Előfizetés

Putyin díszpolgársága - Az egyetemen belül is terjed a tiltakozás

Publikálás dátuma
2017.09.04. 15:54
Debreceni Egyetem - Google Street View
Mint augusztus végén megírtuk, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Alkotmányjogi Tanszéke közölte: elhatárolódnak attól, hogy az intézmény díszpolgári címet ad Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Indoklásuk szerint az autokraták magasztalása elfogadhatatlan. A hólabda pedig - úgy látszik - elgurult. 

Jelentkezett ugyanis a Debreceni Egyetem hivatalos oldalán a TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék, hogy közölje: munkatársai nagy többsége támogatta az ÁJK  Állam- és Jogtudományi Kar állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.

Az állásfoglalás szövege:

Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk. 

Vajda Mihály, a neves egyetemi professzor, Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja még messzebbre ment tiltakozásképp, lemond professor emeritus-i címéről, mondván:   semmilyen kapcsolatot nem kíván fenntartani egy olyan intézménnyel, amelynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Nem lesz meleg víz az Újpesti Erőmű szolgáltatási területén

Szünetel a melegvíz-szolgáltatás az Újpesti Erőmű által ellátott területen csütörtökön 0 órától pénteken reggel 7-ig karbantartás miatt - tájékoztatta a Főtáv Zrt. hétfőn az MTI-t.

Az érintett területek egyebek mellett a Dagály utcai, a Gyöngyösi utcai, a Vizafogói, a Fiastyúk utcai, a Tüzér utcai, a Béke-Tatai utcai lakótelep és Újlipótváros - olvasható a közleményben. Az érintett épületek teljes listája itt megtalálható.

Ujhelyi: selyemzsinór Orbánnak Berlinből

Publikálás dátuma
2017.09.04. 15:34
Fotó: Vajda József
A jelenlegi, néppárti német kancellár Angela Merkel és kihívója, a szociáldemokrata Martin Schulz korábbi kampánybeszédei és tegnapi televíziós vitája végleg bebizonyította: bármelyikük is lesz Németország vezetője a következő években, Orbán bizonyosan nem számíthat majd sem a jóindulatára, sem az együttműködésére - értékel közleményében Ujhelyi István EP-képviselő, az MSZP alelnöke.

Mindkét kancellár-jelölt nyilatkozatából kiderült ugyanis, hogy milyen elutasítóan vélekednek Orbán Viktorról és az Európai Unióban kiépített illiberális államáról. Világossá vált az is, hogy bármelyik jelölt győz majd a németországi választásokon, az új kormány az Unión belüli szorosabb integrációt, a progresszív haladást és az Orbánhoz hasonló politikai vezetők hátrahagyását fogja követni.

A német választásnak a Fidesz számára tehát csak rossz vége lehet. A kérdés csupán az: hagyjuk-e, hogy Orbánék ámokfutása miatt minden magyar ember jövője sérüljön.

Ahhoz tehát, hogy Magyarország mielőbb rendezni tudja kapcsolatát Németországgal, hazánk legfontosabb gazdasági partnerével és európai szövetségesével, Orbán Viktornak és a Fidesznek távoznia kell. Ahhoz tehát, hogy Magyarország továbbra is Európa fejlődő és haladó részéhez tartozzon, Orbán Viktornak és a Fidesznek távoznia kell. Ilyen egyszerű a képlet.