Perelnek a falubusz-sarc miatt

Publikálás dátuma
2017.08.19 07:05
A járművek megkerülhetetlen segítői a hátrányos helyzetű településeknek
Egy szabolcsi település nem hagyja magát, visszaköveteli a Magyar Államkincstártól jogtalan büntetését. A példájukra hivatkozva a többi önkormányzat is visszakaphatja a pénzét.

Milliós nagyságrendben büntetett meg a Magyar Államkincstár (MÁK) több mint kétszáz, zömmel kistelepülési önkormányzatot, amiért késve jelentették be a lecserélt falubuszok rendszámát. Az egyik szabolcsi település, Uszka azonban nem hagyja magát: pert indítottak a szerintük jogosulatlan és törvénysértő intézkedés miatt. Ha győznek, az precedenst teremthet, s az ő példájukra hivatkozva a többi önkormányzat is visszakaphatja a pénzét.

Egy hónapja a Népszava elsőként írta meg, hogy a Magyar Államkincstár a falubuszok működtetéséhez nyújtott 2,5 millió forintos éves állami támogatásból jelentősen összeget követel vissza 207 önkormányzattól. Arra hivatkoztak, hogy a falugondnoki feladatellátást nem a falugondnoki szolgálat működési engedélyében foglaltak szerint végezték, a falvak késve jelentették be az új falubuszok rendszámát. Ők hiába érveltek azzal, hogy egyikük sem tudott a MÁK rendszám alapján vezetett külön nyilvántartásáról, s hogy ugyanúgy szolgáltattak a lakosságnak, mint korábban, a hivatal hajthatatlan maradt. Sárospatak környéki polgármesterek közös levélben kértek segítséget három minisztertől, Pintér Sándortól (belügy), Balog Zoltántól (humán) és Varga Mihálytól (nemzetgazdasági). Köteles László, Komlóska polgármestere lapunknak tegnap azt mondta: erre a levélre – noha már több, mint egy hónapja elküldték - eddig egyetlen minisztériumból sem kaptak választ. 

Sértő-Radics István, Uszka polgármestere, s egyben háziorvosa azonban jogi útra terelte az ügyet. Előbb megfellebbezték a MÁK határozatát, amelyben elvonták a falubuszokra járó pénz kifizetését, az államkincstár azonban első fokon elutasította a kérelmüket. Ezt követően bírósághoz fordultak jogorvoslatért. 

- Azzal érvelünk, hogy a kincstár hatáskörét túllépve intézkedett ebben az ügyben. A falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s ők ellenőrzik az abban foglaltakat. Mi a kormányhivatalhoz – igaz, hogy pár hónapos késéssel –, de jelentettük az új rendszámot, nekik pedig visszamenőleges hatállyal kellett volna ezt figyelembe venniük. Nem tették, ezért szakadtak milliós elvonások az amúgy is kivéreztetett kistelepülések nyakába. A kormányhivatalnak ahhoz lett volna joga, hogy 100-200 ezer forintos mulasztási bírsággal sújtsa az önkormányzatokat, amit azok, ha nem is boldogan, de kifizettek volna. Így viszont a MÁK annyi pénz vesz vissza a falvaktól, amellyel már a falubuszok működtetését veszélyeztetik - mondta lapunknak Uszka polgármestere.

Többszörösen hátrányos helyzetből
Az ukrán határhoz közeli szabolcsi Uszka többszörösen hátrányos helyzetű település. Háromszáz körüli, zömmel roma lakosa egyedüli megélhetési forrása a mezőgazdaság, sokan dolgoznak közmunkásként. A község a háziorvosi szolgálatot és az oktatási intézményeket a szomszédos településekkel együtt működteti. A rászorulókon segít a gépjárművel támogatott falugondozói rendszer, a magára maradt, idős embereknek jelzőrendszeres házi gondozói szolgálatot építettek ki.

 

Óriási repülőt "kényszerített" földre Ferihegyen egy utas rosszulléte

Publikálás dátuma
2019.04.19 14:17

Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Ilyen Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás eddig csak egyszer járt Budapesten, a reptér nem is képes kiszolgálni ekkora repülőgépet.
A budapesti repülőtéren szakította meg útját a Qatar Airways Doha – London (Heathrow) járata pénteken, írja az airportal.hu. A QR3-as számú járatot teljesítő Airbus A380-800-as típusú repülőgép személyzete egy utas rosszulléte miatt döntött a nem tervezett leszállás mellett.
A kétszintes, négy hajtóműves utasszállító biztonságosan leszállt a ferihegyi repülőtéren, ahol megkezdték az utas vizsgálatát.
Az Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás a világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe. Budapesten ritka vendégnek számít, eddig egyetlen egyszer, 2011 októberében járt ilyen Ferihegyen, egy bemutató alkalmával. A repülőtér az érvényben lévő eljárások szerint csak korlátozásokkal képes kiszolgálni a típust.
Frissítve: 2019.04.19 14:50

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

Publikálás dátuma
2019.04.19 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.