BKK-botrány - Már nem gyanúsított az etikus hekker

Publikálás dátuma
2017.08.21. 23:44
FOTÓ: Molnár Ádám
Megszüntette a gyanúsítást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegy és bérletes szolgáltatásának a hibáira rámutató fiatallal szemben az ügyészség - derült ki az „etikus bűnöző” néven Facebook-profilt nyitott diák hétfői bejegyzéséből.

Érdeklődésünkre Szilágyi László, az eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze megerősítette a hírt. A gyanúsított védőt hatalmazott meg - a fiatalember bejegyzése szerint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) védte őt -, aki panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. A Nyíregyházi Járási és Nyomozóügyészség helyt adott a panasznak, mivel „az ügyész úgy látta, hogy a konkrét tett nem volt bűncselekmény, mivel az nem volt veszélyes a társadalomra” - mondta lapunknak Szilágyi László.

A diák július közepén több levélben jelezte e BKK-nak, hogy biztonsági rést talált a cég akkor indított online jegyeladási felületén, így könnyűszerrel be tudott lépni a webshop irányítófelületére és a jegyár-adatokat átírva 50 forinttért vásárolhatott bérletet. Hiába volt azonban etikus: a rendszert üzemeltető T-Systems feljelentést tett a betörésért, a Nemzeti Nyomozó Iroda elő is állította a diákot, a kormánypárti Magyar Idők pedig már arról írt, hogy a hekker közüzemet „támadott meg”, így nyolc évet is kaphat. Igaz, ezt az ügyészség már akkor cáfolta lapunknak. A fiatal mellett később szimpátiatüntetés is volt a fővárosban. A BKK rendszeréről azóta kiderült, hogy további súlyos, biztonsági problémái vannak, így több ezer felhasználó adatai szivárogtak ki onnan.

Szerző

Esterházy Gitta kapta a Krisztina-díjat

Publikálás dátuma
2017.08.21. 22:54
Fotók: Vajda József

Esterházy Gitta, Esterházy Péter Kossuth-díjas író özvegye kapta idén a Krisztina-díjat. Az elismerést a budapesti Károlyi étteremben Gyémánt László festőművész adta át, a díjat a festő felesége emlékére alapították, melyet minden évben azok kaphatják meg, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek születhettek.

Szerző

Tojásbotrány - Magyar termékben is kimutatták a fertőzést

Publikálás dátuma
2017.08.21. 20:49
Illusztráció: Shutterstock
Célellenőrzés során fipronilt mutatott ki a "3HU1503T03/4" azonosító számú, jelzése szerint magyarországi termelőtől származó friss tojás tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

A szennyeződés forrásának és módjának felderítését a hatóság megkezdte, emellett elrendelte a tétel forgalomból történő kivonását - írta közleményében a hatóság. Azt is vizsgálják, hogy az eset kapcsolódik-e az Európán átívelő állatgyógyászati szerhamisítási ügyhöz.  

A közlemény szerint a termék fogyasztása gyermekek számára nem ajánlott. Tekintettel arra, hogy a fipronil szennyezettséggel kapcsolatban feltárt hamisítási ügy szinte egész Európára kihat, ezért az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az import tételek mellett a hazai tojások ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordít - ismertették.

Eddig csak külföldről származó tételekben mutatták ki a szennyeződést, ez az első eset, hogy hazai termék is érintett. 

Szerző
Frissítve: 2017.08.21. 23:42