Belga vb-részvétel, francia botlás

Az európai labdarúgó-világbajnoki selejtezősorozat egyik legváratlanabb eredménye született a Franciaország-Luxemburg találkozón, ahol a vendégek gól nélküli döntetlent értek el a tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmesének otthonában. A franciák jelenleg a 10. helyen állnak a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján és vezetnek csoportjukban, a luxemburgiak ezzel szemben 136.-ok. Az eredmény annak fényében különösen érthetetlen, hogy Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese előtte 4-0-ra nyert Hollandia ellen.

"Játszhattunk volna sokkal jobban is, elkeserítő, hogy ilyen sok helyzettel sem tudtunk nyerni, de bele kell nyugodnunk most ebbe. Hiányzott a pontosság, de akkor lennék igazán dühös, ha egyáltalán nem lettek volna helyzeteink" - nyilatkozta a meglepő eredmény után Deschamps. A franciák 31-szer próbálkoztak kapura lövéssel, de gólt nem sikerült szerezniük.

Mindeközben, a H-csoport selejtezőkörében Belgium 2-1-re megverte Bosznia-Hercegovinát, így toronymagas csoportelsőséggel, s a házigazda oroszok után elsőként ők kvalifikálhattak a 2018-as világbajnokságra. A mérkőzés mindhárom gólja a 70. és 75. perc között érvényesült, sok más helyzet mellett ez a pár perc döntött arról, hogy a belgák már most vb-résztvevőnek vallhatják magukat.

Szerző

Elvitte a hév a válogatott játékosait

Publikálás dátuma
2017.09.05. 07:52

A Portugália elleni, vasárnap esti 1-0-s budapesti vereséggel biztossá vált, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2018-ban sem lesz ott a világbajnokságon, a lehetőség azonban ténylegesen nem most, hanem már a selejtezősorozat Feröer elleni nyitányán (0-0) vagy júniusban, az emlékezetes andorrai vereséggel (0-1) szállt el. A nemzeti tizenegy a korábbi kudarcok után inkább a renomé helyreállításáért küzdött a kvalifikáció múlt heti, lettek és portugálok elleni találkozóin, részsikerekkel.

„Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen kikaptunk, így pedig el is szállt a továbbjutás lehetősége. Viszont ha a játékot nézzük, arra lehet építeni” – értékelte az Európa-bajnok elleni találkozót a végig lendületesen, harcosan futballozó Lovrencsics Gergő, aki a Népszavának elmondta: amit elterveztek, azt betartották a pályán. – A kiállítás után nehezebb dolgunk volt, de a csapat így is próbált támadófocit játszani. Lelkesek és agresszívak voltunk, viszont ez a minimum, ami kell a következő mérkőzéseken is – utalt nyilatkozata első felében a ferencvárosi játékos klubbéli csapattársa, Priskin Tamás kiállítására.

Az agresszió egyébként nem a szó negatív értelmében értendő, még akkor sem, ha tudható, hogy Priskint a 30. percben azonnali piros lappal parancsolta az öltözőbe a találkozó holland játékvezetője, miután a magyar csatár egy könyökössel vitte földre ellenfelét. A lefújás után az újságírók gyűrűjében nyilatkozó, láthatóan elkeseredett játékos utólag elmondta, nem akart sérülést okozni, a történtek miatt pedig tegnap az egyik közösségi portálon kért elnézést Pepétől. A szándékosság nem feltételezhető, az viszont annál inkább, hogy a kezdőcsapatban ismét helyet kapó Priskin esetében a túlzott bizonyítási vágy miatti kihagyás vezethetett a meggondolatlan mozdulathoz.

Valószínűleg a felfokozott hangulat számlájára írható Fiola Attila felesleges lökés miatt begyűjtött sárga lapja (az viszont nehezen magyarázható, Priskin szabálytalanságáról miért mondta azt a védő, hogy Pepe fejelt bele ellenfele könyökébe), valamint Elek Ákos és Dzsudzsák Balázs reklamálás miatt „kiérdemelt” figyelmeztetése is: utóbbiért különösen kár, hiszen a válogatott csapatkapitánya így eltiltás miatt nem léphet pályára a következő fordulóban, Svájcban.

Az összesen öt színes kártyát – közte a pirosat – begyűjtő magyar együttes elszántsága csak csütörtökön, a szerényebb játékerőt felvonultató Lettország ellen volt elég a három pont megszerzésére, a győzelemhez szükséges gólhoz elegendőnél semmivel sem többet kockáztató sztárcsapattal szemben már csupán a tisztes helytállásra.

Szerző

Márton Anita két számban győzött

Publikálás dátuma
2017.09.04. 21:55
Fotó: AFP

Márton Anita súlylökésben és diszkoszvetésben is diadalmaskodott vasárnap a 3. Atlétikai Magyar Szuper Liga döntőjében, amelyet a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban rendeztek meg.  

A súlylökésben világklasszis – olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-ezüstérmes – versenyző fő számát 18.25 méteres eredménnyel nyerte meg, míg diszkoszvetésben 58.04-gyel bizonyult a legjobbnak.

A nőknél 10 000 méter gyaloglásban győztes újpesti Madarász Viktória 42:56.74 perces eredménnyel új országos rekordot állított fel.

A Gyulai István Memorial és az országos bajnokság után a harmadik legfontosabb magyarországi verseny a Szuper Liga-döntő, amelyen mind a 38 számban a legjobb nyolc atléta áll rajthoz. A versenyben mindegyik helyezett alappénzdíjban részesül, amelyhez az elért eredmény függvényében bónuszdíjazás is társul. Az első helyezettek alapból 110 ezer forintot kapnak, a maximálisan elérhető bónusz további 140 ezer forint.

Szerző