Jazz;Balázs Elemér Group;

Fiatalok inspirálják Balázs Elemért

Harminc éve zenél megállás nélkül, most egy kicsit önmagát is méltatja a hazai jazz egyik vezéralakja.

Balázs Elemér az 1980-as évek közepe óta megszámlálhatatlanul sokféle formációban játszott, így a bőség zavarával küzdött, amikor összeállította a születésnapi koncert műsorát. „Múltam, jelenem, s talán egy kicsit a jövőm is megjelenik a programban. Boldog vagyok, hogy szinte mindenki ott lesz, aki végigkísérte ezeket az évtizedeket. Egy ilyen születésnapi koncert nem lehet más, csak színes, eklektikus” – mondja.

A sok-sok zenekar közül meghatározó jelentőségű a róla elnevezett Balázs Elemér Group, amely több mint másfél évtizede nagy sikerrel működik – igaz, ez idő alatt jó néhány tagcsere is történt. Legutóbbi lemezük (BEG 15 – Örök szerelem) két éve jelent meg, s még idén szeretnék felvenni a következőt, miközben Erdélybe, Csehországba és Szlovákiába, valamint Finnországba készülnek koncertezni. „Nagyon szeretek fiatalokkal zenélni, mert nemcsak ők tanulnak tőlem, hanem én is inspirációt merítek belőlük. A bőgős Pecek Lakatos Krisztián, a gitáros Komjáti Áron vagy a két énekes, Kiss Flóra és Szakonyi Milán olyan ragyogó tehetségek, akik ösztönöznek engem, nem hagynak elkényelmesedni” – mondja. A zenekarban a biztos pont Elemér öccse, a zongorista Balázs József, akivel a nagy korkülönbség ellenére hasonló a zenei ízlésük, gondokodásuk, s félszavakból is értik egymást. „Zeneszerzőként, hangszerelőként Józsinak már olyan jelentős életműve van, hogy nélküle a Balázs Elemér Group sohasem juthatott volna el idáig” – véli.

Bár Balázs Elemér még csak ötvenéves és rengeteg terv foglalkoztatja, összegzésre is kértük, hiszen több mint három évtizede megszakítás nélkül színpadon van; aktív muzsikusként élte át a rendszerváltást és az azóta eltelt bő negyedszázadot. Úgy látja, a magyar jazz-zenészek európai összehasonlításban kitűnőek, sőt a tengerentúlon is megállják a helyüket. Nagyon jó, hogy ma már nem kell Nyugaton élni: az ő példája is azt bizonyítja, hogy Budapestről is lehet nemzetközi karriert építeni. Azt viszont szomorúan tapasztalja, hogy a mai fiatal jazzmuzsikusok – tisztelet a kivételnek – mennyire nem érdeklődnek az idősebbek iránt, s mennyire nem vágynak tanulni tőlük.

„Nekem Kőszegi Imre mindmáig egy ikon, s ha tehetem, elmegyek a koncertjeire. Amíg Kovács Gyula vagy Pecek Lakatos Géza élt, őket is mindig meghallgattam. Szándékosan nem dobos példát mondok: ha Oláh Kálmán barátom, Európa talán legjobb jazz-zongoristája egy kis klubban muzsikál, én pályakezdőként ott ülnék, figyelném a kezét, a szünetben beszélgetnék vele, szakmai tanácsot kérnék tőle. Ma ez nem működik: bántó a közöny és az érdektelenség.”

Névjegy
Balázs Elemér 1967-ben született Ózdon, zenészcsaládban. Az 1980-as évek közepe óta aktív muzsikus: fiatalon sokszoros versenygyőztes, zenekaraival az egész világot bejárta. Főbb formációi a többi között: Balázs Elemér Group, Trio Midnight, Creative Art Trio, Remember 80/81, Szakcsi Lakatos Béla Trió, Oláh Kálmán Sextet, Dés László Septet, East Gipsy Band. Világsztárok (Lee Konitz, Art Farmer, Pat Metheny, Randy Brecker, Al Jarreau, Nicholas Payton, Dave Liebman, Joe Lovano stb.) kedvelt partnere. Számos szakmai elismerés (köztük a 2017-es Szabó Gábor-díj) birtokosa.

Infó:

BE 50 - Szeptember 23-án, a MOM Kulturális Központban csaknem negyvenen lesznek színpadon, hogy köszöntsék.