Előfizetés

Csehország az euró felé kacsintgat

Csehország üdvözölné, ha megfigyelőként részt vehetne az euróövezet pénzügyminisztereinek az övezet jövőjéről folytatott tanácskozásain - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, akinek szavait a Právo című cseh napilap ismerteti szerdán.

A baloldali újság szerint a "megfigyelői státust" a cseh kormány által kidolgozott, az európai gazdasági és pénzügyi unió elmélyítésével kapcsolatos hivatalos álláspont tartalmazza. Sobotka megerősítette, hogy a dokumentumot a cseh kormány már jóváhagyta, de arról egyelőre nincs végleges döntés, mikor nyújtják be a kérést az euróövezethez.

A cseh kormányfő úgy véli: a megfigyelői státus "hasznos eszköze lehetne" az eurót fizetőeszközként használó, illetve a nem használó országok közötti bizalom növeléshez és az egész Európai Unió egységének megerősítéséhez. "Úgy vélem, hogy ez egy jó ötlet, amelyet Csehországnak az EU magjához való közeledés érdekében tovább kellene fejlesztenie" - idézte Sobotka szavait a Právo.  

Csehország azzal, hogy megfigyelői státust kér az euróövetben, semmit nem ronthat el - nyilatkozta a lapnak David Marek, a Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló cég egyik elemzője. Bár jelképes lépésről van szó, mindig jó, ha valaki az információforrások közelében van - mutatott rá az elismert pénzügyi szakértő. "Fontos diplomácia-taktikai lépésről van szó" - tette hozzá David Marek.

Bár Csehország lényegében teljesíti az euró bevezetésének maastrichti feltételeit, a bevezetés dátumáról nincs semmiféle döntés. A legutóbbi felmérések szerint a vállalkozók és a lakosság többsége is ellenzi a közös pénznem gyors bevezetését.

Kapcsolódó
Visegrádi kettek

Törvénysértő volt az Auróra bezáratása

Publikálás dátuma
2017.08.23. 16:17
FOTÓ: Tóth Gergő
Akár már ma is kinyithatna az Auróra Kioszk, a VIII. kerületi jegyző általa bezáratott népszerű közösségi és szórakozóhely – döntött a fővárosi kormányhivatal. Szó sem volt ugyanis olyan büntetőeljárásokról, amelyek alapján törvényesen bezárathatták volna a helyet. A működtető Marom Klub Kft. üdvözli a jogerős döntést, noha az újranyitásra még heteket kell várni. A cég megfontolja, hogy a leállás miatt kiesett bevétele kompenzálása érdekében beperelje-e a józsefvárosi önkormányzatot. Az Aurórát a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az eljárásban.

A Magyar Helsinki Bizottság közleménye:

Mint ismeretes, az Auróra közösségi házban működő Kertet és Kioszkot június végén azonnali hatállyal záratta be a VIII. kerületei jegyző. Mindezt azzal indokolta, miszerint a két héttel korábbi rendőri razzia során bűncselekmény gyanúja merült fel, egyes vendégeknél csekély mennyiségű kábítószert találtak. A bezáratás nem csak presztízsveszteséget jelentett az Aurórának, hanem anyagi kár is érte. Az étel- és italszolgáltatás bevételeire a közösségi háznak már csak azért is szüksége volt, mert közösségi programjait részben ebből finanszírozta.

A Magyar Helsinki Bizottság vállalta, hogy képviseli az üzletet működtető Marom Klub Kft.-t a jogi eljárásokban. Sok jel mutatott arra ugyanis, hogy az Aurórával igazából nem „településképi, köz- vagy zajrendészeti" problémái voltak a hatalomnak és a helyi hatóságnak. Erős volt a gyanú, önkényesen, jogalap nélkül tiltották be az Auróra Kioszkot.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának minap kézbesített jogerős határozata igazolta az aggályokat. A döntés a jegyzői bezárató határozatot megsemmisítette. A felmerülő körülmények alapján az üzletet nem lehetett volna közbiztonsági érdekből ideiglenesen (legfeljebb egy évre) becsukatni, noha azt a kerületi rendőrség valóban javasolta. A jogszabály szerint ugyanis a vendégek csekély mennyiségű kábítószer birtoklása vagy fogyasztása nem alapozza meg a szórakozóhelyek bezárását. Ez magától értetődő is, hiszen egy hely működtetője nem viselhet mindenben felelősséget vendégei magatartásáért. A kormányhivatal döntéséből világosan kitűnik, a rendőrség olyan szabálysértési és büntető törvénykönyvi tényállásokra hivatkozott, amelyek nem indokolják a bezáratást, ugyanis nincsenek felsorolva a bezáratás alapját képező, egyébként a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében alkotott törvényben. Ehhez képest a jegyző ezeket emelte be a határozatába, sőt, a hely azonnali – fellebbezésre tekintet nélküli – bezárását rendelte el.

Schönberger Ádám, a Marom vezetője természetesen örül a döntésnek, és köszönetet mond a Helsinki Bizottság jogi segítségéért; viszont azt még nem tudja, mikor indulhat újra a Kioszk. Az azonnali bezárás után szélnek kellett ereszteni a stábot, és kénytelenek voltak az árukészletet is értékesíteni. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy a kerthelyiség ügyében csak októberben várható döntés.

Győző Gábor, a Helsinki Bizottság ügyvédje elégedett a jogerős határozattal. „Megnyugtató, hogy a másodfokú hatóság a rossz elsőfokú döntést megsemmisítette. Egy több elemében törvénysértő jegyzői határozatról volt itt szó. Olyan büntetőeljárások miatt akarták szankcionálni az Aurórát, amelyeket a törvény nem sorol fel. Más kérdés, hogy a bezárást kezdeményező rendőrség és az első fokon eljáró jegyző ezt a nyilvánvaló tényt hogyan volt képes mégis figyelmen kívül hagyni."

Kapcsolódó
Tűz alatt az Auróra

Ön tudja, miért lesz folyton beteg a huzattól?

Publikálás dátuma
2017.08.23. 14:41
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
Bármerre is járunk, nyáron könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hosszabb-rövidebb ideig huzatban ülünk, várakozunk. A huzatról mindenki tudja, hogy könnyen megbetegíthet: valaki már pár perc után fájlalja a fülét, kivörösödik a szeme, náthás tünetei jelentkeznek. Ha ebben magunkra ismerünk, akkor jó ha tudjuk, hogy ez lehet ugyan alkati kérdés is, de a gyakori betegségeket okozhatja például fel nem ismert ételallergia, intolerancia is.

De mitől fájdul meg a fül?

A fülkürt az orrüreget a dobüreggel összekötő cső. Ez biztosítja, hogy a dobhártya mindkét oldalán kiegyenlített legyen a nyomás. Ahhoz, hogy feladatát el tudja látni, megfelelően szellőznie kell – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Ha ez valamilyen okból nem tud megvalósulni, a rossz dobűri szellőzés negatív nyomást hoz létre, következményes dobűri nyálkahártya duzzanattal. Ez okozza a fülfájást.

Lehet valaki érzékenyebb a huzatra?
Igen, ha rosszabb a fülkürt működése. Ez lehet átmeneti, például ha egy éppen zajló fertőzés miatt az orrnyálkahártya duzzadtabb. Alkati kérdés, ha valakinél szűkebb a fülkürtszájadék, ez aszimmetrikus is lehet, ilyenkor csak az egyik oldalon jelentkezik fájdalom. A nyálkahártya működése részben genetikailag meghatározott, így a visszatérő panaszok oka lehet genetikai hajlam is, de nyálkahártya duzzanatot okozhat légúti vagy ételallergia, intolerancia , idült orrmelléküreg gyulladás és reflux is.

Meddig kezeljük otthon a panaszokat?
Ha huzatos helyen tartózkodtunk és utána fülfájás jelentkezik, akkor első körben a fülkürt szellőzését kell helyreállítanunk, ehhez néhány napig nyálkahártya lohasztó orrcseppek (ezeket használjuk nátha esetén is) érdemes használni, a tájékoztatóban leírt gyakorisággal. A fül melegítése is jótékony hatású lehet, illetve a fülkürt szellőzését segíthetjük A Valsalva-manőverrel: az orrot befogva, csukott szájjal óvatosan levegőt préselünk a dobüreg felé.

Miért fontos a kivizsgálás?
Néhány nap után nem érdemes kísérleteznünk az otthoni kezelésekkel, mert az állandósult fülkürt szellőzési zavar szövődményeként középfülgyulladás is kialakulhat. Ha a fülfájás visszatérő panaszunk, akkor mindenképp érdemes nemcsak a tüneteket kezelni, hanem utánajárni, hogy mi okozza. Ha felmerül a háttérben ételallergia, vagy intolerancia, akkor vizsgálatokkal beazonosítható az az étel, amit ha a továbbiakban nem fogyasztunk, akkor a betegségekre hajlamosító nyálkahártya duzzanat is megszűnhet. A kiváltó októl függően a gyógyuláshoz gyógyszerek szedésére, vagy műtétre is szükség lehet, de segítségükkel meg tudjuk előzni a visszatérő tüneteket.

Egy dologtól azonban mindenképp óvakodjunk: a nyálkahártya lohasztó készítmények nem használhatóak hosszú ideig, csak a tájékoztatóban megadott – általában egy hétig. Ezek tehát nem alkalmasak arra, hogy tartósan használjuk a nyálkahártya duzzanat kezelésére, sőt, idővel tönkre is tehetik azt, tartós orrdugulást is okozhatnak! A szövődménymentes tartós megoldást nyújtó kezelés megválasztását bízzuk szakemberre!