Előfizetés

A Fidesz-szavazók sem helyeslik a kormány pénzszórását

Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:03
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
A magyarok több mint fele nem tartja helyesnek, hogy a kormány több százmilliárd forinttal támogatja a határon túli magyarokat - derült a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek számára készített.

 A mintavétel nyomán az összes megkérdezett 53 százaléka inkább nem tartja helyesnek, míg 43 százaléka helyesnek véli a külhoniak támogatását. Az arányok a pártpreferenciák szerint is sokatmondóak: a Fidesz szavazói 67 százalékban helyeslik a támogatási pénzeket, 29 százalékuk viszont ellenzi, az MSZP választói 80 százalékos arányban nem tartják elfogadhatónak ezeket a közpénz-milliárdokat, s csak 20 százalékuk ért egyet ezzel a kormányzati cselekvéssel. De még a Jobbik választói bázisa is 63 százalékban inkább nem tartja helyesnek a határon túliak támogatását, ahogyan a bizonytalanok 60 százaléka sem örül ennek. Azt viszont már a fideszes törzsszavazók sem tudják támogatni, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiára: az idevágó kérdésre 63 százalékuk úgy válaszolt, nem helyesli e pénzszórást.

A határon túliakat érintő kormányzati politikát feltérképező felmérés részleteit a Vasárnapi Hírek szombati száma ismerteti majd.

Idén a magyarok hozták a Sziget-nyereséget

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:01
Gerendai Károly alapító egy tortával a fesztivál 25. jubileumi ünnepségén. MTI Fotó: Mohai Balázs
A látogatottság visszaesésével együtt a rendezvény és az - év elején külföldi többségi tulajdonba került - szervezőcég eredménye is csökkent, de a profit így is jelentős maradt.

Idén biztos nem hozza se a Sziget, se az azt szervező kft. a tavalyi, milliárdos nyereséget, de néhány százmilliós eredményt a most szerdán lezárult könnyűzenei rendezvény és év végén a társaság is elkönyvelhet - vélte lapunk megkeresésére Kádár Tamás cégvezető. (Más forrásból úgy tudjuk, a kft. eredménye a félmilliárdot közelítheti.) Pontosabb adatokkal azért se szolgált, mert az önmagában milliárdos vendéglátás rájuk eső bevételeit még nem ismerik, ugyanakkor ez a százmilliós összeg évről évre hullámzásokat mutat. A szabott tarifás, központilag elosztott italok mellett a szabadáras élelmiszerek körében is áremelkedést észleltek, ami nem feltétlenül eredményezhetett bővülő bevételeket. (Az ételekből helypénz helyett fix 25 százalék jár a kft.-nek, a nem hozzájuk tartozó ital-nagykereskedő, a Gamma Trade által elosztott termékek árából pedig 42 százalék, de erre más kötelezettségek is vonatkoznak.)

A rendezvény látogatottsága a tavalyi rekordtömeg után idén jelentős mértékben, tíz százalékkal 452 ezer főre esett vissza. Ennek elsődleges oka a bérletesek – jó közelítéssel a külföldiek - lanyhuló érdeklődése. Nyilatkozataikban maguk a Sziget-szervezők se rejtik véka alá, hogy szerintük az idei programkínálat minősége hagyott kívánnivalót maga után. Itt ugyanakkor a cégvezető szerint nincs túl nagy mozgásterük. A költségvetésük azt teszi lehetővé, hogy az épp turnézó húzónevek a Szigetet is beillesszék útitervükbe. A legnagyobb gázsik ilyenkor megközelíthetik az egymillió dollárt (közel háromszázmillió forintot). Ha valaki turnén kívül tenné tiszteletét augusztusban az Óbudai-szigeten, úgy ez az összeg kétmillió dollárra – öt-hatszázmillióra – is ugorhat. Erre pedig nem futja. Az arányokra jellemző, hogy – szavai szerint - egyetlen világsztár gázsija eléri a rendezvény több száz nem könnyűzenei rendezvényének teljes költségvetését. E tárgyban – csakúgy, mint a látogatószám tekintetében – inkább a tavalyi évet nevezte különösen szerencsésnek, és a többit átlagosnak. De a visszaesés okai között tartják számon az Európát átható terrorfélelmet is. Ugyanakkor a Szigeten semmiféle erre utaló jelet nem tapasztaltak, amiben szerinte komoly szerepet játszhat az arcképes beléptetőrendszer. Ez az – amúgy szintén visszaesést mutató – egyéb bűncselekmények felderítéséhez is komoly segítség. Az időjárásra viszont nem foghatják a hanyatlást, mert nem esett az eső. Extra kiadások sem merültek fel.

A túlnyomórészt magyarok által vásárolt napijegyek viszont várakozásaiknak megfelelően fogytak. Így az elmúlt években kissé a külföldiek irányába elbillenő mérleg idén visszaállhatott a fele-fele-arányra. A tavalyi három után idén két telt házas napjuk volt. Ilyenkor 70 ezer fizetővendég és további 20 ezernyi személyzet, illetve tiszteletjegyes népesíti be a Szigetet. Ilyen esetekben megszüntetik a jegyárusítást. Bár a szervezők ennek kapcsán visszatérően arra hivatkoznak, hogy a rendezvény fizikai határai adottak, a fesztivál valójában az Óbudai-szigetnek csak körülbelül a felét foglalja el. Míg az általuk igénybe vett északi terület a fővárosi, illetve óbudai önkormányzaté, addig a sziget déli fele az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé. A további terjeszkedés ugyanakkor eddig nem merült fel – szögezte le kérdésünkre Kádár Tamás. Az ugyanis bizonytalan jövőjű, más célú beruházási terület, ráadásul a mostaninál több ember a nagyszínpad előtt nem férne el.

Hirdetésekből a kft. idén mintegy másfélmilliárd forintot vár, amiből a Sziget 6-700 millió forintot tesz ki. Ennek körülbelül tíz százaléka származik állami cégektől, például a – saját standdal megjelenő - MVM Magyar Villamos Művektől vagy a Hungarocontroltól. Közvetlen pénzügyi állami támogatást a kft. kap: a tavalyi könyveikben a legnagyobb tétel a három fő rendezvényükre - Sziget, Balatonsound és Volt - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól turisztikai célokra juttatott mintegy 150 millió. Az önkormányzati területért az idén kötött öt éves szerződés értelmében alkalmanként 80 milliót fizetnek. Ennek kapcsán Kádár Tamás leszögezte: a Sziget messze a legtöbb látogatót vonzó és legismertebb magyar turisztikai esemény (például a jelentős állami támogatásból működő és közvetlen mérlegét tekintve veszteséges Forma-1-hez képest.) Arra a kérdésünkre, hogy az állam milyen turisztikai segítséget nyújt számukra, rögzítette: évek óta kapcsolatban állnak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, de most ebben is új fejezetet nyitnának, mivel jelentős kiaknázatlan lehetőségeket azonosítottak az állami szerv hatáskörébe tartozó területeken. Úgy tartja: ma már a lakosság, az állam és a politika is elfogadta, hogy a Sziget alapvetően jó Magyarországnak. Meglátása szerint ezért ülhettek el a korábban visszatérő politikai élű támadások. Azok, akiket esetleg valami miatt mégis zavar az idén negyedszázados rendezvény, maguk is úgy tarthatják, „ezt az egy hetet kibírják” - fogalmazott.

Esett a látogatószám, nőtt a lelkesedés

Befejeződött a 25. Sziget fesztivál, amin 46 ezerrel kevesebben voltak, mint tavaly, de még így is csaknem 450 ezren váltottak jegyet. Gerendai Károly főszervező és Kádár Tamás cégvezető a keddi záró estén az MTI-nek azt mondta, a visszaesés a tavalyi adatokhoz képest általános európai tendencia, ugyanakkor a Sziget idei zenei felhozatalának összeállítása nem a legszerencsésebben alakult. A szervezők egyébként már az idei esemény ideje alatt közölték, a tulajdonosváltással a Szigetnek ismét meg kell majd újulnia, ami nemcsak egy új arculatot jelenthet, de azt is, hogy átalakul a koncerteket szervező booking csapat is. Az idei látogatószám-esést ugyanis csaknem minden hozzáértő a fellépőkkel, illetve a koncert-visszamondásokkal magyarázta.

Érdekes egyébként, hogy a jubileumi Szigeten a látogatószám-esés volt akkora, mint annak idején az első fesztiválon a részvétel. Az első Szigetre ugyanis összesen 43 ezren mentek ki, ekkor még 200 forint alatt volt a sör és 300 forint volt a napijegy. Egy évvel később már 143 ezren érkeztek, ezután pedig évről évre egyre többen. A folyamatos növekedés 2001-ben érte el a csúcsát, amikor 361 ezer ember jelentette a rekordot, ami a Placebo és Faithless nevű világhírű zenekarok Magyarországra csábításának is köszönhető volt. Ezt követően némileg csökkent az eladott jegyek száma, de 2009-ben már ismét 390 ezren látogatták meg a fesztivált. Ezután fokozatosan, 2013-ban például egészen 362 ezerig csökkent a látogatottság. Egy évvel később viszont elcsúsztatták a kezdést egy héttel - igazi sztárzenekarokat szerződtetve - és sikerült felülmúlni minden addigi rekordot, hiszen 415 ezren voltak a Szigeten. A jelenlegi rekord a 2016-ban elért 496 ezres látogatószám.

Az idei Sziget Fesztivál más szempontból sem rekorder: az elmúlt héten több mint 200 fesztiválozót szállítottak be a budapesti Honvédkórházba a Hajógyáriról, ám ez valamivel alacsonyabb szám, mint a tavalyi, és a rendőröknek is kevesebb dolguk akadt idén. 16 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt a Sziget fesztiválon, mint tavaly – közölte ugyanis a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján. A nyolc nap alatt 45 embert fogtak el a rendőrök, közülük tizenegy embert kábítószer-terjesztés miatt állítottak elő, az érintettek körében kilencen külföldről érkeztek. Kábítószer-fogyasztás miatt tizenöt ember ellen indult eljárás. Közölték azt is, hogy a rendőrök 183,3 gramm zöld növényi származékot, 419,9 gramm tablettát, 181,8 gramm port, 2,3 gramm olajos folyadékot és 6 bélyeget foglaltak le idén a Szigeten.

Idén a magyarok hozták a Sziget-nyereséget

Marnitz István
Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:01
Gerendai Károly alapító egy tortával a fesztivál 25. jubileumi ünnepségén. MTI Fotó: Mohai Balázs
A látogatottság visszaesésével együtt a rendezvény és az - év elején külföldi többségi tulajdonba került - szervezőcég eredménye is csökkent, de a profit így is jelentős maradt.

Idén biztos nem hozza se a Sziget, se az azt szervező kft. a tavalyi, milliárdos nyereséget, de néhány százmilliós eredményt a most szerdán lezárult könnyűzenei rendezvény és év végén a társaság is elkönyvelhet - vélte lapunk megkeresésére Kádár Tamás cégvezető. (Más forrásból úgy tudjuk, a kft. eredménye a félmilliárdot közelítheti.) Pontosabb adatokkal azért se szolgált, mert az önmagában milliárdos vendéglátás rájuk eső bevételeit még nem ismerik, ugyanakkor ez a százmilliós összeg évről évre hullámzásokat mutat. A szabott tarifás, központilag elosztott italok mellett a szabadáras élelmiszerek körében is áremelkedést észleltek, ami nem feltétlenül eredményezhetett bővülő bevételeket. (Az ételekből helypénz helyett fix 25 százalék jár a kft.-nek, a nem hozzájuk tartozó ital-nagykereskedő, a Gamma Trade által elosztott termékek árából pedig 42 százalék, de erre más kötelezettségek is vonatkoznak.)

A rendezvény látogatottsága a tavalyi rekordtömeg után idén jelentős mértékben, tíz százalékkal 452 ezer főre esett vissza. Ennek elsődleges oka a bérletesek – jó közelítéssel a külföldiek - lanyhuló érdeklődése. Nyilatkozataikban maguk a Sziget-szervezők se rejtik véka alá, hogy szerintük az idei programkínálat minősége hagyott kívánnivalót maga után. Itt ugyanakkor a cégvezető szerint nincs túl nagy mozgásterük. A költségvetésük azt teszi lehetővé, hogy az épp turnézó húzónevek a Szigetet is beillesszék útitervükbe. A legnagyobb gázsik ilyenkor megközelíthetik az egymillió dollárt (közel háromszázmillió forintot). Ha valaki turnén kívül tenné tiszteletét augusztusban az Óbudai-szigeten, úgy ez az összeg kétmillió dollárra – öt-hatszázmillióra – is ugorhat. Erre pedig nem futja. Az arányokra jellemző, hogy – szavai szerint - egyetlen világsztár gázsija eléri a rendezvény több száz nem könnyűzenei rendezvényének teljes költségvetését. E tárgyban – csakúgy, mint a látogatószám tekintetében – inkább a tavalyi évet nevezte különösen szerencsésnek, és a többit átlagosnak. De a visszaesés okai között tartják számon az Európát átható terrorfélelmet is. Ugyanakkor a Szigeten semmiféle erre utaló jelet nem tapasztaltak, amiben szerinte komoly szerepet játszhat az arcképes beléptetőrendszer. Ez az – amúgy szintén visszaesést mutató – egyéb bűncselekmények felderítéséhez is komoly segítség. Az időjárásra viszont nem foghatják a hanyatlást, mert nem esett az eső. Extra kiadások sem merültek fel.

A túlnyomórészt magyarok által vásárolt napijegyek viszont várakozásaiknak megfelelően fogytak. Így az elmúlt években kissé a külföldiek irányába elbillenő mérleg idén visszaállhatott a fele-fele-arányra. A tavalyi három után idén két telt házas napjuk volt. Ilyenkor 70 ezer fizetővendég és további 20 ezernyi személyzet, illetve tiszteletjegyes népesíti be a Szigetet. Ilyen esetekben megszüntetik a jegyárusítást. Bár a szervezők ennek kapcsán visszatérően arra hivatkoznak, hogy a rendezvény fizikai határai adottak, a fesztivál valójában az Óbudai-szigetnek csak körülbelül a felét foglalja el. Míg az általuk igénybe vett északi terület a fővárosi, illetve óbudai önkormányzaté, addig a sziget déli fele az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé. A további terjeszkedés ugyanakkor eddig nem merült fel – szögezte le kérdésünkre Kádár Tamás. Az ugyanis bizonytalan jövőjű, más célú beruházási terület, ráadásul a mostaninál több ember a nagyszínpad előtt nem férne el.

Hirdetésekből a kft. idén mintegy másfélmilliárd forintot vár, amiből a Sziget 6-700 millió forintot tesz ki. Ennek körülbelül tíz százaléka származik állami cégektől, például a – saját standdal megjelenő - MVM Magyar Villamos Művektől vagy a Hungarocontroltól. Közvetlen pénzügyi állami támogatást a kft. kap: a tavalyi könyveikben a legnagyobb tétel a három fő rendezvényükre - Sziget, Balatonsound és Volt - a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól turisztikai célokra juttatott mintegy 150 millió. Az önkormányzati területért az idén kötött öt éves szerződés értelmében alkalmanként 80 milliót fizetnek. Ennek kapcsán Kádár Tamás leszögezte: a Sziget messze a legtöbb látogatót vonzó és legismertebb magyar turisztikai esemény (például a jelentős állami támogatásból működő és közvetlen mérlegét tekintve veszteséges Forma-1-hez képest.) Arra a kérdésünkre, hogy az állam milyen turisztikai segítséget nyújt számukra, rögzítette: évek óta kapcsolatban állnak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, de most ebben is új fejezetet nyitnának, mivel jelentős kiaknázatlan lehetőségeket azonosítottak az állami szerv hatáskörébe tartozó területeken. Úgy tartja: ma már a lakosság, az állam és a politika is elfogadta, hogy a Sziget alapvetően jó Magyarországnak. Meglátása szerint ezért ülhettek el a korábban visszatérő politikai élű támadások. Azok, akiket esetleg valami miatt mégis zavar az idén negyedszázados rendezvény, maguk is úgy tarthatják, „ezt az egy hetet kibírják” - fogalmazott.

Esett a látogatószám, nőtt a lelkesedés

Befejeződött a 25. Sziget fesztivál, amin 46 ezerrel kevesebben voltak, mint tavaly, de még így is csaknem 450 ezren váltottak jegyet. Gerendai Károly főszervező és Kádár Tamás cégvezető a keddi záró estén az MTI-nek azt mondta, a visszaesés a tavalyi adatokhoz képest általános európai tendencia, ugyanakkor a Sziget idei zenei felhozatalának összeállítása nem a legszerencsésebben alakult. A szervezők egyébként már az idei esemény ideje alatt közölték, a tulajdonosváltással a Szigetnek ismét meg kell majd újulnia, ami nemcsak egy új arculatot jelenthet, de azt is, hogy átalakul a koncerteket szervező booking csapat is. Az idei látogatószám-esést ugyanis csaknem minden hozzáértő a fellépőkkel, illetve a koncert-visszamondásokkal magyarázta.

Érdekes egyébként, hogy a jubileumi Szigeten a látogatószám-esés volt akkora, mint annak idején az első fesztiválon a részvétel. Az első Szigetre ugyanis összesen 43 ezren mentek ki, ekkor még 200 forint alatt volt a sör és 300 forint volt a napijegy. Egy évvel később már 143 ezren érkeztek, ezután pedig évről évre egyre többen. A folyamatos növekedés 2001-ben érte el a csúcsát, amikor 361 ezer ember jelentette a rekordot, ami a Placebo és Faithless nevű világhírű zenekarok Magyarországra csábításának is köszönhető volt. Ezt követően némileg csökkent az eladott jegyek száma, de 2009-ben már ismét 390 ezren látogatták meg a fesztivált. Ezután fokozatosan, 2013-ban például egészen 362 ezerig csökkent a látogatottság. Egy évvel később viszont elcsúsztatták a kezdést egy héttel - igazi sztárzenekarokat szerződtetve - és sikerült felülmúlni minden addigi rekordot, hiszen 415 ezren voltak a Szigeten. A jelenlegi rekord a 2016-ban elért 496 ezres látogatószám.

Az idei Sziget Fesztivál más szempontból sem rekorder: az elmúlt héten több mint 200 fesztiválozót szállítottak be a budapesti Honvédkórházba a Hajógyáriról, ám ez valamivel alacsonyabb szám, mint a tavalyi, és a rendőröknek is kevesebb dolguk akadt idén. 16 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt a Sziget fesztiválon, mint tavaly – közölte ugyanis a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján. A nyolc nap alatt 45 embert fogtak el a rendőrök, közülük tizenegy embert kábítószer-terjesztés miatt állítottak elő, az érintettek körében kilencen külföldről érkeztek. Kábítószer-fogyasztás miatt tizenöt ember ellen indult eljárás. Közölték azt is, hogy a rendőrök 183,3 gramm zöld növényi származékot, 419,9 gramm tablettát, 181,8 gramm port, 2,3 gramm olajos folyadékot és 6 bélyeget foglaltak le idén a Szigeten.