Perelnek a falubusz-sarc miatt

Publikálás dátuma
2017.08.19 07:05
A járművek megkerülhetetlen segítői a hátrányos helyzetű településeknek
Egy szabolcsi település nem hagyja magát, visszaköveteli a Magyar Államkincstártól jogtalan büntetését. A példájukra hivatkozva a többi önkormányzat is visszakaphatja a pénzét.

Milliós nagyságrendben büntetett meg a Magyar Államkincstár (MÁK) több mint kétszáz, zömmel kistelepülési önkormányzatot, amiért késve jelentették be a lecserélt falubuszok rendszámát. Az egyik szabolcsi település, Uszka azonban nem hagyja magát: pert indítottak a szerintük jogosulatlan és törvénysértő intézkedés miatt. Ha győznek, az precedenst teremthet, s az ő példájukra hivatkozva a többi önkormányzat is visszakaphatja a pénzét.

Egy hónapja a Népszava elsőként írta meg, hogy a Magyar Államkincstár a falubuszok működtetéséhez nyújtott 2,5 millió forintos éves állami támogatásból jelentősen összeget követel vissza 207 önkormányzattól. Arra hivatkoztak, hogy a falugondnoki feladatellátást nem a falugondnoki szolgálat működési engedélyében foglaltak szerint végezték, a falvak késve jelentették be az új falubuszok rendszámát. Ők hiába érveltek azzal, hogy egyikük sem tudott a MÁK rendszám alapján vezetett külön nyilvántartásáról, s hogy ugyanúgy szolgáltattak a lakosságnak, mint korábban, a hivatal hajthatatlan maradt. Sárospatak környéki polgármesterek közös levélben kértek segítséget három minisztertől, Pintér Sándortól (belügy), Balog Zoltántól (humán) és Varga Mihálytól (nemzetgazdasági). Köteles László, Komlóska polgármestere lapunknak tegnap azt mondta: erre a levélre – noha már több, mint egy hónapja elküldték - eddig egyetlen minisztériumból sem kaptak választ. 

Sértő-Radics István, Uszka polgármestere, s egyben háziorvosa azonban jogi útra terelte az ügyet. Előbb megfellebbezték a MÁK határozatát, amelyben elvonták a falubuszokra járó pénz kifizetését, az államkincstár azonban első fokon elutasította a kérelmüket. Ezt követően bírósághoz fordultak jogorvoslatért. 

- Azzal érvelünk, hogy a kincstár hatáskörét túllépve intézkedett ebben az ügyben. A falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s ők ellenőrzik az abban foglaltakat. Mi a kormányhivatalhoz – igaz, hogy pár hónapos késéssel –, de jelentettük az új rendszámot, nekik pedig visszamenőleges hatállyal kellett volna ezt figyelembe venniük. Nem tették, ezért szakadtak milliós elvonások az amúgy is kivéreztetett kistelepülések nyakába. A kormányhivatalnak ahhoz lett volna joga, hogy 100-200 ezer forintos mulasztási bírsággal sújtsa az önkormányzatokat, amit azok, ha nem is boldogan, de kifizettek volna. Így viszont a MÁK annyi pénz vesz vissza a falvaktól, amellyel már a falubuszok működtetését veszélyeztetik - mondta lapunknak Uszka polgármestere.

Többszörösen hátrányos helyzetből
Az ukrán határhoz közeli szabolcsi Uszka többszörösen hátrányos helyzetű település. Háromszáz körüli, zömmel roma lakosa egyedüli megélhetési forrása a mezőgazdaság, sokan dolgoznak közmunkásként. A község a háziorvosi szolgálatot és az oktatási intézményeket a szomszédos településekkel együtt működteti. A rászorulókon segít a gépjárművel támogatott falugondozói rendszer, a magára maradt, idős embereknek jelzőrendszeres házi gondozói szolgálatot építettek ki.

 

Fekete férfiakat ábrázoló plakáttal szállt be az EP-kampányba a hegyfalui plébános

Publikálás dátuma
2019.02.22 09:36

Fotó: Nyugat.hu
A Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít a szórólap.
Tavaly nyáron kivégzéssel fenyegette a hegyfalui plébános, Dóka Ferenc azokat, akik eldobják a csikket a Mária-szobor előtt – ezt bevallottan viccnek szánta. Most a Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít egy plakát, ami választásra ösztönöz – írja a Nyugat.hu. A zárt szekrényben elhelyezett szórólapon az olvasható, hogy „tessék választani”, és két döntési lehetőséget kínálnak fel. Az egyiken Emmanuel Macron francia elnök áll két fekete férfi társaságában és mellette dühös, rosszalló fej látható, míg alatta mosolygó turisták tartanak egy keresztet és a fotó mellett egy szívecske van. Dóka Ferenc az RTL Klub híradójának azt mondta: az EP-választás kampányához kapcsolódva tette ki a plakátot. Szerinte nincs abban rasszizmus, hogy az egyik választási lehetőségként színes bőrű férfiakat tett a szórólapra, még úgy sem, hogy a képek melletti jelképekkel egyértelműen megüzeni, mi kívánatos és mi nem. A keresztet tartó turisták helyén korábban Orbán Viktor volt látható az unokájával, ezt azonban több hívő is kifogásolta, ezért Dóka Ferenc lecserélte a képet.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.