Előfizetés

Válaszolt Orbán levelére az Európai Bizottság

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2017.09.01. 13:19

Az Európai Bizottság sokféleképpen hozzájárul az EU külső határainak a védelméhez, például a határmenti felderítést segítő intézkedésekkel vagy megfelelő berendezések beszerzéséhez való hozzájárulással, de kerítések építését nem finanszírozza — mondták a Népszavának a bizottsági támogatási rendszert közelről ismerő brüsszeli források. 

Kérdésünkre, hogy az Európai Bizottság hajlandó-e újra megnyitni a pénztárcáját, és 50 százalékban hozzájárulni a magyar határvédelmi költségekhez az “európai szolidaritás” nevében, a testület szóvivője, Tove Ernst a következőket válaszolta a Népszavának: 

“Tudomásul vesszük, hogy Magyarország elismeri, a szolidaritás az Európai Unió egyik fontos alapelve, továbbá értékeli az Unió által nyújtott támogatást a közös érdekek védelméhez.”

A szóvivő hozzátette: “Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk, hogy minden tagállamot támogassunk az Unió külső határainak védelme és a migráció kezelése érdekében.

Az Európai Bizottság és az EU ügynökségei gyakorlati és pénzügyi támogatást nyújtanak Magyarországnak a külső határai őrzéséhez és a menekülthullám kezeléséhez.

-  Az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti időszakra szóló alapokból e célokra  összesen 93,4 millió euró támogatást nyújt, valamint 6,7 millió euró vészhelyzeti támogatást folyósított Magyarországnak.

-  Az Európai Határ- és Parti Őrség 18 tisztje vesz részt a magyar-szerb határon folyó határőrizeti műveletben. A támogatás mértékét egyeztettük a magyar hatóságokkal.

- Magyarország 2015-ben kért és kapott segítséget az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül, hogy megbirkózhasson a megnövekedett migrációs nyomással.

Ha Magyarország további támogatást kér, a Bizottság készen áll arra, hogy a kérelmét haladéktalanul megvizsgálja, és megfelelő segítséget nyújtson az EU külső határainak  az uniós jog által előírt igazgatásához. Pontosan ezt tesszük például Görögország, Olaszország, Bulgária és Spanyolország esetében.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szolidaritás kétirányú. Minden tagországnak készen kell állnia arra, hogy hozzájáruljon a terhek viseléséhez. Ez nem egy a la carte menü, amelyből az egyik a határőrizetet választhatja, de elutasíthatja a menedékkérők áthelyezésére vonatkozó, közösen meghozott döntést.”

Lásd még: Kerítéshazugságok hálójában a kormány

Orbán üzent a pécsieknek és Páva Zsoltnak

Publikálás dátuma
2017.09.01. 13:00
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
"A város nincs jó költségvetési helyzetben, ezt meg kell oldani; ennek van egy tudása, hogy hogyan kell csinálni. Aki megcsinálta a bajt, az csinálja meg a rendet is" - Orbán Viktor ezt Páva Zsoltnak üzenhette a Kodály Központban megrendezett jubileumi egyetemi program előtt, miután kiderült, hogy a városban rendkívüli puccs történt, és a politikus már csak nevében polgármester.

Az MTI beszámolója szerint "ünneplő tömeg fogadta" a miniszterelnököt Pécsett, ehhez képest a Magyar Nemzet már arról írt, hogy a kormányfőt ötven fideszes aktivista várta, szinte kizárólag nyugdíjasok. A miniszterelnök húsz perccel később kezdte el beszédét, amit a Magyar Felsőoktatás Napján, a pécsi egyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen mondott el.

Orbán a program kezdete előtt  az összegyűlt pécsieknek azt mondta: a kormányra lehet számítani és "mi a pécsi emberek mögött fogunk állni". "Legyenek kedvesek és támogassanak bennünket" - buzdította a pécsieket.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az ünnepség előtt egy nappal derült ki, hogy Pécsen rendkívüli puccs történhetett, Páva Zsolt már csak nevében polgármester. A Fidesz-KDNP pécsi képviselőcsoportja arról döntött a PécsMa tegnapi cikke szerint, hogy a megyeszékhely irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben, Csizi Péter pécsi országgyűlési képviselő elnökletével. 

"Soha ennyi gyermek..."

Soha nem jutott még annyi gyermek ingyenes tankönyvhöz és étkezéshez, mint idén fog - mondta Orbán, aki szerint a családok és az iskolák az elmúlt évek nagy nyertesei. Miután ez a mondat után sem szakadt le a mennyezet, arról beszélt, hogy jövőre már - "ahogy egy európai középállamhoz méltó" - 552 milliárd forinttal többet fordít a kabinet oktatásra, mint 2010-ben. A propagandát azzal folytatta, hogy a kormány még új iskolafejlesztési programot indított, amellyel több mint félezer intézményben kezdődik fejlesztés.

Tüntettek az egyetemisták Orbán ellen
Akciót szerveztek a pécsi egyetemisták Orbán Viktor látogatása alkalmából. A tiltakozók a közeli Zsolnay hídról - amely Pécs legforgalmasabb útja fölött vezet át - molinókat lógattak le "Szabad ország, szabad egyetem / Viktor, nem látunk itt szívesen" felirattal.
Az akció célja az volt, hogy az egyetemisták tiltakozzanak a forrásmegvonások, a politikai megbízott kancellárok kinevezése, a párt ideológiájának nem tetsző szakok és egyetemek elleni politikai támadások és az egyetemek központi vezérlése ellen. Szerintük ugyanis mindezek következtében a magyar felsőoktatás színvonala drasztikusan romlott, tovább csökkent a tudás szabadsága és az esélyegyenlőség, ami aláássa a társadalom demokratikus működését. Az akció résztvevői szerint a tavaszi, CEU-ügy kapcsán kirobbant események megmutatták, hogy sok egyetemi hallgatónak, oktatónak és dolgozónak van elege a jelenlegi oktatáspolitikából.
A lapunknak továbbított közlemény szerint az akció után megjelentek a Zsolnay negyed biztonsági őrei, akik ahelyett, hogy a rendőrséget hívták volna, leszaggatták a molinókat. Az aktivisták szerint ez nem volt szabályszerű eljárás, mivel ezzel megzavarták a gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogukat, velük szemben csak a rendőrség léphetett volna fel, amit jeleztek is a biztonsági őröknek.

Ő az a kutya, aki lebénította a 3-as metrót - Fotó!

Publikálás dátuma
2017.09.01. 12:53
A kép illusztráció! FOTÓ: Tóth Gergő
Sikerült befogni az alagútba tévedt kutyát az Árpád hídi metrómegállónál, így újra teljes szakaszon jár a 3-as metró - tájékoztatott a BKK fődiszpécsere pénteken délelőtt. A BKK Facebook-oldalán később meg is mutatták a riadt kiskutyát, Husit.

Az eb az Árpád hídi metrómegállóban szakadt el gazdájától. Az elszabadult kutyát állatvédők, kutyás rendőrök próbálták kihozni az alagútból. Emiatt a délelőtt pótló buszok jártak előbb Deák tér és Újpest-Központ, majd Lehel tér és Nagyvárad tér metrómegállók között - mondta Bakó Pál.  A kistestű ebet a Dózsa György úti metrómegállónál hozták ki az alagútból - tette hozzá.

A BKK közösségi oldalán később posztolt egy fotót Husiról, akinek szerencsére nem esett bántódása. A cég azért figyelmeztette az utasokat, hogy közösségi közlekedés használatakor mindig vigyázzanak magukra és kedvenceikre is.