Előfizetés

Már 11 ezer amerikai katona szolgál Afganisztánban

Publikálás dátuma
2017.08.31. 10:03
Illusztráció: HOSHANG HASHIMI / AFP
Az Egyesült Államoknak jóval több katonája van Afganisztánban, mint korábban jelentették – közölte a Pentagon. 

Noha tavaly még 8400-ra becsülték az ázsiai országban szolgáló amerikai katonák számát, Kenneth McKenzie altábornagy, a Pentagon személyzeti illetékese a legutóbbi felülvizsgálat alapján az AFP szerint azt közölte, hogy jelenleg 11 ezer amerikai egyenruhás állomásozik Afganisztánban. A csapatlétszámot azért tekintették át, mivel a Trump-kormányzat fontolgatja újabb egységek kiküldését, mintegy négyezer további katona kiküldését tervezik, hogy segítséget nyújtsanak az afgán kormányerőknek – kiképzéssel és különleges alakulatok bevetésével – a tálibok elleni harcban. Donald Trump a védelmi miniszterre, James Mattisra bízta a végső döntést, szabad kezet adott a nyugalmazott tábornoknak, hogy ítélje meg, milyen létszámemelést lát indokoltnak. Trump hivatalba lépésekor megbízta a katonai vezetést, hogy dolgozzanak ki új Afganisztán-stratégiát. A katonai felülvizsgálat szerint patthelyzet alakult ki, annak ellenére, hogy már több mint ezer milliárd dollárt költöttek el az afganisztáni fronton.

Egy tegnap közzétett Politico/Morning Joe-felmérés szerint az amerikaiak 45 százaléka támogatja, 41 százaléka ugyanakkor ellenzi az afganisztáni csapaterősítést. Miközben a republikánusok 68 százaléka egyetért a Trump által jóváhagyott létszámemeléssel, a demokrata válaszadóknak csak 30, a függetleneknek 35 százaléka nyilatkozott igenlően. A megkérdezettek mindössze 24 százaléka szerint áll győzelemre a küzdelem Afganisztánban, 40 százalék vesztes harcnak látja a több mint 16 éve tartó háborút.

Légicsapást mérhetnek az Iszlám Állam konvojára

Az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíció harci gépei légitámadást intézhetnek a libanoni határ felől Kelet-Szíriába tartó IS-konvoj ellen. Az Egyesült Államok vezette koalíció szóvivője tegnap közölte, már lebombáztak egy kis hidat, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam Libanonból evakuált harcosainak továbbhaladását. Az Egyesült Államok és Irak is elítélte Szíria és a libanoni Hezbollah megállapodását, amelynek értelmében az Iszlám Állam egységeit nem megsemmisítik, hanem buszokkal átszállítják a terrorszervezet ellenőrzése alatt álló iraki területre.

Nem kér az SPD a nagykoalícióból

R.T.
Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:35
Fotó: AFP/Jan Woitas/DPA

Egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy a szeptember 24-én esedékes német parlamenti választás után folytatja munkáját a jelenlegi nagykoalíció. Bár a kisebbik koalíciós partner szociáldemokraták vezetése hajlana a CDU/CSU-val való kormányzati együttműködés folytatására, annál is inkább, mert a pártok között alig voltak jelentősebb viták 2013 óta, a tagság azonban nem óhajtja azt, hogy az SPD további négy évig a másodhegedűs szerepében maradjon. A szociáldemokrata tagság, illetve a tartományi pártszervezetek többsége úgy véli: ha a balközép politikai erő nem nyeri meg a voksolást, akkor inkább vonuljon ellenzékbe. Az SPD tagjai egy baloldali koalíció létrejöttét pártfogolnák, a szociáldemokraták, a Zöldek, illetve a Balpárt között, a közvélemény-kutatások szerint azonban erre nincs esély. „A tagság nagyobbik fele nem támogatja a nagykoalíciót” – jelentette ki a Bloombergnek Ingrid Arndt-Brauer, a Bundestag költségvetési bizottságának elnöke.

Fotó: AFP/Jan Woitas/DPA

Fotó: AFP/Jan Woitas/DPA

Az idei év elején Martin Schulz kancellárjelöltté való megtétele, majd pártelnökké választása után az SPD megindult ugyan felfelé a lejtőn, mostanra azonban visszasüllyedt arra a szintre, amelyen a Schulz-éra előtt tengődött. Irodától függően 22-24 százalékos a párt támogatottsága, így 12-17 százalék választja el a CDU-tól.

Ha a tagság valóban ellenzi a nagykoalíciót a pártvezetés ellenében, úgy a CDU/CSU-SPD-együttműködésre azért nincs esély, mert a kereszténydemokrata-szociáldemokrata házasság folytatásával kapcsolatban a tagok véleményét is kikérik. Így történt ez a 2013-as koalíciókötés után is, amikor az SPD pártfogóinak 76 százaléka mondott igent a nagykoalíció létrejöttére.

Martin Schulz ugyan a kampány során többször is kizárta a nagykoalíció folytatását, szakértők azonban ezt inkább kampánytrükknek tartották a részéről. Egyes szakértők Ausztria példájából kiindulva ellenzik a nagykoalíció folytatását. Bécsben az Osztrák Néppárt és a szociáldemokraták együttműködése a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt megerősödéséhez vezetett. Mindezek alapján az úgynevezett Jamaica-koalíció a valószínű a német választás után, azaz a CDU/CSU, a szabaddemokrata FDP és a Zöldek házassága.