét, lehetetlenné téve a drukkerek számára életük előre tervezését, ha valaki csapata minden meccsét akarja a képernyőn követni, a Sky Sport és a BT Sport előfizetési díjáért együttesen 50 fontot (közel 17 ezer forint) kell havonta kipengetnie.

A Sky és a BT Sport együttesen elképesztő 5,14 milliárd fontot fizet a Premier League-nek a jelenlegi, a 2018/19-es szezonig érvényes szerződés keretében. Ez a felfoghatatlan összeg tette lehetővé, hogy az első osztályú csapatok együttesen várhatóan egy milliárd fontot költsenek új játékosok igazolására. José Mourinho mindeközben az első vezetőedző, aki pályafutása során egyedül is elérte ezt a bűvös határt. A Man. United orákulumának nyári legnagyobb beszerzése Romelu Lukaku, akit 75 millió fontért csípett el korábbi csapata, a Chelsea orra elől. A „vörös ördögöktől” már csak azért is elvárható, hogy javítsanak tavalyi 6. helyezésükön, mert hamarosan új szerződéssel várják vissza talizmánjukat, Zlatán Ibrahimović-ot.

Az elmúlt idény szenzációja volt Pep Guardiola érkezése a Manchester Cityhez. A katalán csodaedző egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött felfokozott reményeket, hiszen egyetlen trófeával sem gazdagította a klub vitrinjét és a gárda a szerény harmadik helyen végzett a ligában. Most nyáron mélyen a zsebükbe nyúltak az abu-dzabi-i tulajdonosok. A már eddig is 218 millió fontos költés után az „égszínkékek” várhatóan megdöntik az egy csapat által egy átigazolási ablak idején kiadott transzferdíj rekordját. Az önmagában 43,6 millió fontot kóstált portugál válogatott Bernardo Silvával és a három új hátvéddel, köztük a Spurs-től elkért Kyle Walkerrel feltupírozva a City tűnik a bajnoki cím legnagyobb esélyesének. Az újonc Brighton ellen idegenben kezdő Citynek és a Unitednek köszönhetően ismét Manchester dominálhatja a Premier League-t.

Antonio Conte valóságos csodát művelt a Chelsea-vel, előző évi szánalmas 10. helyéről a bajnoki címre emelve a „kékeket”. Roman Abramovics, akinek vagyona harmadik válása után alaposan megcsappanhat, több mint 100 millió fontot fektetett be most új játékosokba, élükön a 71 millió fontos árcédulájú Alvaro Moratába. A Burnley ellen otthon kezdő nyugat-londoniakat sújtja viszont Diego Costa ellentmondásos helyzete és Nemanja Matic érthetetlen eladása a Man Unitednek. A londoni riválisok közül a vasárnap délben az egyéves „száműzetésből” visszatért Newcastle-t felkereső Tottenham Hotspur, az elmúlt két évben együtt a legtöbb pontot gyűjtött csapat az egyetlen, amely csak eladott, de nem vett az átigazolási piacon. Aktívabb volt az Arsenal, ám hiába üdvözölte Arsène Wenger a Lyontól elcsábított Alexandre Lacazette-t, ha Alexis Sanchez továbbáll, most sem lesz több remény egy méltó bajnoki szereplésre.

Premier League - Ezüst jubileumi idény következik

R. Hahn Veronika R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.08.10. 17:05
Pep Guardiola - AFP fotó
Az erősítések alapján a Manchester City tűnik a legesélyesebbnek a bajnoki cím megszerzésére a holnap kezdődő 25. labdarúgó Premier League-ben.

Első ízben veszi kezdetét péntek esti mérkőzéssel a kereken huszonöt évvel ezelőtt világra segített angol Premier League. A nyitó találkozón az Arsenal fogadja otthonában a 2015/16-os bajnokság győztesét, a Leicester Cityt, de kevesen gondolják, hogy a III. Richárd földi maradványait őrző város csapata fejfájást tudna okozni az „ágyúsoknak”. A Bajnokok Ligájából 1997/98 óta távol maradó észak-londoniak két egymást követő kupagyőzelem után a Wembleyben (Angol Kupa, majd Community Shield szuperkupa) indokolt önbizalommal vágnak bele az új kalandba. A hétvégén egyébként az angol elit mind a húsz csapata bemutatkozik, hét összecsapásra szombaton, két továbbira vasárnap délután kerül sor. Utolsóként lép pályára és látja vendégül a West Ham-et a kedden az Európai Szuper Kupáért Szkopjében a Real Madridtól 2-1-es vereséget szenvedő Manchester United.

Az ezüst jubileum kapcsán a futball szerelmesei körében elkerülhetetlen a nosztalgiázás. Sokan, többek között a The Times szakírója, Matt Dickinson is emlékeztet az 1992 és 2017 közötti hatalmas különbségekre. Az első évben egyetlen külföldi vezetőedző sem szolgált a Premier League-ben, míg most a húsz közül tizenhárom született a határokon túl. Míg 1992. augusztusában tizenhárom nem angol születésű futballista dolgozott a PL-ben, most az angol első osztályban európai összehasonlításban a legmagasabb, közel 70 százalék az idegen ajkú játékosok aránya. Leírhatatlan módon változott meg a Premier League mérkőzéseinek közvetítése, alaposan felforgatva a szurkolók életét. Míg korábban az ITV kereskedelmi csatorna programja egy idényben 18 élő meccset tartalmazott, ez a szám mára 168-ra emelkedett. Nem elég, hogy a találkozókat négy napra húzták szét, lehetetlenné téve a drukkerek számára életük előre tervezését, ha valaki csapata minden meccsét akarja a képernyőn követni, a Sky Sport és a BT Sport előfizetési díjáért együttesen 50 fontot (közel 17 ezer forint) kell havonta kipengetnie.

A Sky és a BT Sport együttesen elképesztő 5,14 milliárd fontot fizet a Premier League-nek a jelenlegi, a 2018/19-es szezonig érvényes szerződés keretében. Ez a felfoghatatlan összeg tette lehetővé, hogy az első osztályú csapatok együttesen várhatóan egy milliárd fontot költsenek új játékosok igazolására. José Mourinho mindeközben az első vezetőedző, aki pályafutása során egyedül is elérte ezt a bűvös határt. A Man. United orákulumának nyári legnagyobb beszerzése Romelu Lukaku, akit 75 millió fontért csípett el korábbi csapata, a Chelsea orra elől. A „vörös ördögöktől” már csak azért is elvárható, hogy javítsanak tavalyi 6. helyezésükön, mert hamarosan új szerződéssel várják vissza talizmánjukat, Zlatán Ibrahimović-ot.

Az elmúlt idény szenzációja volt Pep Guardiola érkezése a Manchester Cityhez. A katalán csodaedző egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött felfokozott reményeket, hiszen egyetlen trófeával sem gazdagította a klub vitrinjét és a gárda a szerény harmadik helyen végzett a ligában. Most nyáron mélyen a zsebükbe nyúltak az abu-dzabi-i tulajdonosok. A már eddig is 218 millió fontos költés után az „égszínkékek” várhatóan megdöntik az egy csapat által egy átigazolási ablak idején kiadott transzferdíj rekordját. Az önmagában 43,6 millió fontot kóstált portugál válogatott Bernardo Silvával és a három új hátvéddel, köztük a Spurs-től elkért Kyle Walkerrel feltupírozva a City tűnik a bajnoki cím legnagyobb esélyesének. Az újonc Brighton ellen idegenben kezdő Citynek és a Unitednek köszönhetően ismét Manchester dominálhatja a Premier League-t.

Antonio Conte valóságos csodát művelt a Chelsea-vel, előző évi szánalmas 10. helyéről a bajnoki címre emelve a „kékeket”. Roman Abramovics, akinek vagyona harmadik válása után alaposan megcsappanhat, több mint 100 millió fontot fektetett be most új játékosokba, élükön a 71 millió fontos árcédulájú Alvaro Moratába. A Burnley ellen otthon kezdő nyugat-londoniakat sújtja viszont Diego Costa ellentmondásos helyzete és Nemanja Matic érthetetlen eladása a Man Unitednek. A londoni riválisok közül a vasárnap délben az egyéves „száműzetésből” visszatért Newcastle-t felkereső Tottenham Hotspur, az elmúlt két évben együtt a legtöbb pontot gyűjtött csapat az egyetlen, amely csak eladott, de nem vett az átigazolási piacon. Aktívabb volt az Arsenal, ám hiába üdvözölte Arsène Wenger a Lyontól elcsábított Alexandre Lacazette-t, ha Alexis Sanchez továbbáll, most sem lesz több remény egy méltó bajnoki szereplésre.