Előfizetés

Gyurcsányék pert nyertek Felcsút ellen

Publikálás dátuma
2017.08.30. 15:34
A felcsúti Pancho Aréna FOTÓ: Népszava
A DK ismét pert nyert a Felcsút ellen – írja az ellenzéki párt közleményében. A bíróság kimondta: a TAO közpénz, ezért ki kell adni, mire költötték.

Az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány évek óta a legtöbb közpénzt kapja TAO-támogatás keretében. A DK több, mint egy éve pereskedik azért, hogy megtudják: mire költi Orbán és Mészáros klubja az adóforintokat. A most érintett időszakot tekintve ez egy elsőfokú döntés, amelyet a Székesfehérvári Törvényszék hozott meg. Ez két időszakra vonatkozik: 2011. júliusától 2012. decemberéig, valamint 2015. novemberétől 2017. februárjáig. A két időszak közti intervallumot érintően korábban a Fővárosi Ítélőtábla döntött ugyanúgy, mint most, de ott már másodfokon.

A bíróság – ahogy korábban – most is kimondta: mivel az állam egy bevételi forrásáról mondott le, a TAO “közvetett állami támogatás”, tehát közpénz. A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktort, hogy ne titkolózzon és ne bújjon az ügyvédei mögé, hanem teljesítse a bírósági döntést! Az embereknek joguk van tudni, hogy kaptak-e a Felcsúthoz jutott közpénzekből Mészáros Lőrinc vagy az Orbán-család vállalkozásai.

A felcsúti per mellett a DK számos másik adatkikérési pert is folytat a futballklubok ellen. Tudni akarjuk, hogy mire költötték azt a közpénzt, amit az oktatásra és az egészségügyre kellett volna fordítani. A DK azért is üdvözli a bíróság döntését, mert ezek az adatok fontosak lehetnek a 2018 utáni felelősségre vonásnál - írja a párt közleményében.

Capa születésnapján

U.Cs.
Publikálás dátuma
2017.08.30. 07:48
Fotók: Szalmás Péter

A világ első állandó Robert Capa-kiállítása nyílik 2018. október 22-én, a fotós születésnapján a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, jelentette be Kőrösi Orsolya ügyvezető igazgató tegnap, a magyar fotográfia napján. A fotográfiai múzeum 490,6 millió forintot kapott felújításra és bővítésre. Kőrösi – aki további négy évig marad a Capa élén – elmondta: mivel nemcsak bemutatni, hanem megőrizni is akarják a Capa-képeket, ezért az érzékeny és pihentetést igénylő fotók számára tárolóhelyiséget is kialakítanak.

A kiállítás a volt Tivoli színháztermében lesz látható a 2008-ban a New York-i International Center of Photographytól megvásárolt közel ezer fotóból, amelyek eredetileg a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárába kerültek. Ezek a képek most átkerülnek a Capa Központ felügyelete alá.

Ez az a város

Publikálás dátuma
2017.08.30. 07:48

A MyBudapest Photo hajléktalan emberek által készített művekből válogat szeptember 4. és 28. között az 5. kerületi FUGA-ban. Az utca más képen - az utcán másképpen címmel ötven fotón ismerkedhetünk egy másik Budapesttel.