Tüntetnek Marosvásárhelyen

Szerdára tüntetést hirdetett Marosvásárhelyre Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a megszűnés szélére sodródott helyi Római Katolikus Gimnázium ügyében. Az érsek - aki egyben az iskola alapítását kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke is - felhívásban közölte: az egyház az igazságot rendszerint nem az utcákon és a tereken, hanem a templomaiban és - ha szükséges - a törvényszéken keresi. Jelen helyzetben azonban az alapítvány "egy újabb figyelemfelhívó kezdeményezés keretében ismét az utcán kényszerül az igazságot keresni" - olvasható a felhívásban.

Szerző

Trump kilépne a dél-koreai megállapodásból

Donald Trump előkészíti a Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi megállapodásból való kilépést. Így értesült a Washington Post. Ez meglehetősen váratlan lépés, amikor Szöul éppen az Egyesült Államok támogatására szorul az Észak-Koreával egyre jobban kiéleződő konfliktus miatt. Az amerikai elnök vezető munkatársait – H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót és James Mattis védelmi minisztert – bízta meg azzal, hogy tegyenek lépéseket a megállapodás visszavonásáért. Az egyezmény még Barack Obama elnöksége során, 2012-ben született.

Szerző

Irán fejlesztené rakétaprogramját

Amir Hatami, a perzsa állam új védelmi minisztere prioritásnak nevezte az ország rakétaprogramja fejlesztését. „Különleges tervünk van arra, hogyan fejlesszük tovább rakétáink kapacitását” – fejtette ki az ISNA hírügynökség jelentése szerint. Úgy foglalt állást, Teherán fontosnak tartja a fegyverek exportját is, mert így „háborúkat lehet megakadályozni”, s ezzel Irán hozzájárulhat a térség stabilitásához. A teheráni parlament augusztus közepén, az amerikai szankciók szigorítása után döntött úgy, hogy növeli a katonai kiadásokat. Donald Trump többször is bírálta a 2015 júliusában megkötött nukleáris megállapodást. 

Szerző