A Fidesz-szavazók sem helyeslik a kormány pénzszórását

Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:03
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
A magyarok több mint fele nem tartja helyesnek, hogy a kormány több százmilliárd forinttal támogatja a határon túli magyarokat - derült a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek számára készített.

 A mintavétel nyomán az összes megkérdezett 53 százaléka inkább nem tartja helyesnek, míg 43 százaléka helyesnek véli a külhoniak támogatását. Az arányok a pártpreferenciák szerint is sokatmondóak: a Fidesz szavazói 67 százalékban helyeslik a támogatási pénzeket, 29 százalékuk viszont ellenzi, az MSZP választói 80 százalékos arányban nem tartják elfogadhatónak ezeket a közpénz-milliárdokat, s csak 20 százalékuk ért egyet ezzel a kormányzati cselekvéssel. De még a Jobbik választói bázisa is 63 százalékban inkább nem tartja helyesnek a határon túliak támogatását, ahogyan a bizonytalanok 60 százaléka sem örül ennek. Azt viszont már a fideszes törzsszavazók sem tudják támogatni, hogy milliárdos összeg megy a székelyföldi labdarúgó akadémiára: az idevágó kérdésre 63 százalékuk úgy válaszolt, nem helyesli e pénzszórást.

A határon túliakat érintő kormányzati politikát feltérképező felmérés részleteit a Vasárnapi Hírek szombati száma ismerteti majd.

Szerző

Felmérik a gyerekek úszástudását

Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:00
A vizes világbajnokság fontosabb volt a kormánynak, mint a gyerekek sportolása FOTÓ: KORMÁNY.HU/ÁRVAI KÁROLY
Miközben összesen már ötven tanuszoda megépítésére tett ígéretet a kormány, ezek közül eddig kettőt sikerült átadni, Mezőkövesden és Csengeren. Az úszásoktatás terjesztéséért a vízimentők viszont tesznek.

Nem mindennapi akcióba kezdett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ): alapos, mindenre kiterjedő felmérést készítenek az iskoláskorúak úszástudásáról - értesült lapunk. A kutatásban az úszásoktatás hozzáférhetőségét, a gyerekek és a szülők hozzáállását, az egyéni felelősség kérdését is vizsgálnák. Bagyó Sándor VMSZ-elnök egyelőre nem árult el részleteket, csupán annyit, hogy a felmérés augusztus első hetében kezdődött, a munkában pedig a tanintézmények segítségét is kérni fogják. Eredményekre az ősz folyamán lehet számítani.

A fiatalok - de ugyanígy az idősebbek - úszástudásának helyzetére az elmúlt hetek tragédiái hívták fel ismét a figyelmet. Megírtuk: az elmúlt tíz évben egyszer sem történt olyan sok baleset, mint idén, augusztus 2-ig 13 ember vesztette életét a Balatonban, s azóta is többen vízbe fúltak Magyarországon. Az egyik legutóbbi esetben egy 18 éves fiú fulladt bele a Balatonba, aki mintegy 400 méterre a parttól, egy vízibicikliről ugrott a vízbe, holott a vízibicikli utasai közül senki, így a fiatal fiú sem tudott úszni.

A VMSZ szóvivője, Tar Mihály érthetetlennek nevezte az esetet, Bagyó Sándor pedig Facebook-posztban jelezte: szerinte nem teszünk meg mindent a tragédiák bekövetkezése ellen, "óvodás kortól felnőtt korig mindenkit be kell vonni a párbeszédbe és azonnal cselekednünk kell". A Népszava megkeresésére már ekkor felvetette, amellett, hogy az embereket rá kell ébreszteni egyéni felelősségükre, végig kellene gondolni azt is, hogy az úszásoktatás miként kaphatna nagyobb hangsúlyt a képzési rendszerben.

- Mindez nem az elmúlt néhány év sajátja, több évtizedes probléma vár megoldásra - hangsúlyozta Bagyó. A VMSZ egyébként minden évben szervez vízimentő gyermektábort, ahol arra készítik fel a gyerekeket, mit kell tudni a vizek veszélyeiről, mit kell tennie, ha bajba kerül, illetve ha egy társa kerül hasonló szituációba, hogyan tud segíteni. Emellett egy külön prevenciós programot is hirdettek, melynek lényege, hogy szervezett előadásokon, beszélgetéseken hívják fel a figyelmet a vízben, vízparton tartózkodás veszélyeire és arra, hogy minden baleset elkerülhető, ha az ember megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel közelít a vízhez.

Az iskolai úszásoktatás erősítésének szükségességét mintha a kormány is érezte volna, 2014-ben 24 tanuszoda megépítésére tettek ígéretet. Ezek közül eddig kettőt sikerült átadni, Mezőkövesden és Csengeren. Noha több településen (ahol nincs uszoda, vagy a jelentkezők létszáma miatt nem tudják mindenkinek biztosítani az úszásoktatást) elindultak az építkezések, máshol csak az ünnepélyes alapkőletételig sikerült eljutni, de például a Vajszlóra tervezett létesítmény esetében még egy kapavágás sem történt.

Az uszodaépítés előfeltétele, hogy az arra szolgáló ingatlant az önkormányzat ingyenesen átadja az államnak. Közben a Magyar Nemzet kiszúrta, hogy egy júniusi kormányhatározat szerint újabb 26 településre ígérnek tanuszodákat, ezekre legalább 10,44 milliárd forintot biztosítanának. Legtöbbjük átadását a 2017-2018-as tanévre - tehát a kampányidőszakra - időzítik.

Tovább drágul a vizes vb
Mindössze egy perces lesz az a 230 millió forintból készülő film, amit Kuna Tibor cégei készítenek a FINA utókommunikációjának részeként - írta a Magyar Nemzet. A videó készítésére a vizes vb vége előtt négy nappal írtak ki közbeszerzést a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül, így arra csupán előre kiválasztott cégek pályázhattak. A majdnem negyedmilliárdos költség egyébként valószínűleg nem csupán a gyártás, hanem a videót övező kampány költségeit is fedezni fogja. A film augusztus 21-én kerül majd adásba, ezt követően online is látható lesz.

Szerző

Orbán mindenkinek juttat valamit a közösből

Orbán Viktor nemcsak az oligarcháira és a saját nyugdíj megtakarítására gondol, ha közpénzekről van szó, hanem a családjára is – reagálta az MSZP a Direkt36 cikkére. 

Ahogy lapunk tegnap már beszámolt róla, az oknyomozó portál szerint az Orbán család cégei a Vértesi Hőerőmű révén ismét egy milliárdos állami megrendelés közelébe kerültek, szigorúan csak beszállítóként és nem fővállalkozóként. „Orbán mindenkinek juttat valamit a közösből, a szűkebb családnak, a közpénzekből saját lábán álló vejének, az unokatestvéreinek és a sógorának is” - vélekedett az MSZP, hozzátéve: a miniszterelnök azonban évről évre szegényebb a vagyonnyilatkozata szerint, papíron. 

Szerző