Kirúgások Mészáros Lőrinc vidéki lapjainál

Publikálás dátuma
2017.08.11. 20:59
Népszava fotó
Pénteken behívták a Pannon Lapok Társaságához (PLT) tartozó három megyei lap és egy városi lap legfelső vezetőjét (háromnál lapigazgató-főszerkesztő, a negyediknél vezető-főszerkesztő a titulus), és a PLT központi lapigazgatóját is, majd közölték velük, hogy leváltják őket – értesült a 24.hu.

A PLT-t egy éve vette meg a hivatalosan is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, a Népszabadságot is kivégző Mediaworks. A mostani vezérek eltávolítása annyit tesz, a Mészáros-birodalomhoz tartozó négy vidéki újságnál az eddigi tartalmi vezetőket eltávolítják, és ez a sorsa a központi lapigazgatónak is - írja a portál.

Az Orbán Viktorral készült karácsonyi interjú meghekkelésének botránya a Fejér Megyei Hírlapnál robbant ki, de a PLT-hez tartozik a Zala Megyei Hírlap, a Vas Népe és a Dunaújvárosi Hírlap is, ezek lapigazgató-főszerkesztőinek (a Fejér Megyei Hírlapnál vezető-főszerkesztő irányít) intenek búcsút. Mindegyiküket hívtuk, ahogyan a leváltási hullámnak áldozatul esett központi lapigazgatót is, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. A leváltást a 24.hu információi szerint közös megegyezéssel oldják meg. Hivatalosan nem tudni, mi az oka a vezetők elbocsátásának, de elképzelhető, hogy a központi befolyás ezután erősödni fog ezeknél a megyei lapoknál. Ezt látszik erősíteni, hogy az egyik megyei laphoz - a portál információi szerint - a központból, vagyis a Mediaworkstől is érkezik vezető. A Mediaworks a megkeresés ellenére még nem válaszolt. 

update

Ámde, hírt adott ki az MTI: 

A Mediaworks struktúrájához igazodva a Pannon Lapok Társasága (PLT) megyei lapjainál is önálló főszerkesztői munkakört vezetnek be - közölte a PLT pénteken közleményben. Azt írták: a Mediaworks Zrt. és a PLT Kiadói Kft. integrációs folyamata részeként a PLT napilapok vezetési struktúrájában péntektől a lapigazgató-főszerkesztői munkakör megszűnik. A tájékoztatás szerint a Fejér Megyei Hírlap élére Pósa Árpád főszerkesztő került.

( olvasnivaló: Pósa Árpád: A kedvesemet csak én fotózom )

A veszprémi Napló főszerkesztője változatlanul Néző László ( a Magyar Időktől érkezett a posztra) 

A Vas Népe főszerkesztője Lőrincz-Farkas Eszter; a Zalai Hírlap élén változatlanul Horváth Attila főszerkesztő áll; a Dunaújvárosi Hírlap élén Várkonyi Zsolt főszerkesztő áll, lapigazgatói munkakör nélkül.

A hírportálok főszerkesztői teendőit változatlanul Barankovics Ildikó online főszerkesztő látja el - tették hozzá.

Szerző
Frissítve: 2017.08.11. 22:02

Lex CEU - Üzent a Velencei Bizottság: átlátnak a szitán

Publikálás dátuma
2017.08.11. 20:13
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben elmondott beszéde előtt Brüsszelben, 2010-ben - Fotó: Wiktor Dabkowski /AFP
Alapvetően megfelel a bevett európai gyakorlatnak a magyar felsőoktatási törvény, a módosított szabályozás azonban több rendkívül problematikus előírást tartalmaz a már Magyarországon működő külföldi egyetemekre vonatkozóan - írta a törvényhez fűzött, pénteken közzétett előzetes véleményében a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete hangsúlyozta, hogy miközben a törvénymódosítás rendelkezései jogszerűen alkalmazhatóak az újonnan letelepülő külföldi intézményekre, a már működő egyetemek esetében nem ez a helyzet. A szervezet ajánlásokat fogalmazott meg a magyar hatóságok számára, egyebek mellett a már jelenleg is működő külföldi egyetemek kivonását sürgette a szabályozás bizonyos előírása alól, azok jelentős része ugyanis "túlságosan szigorú sőt akár indokolatlan". Az állásfoglalás szerint emellett biztosítani kell, hogy a munkavállalási engedélyek kiadásáról szóló szabályok ne érintsék aránytalanul az akadémiai szabadságot.

Az állásfoglalást ismertető közleményben kiemelték: a módosítást a benyújtást követően meglehetősen gyorsan elfogadta a parlament, és ez nem tette lehetővé, hogy átlátható legyen a törvényalkotási folyamat, és annak során az érintett felek mindegyikével érdemben egyeztessenek. Ez pedig - mint fogalmaztak - segíthette volna a törvény demokratikus legitimációját.

A Velencei Bizottság rámutatott: bár a törvény szövegében nem neveztek meg egyetlen intézményt sem, a szabályváltozás főként a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érinti közvetlenül, a névhasználati tilalom például a Magyarországon működő 24 külföldi egyetem közül egyedül azt hozza hátrányos helyzetbe.

A testület delegációt küldött júniusban Budapestre, amelynek tagjai kormányzati tisztségviselőkkel és a CEU képviselőivel egyeztettek. Az Európai Bizottság július közepén úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött a magyar hatóságoknak az új felsőoktatási törvény ügyében, ami a korábban megindított kötelezettségszegési eljárás második szakaszát jelenti. A brüsszeli testület értékelése szerint a módosított törvény ellentétes a letelepedési, a szolgáltatásnyújtási, a tudományos, az oktatási, illetve a vállalkozási szabadságra vonatkozó uniós joggal. Magyarország ezért egy hónapot kapott arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.

Szerző

Újra a gyalogosoké lesz hétvégén a Szabadság híd

Publikálás dátuma
2017.08.11. 19:59
Fotó: Molnár Ádám/Népszava
Ahogy az előző hétvégén is, e hét szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig a gyalogosoké a Szabadság híd. A dunai átkelőt a hétvégére nemcsak az autóforgalom elől zárják le, de a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos sem jár.

 Pesten a Fővám térig közlekedő 72-es trolibusz modern járműveivel, míg Pest és Buda között az M4-es metróval, a 7-es és a 133E busszal utazhattok a villamosok helyett - informál a közösségi portálon a BKK. 

További, részletes információt itt talál. 

Szerző