Egymásra találtak

Publikálás dátuma
2017.09.06 07:48

Fotó: /

A negyvenéves altszaxofonos-zeneszerző, Tóth Viktor nagyon fiatalon rátalált saját zenei útjára, s arról a különböző jazz-divathullámok, illetve a vele együtt játszó, neves hazai és külföldi muzsikustársak sem tudják letéríteni. Fontos számára a hagyományok (Charlie Parker, John Coltrane, Ornette Coleman) tisztelete, de közben ízig-vérig modern hard bopot játszik. Saját kompozícióiban pedig egyáltalán nem akar biztosra menni: ötletei és kockázatvállalása már sok új, releváns eredményt hozott.

Idén tavasszal a Fonóban rendezték azt a koncertet, amelynek felvétele most CD-n is megjelent. Tóth Viktor lendületes és szenvedélyes szaxofonhangjához saját zenekarában, a Tercettben az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai bőgős, Orbán György nagyon precíz és biztonságos basszus-alapja, illetve a csodagyerekként felbukkant, még mindig alig húszéves felvidéki magyar Hodek Dávid szertelen, virtuóz dobolása csatlakozik. A remek brit zongoristával, Gareth Williams-szel egészülnek ki kvartetté, aki korábban, a londoni 606-os klubban már több magyar szaxofonossal (Tóth Viktor mellett Ávéd Jánossal, Bolla Gáborral, Molnár Sándorral) muzsikált együtt. Williams zongorázásáról – ha mindenképp neveket kell mondani – McCoy Tyner vagy Kenny Kirkland juthat eszünkbe: hihetetlenül könnyed, de cseppet sem felszínes mainstream jazz. Az elhangzó tizenegy kompozíció – a lírai, elégikus balladától a vérbő, sodró dallamokig – kivétel nélkül Tóth Viktor szerzeménye, s ezeket hallgatva elmondható: a magyar szaxofonos és a brit zongorista nagyon egymásra talált. Érdemes lenne akár állandó zenekart is alapítaniuk.

Infó:

Tóth Viktor Tercett & Gareth Williams: But Inside

Fonó, 2017.

2017.09.06 07:48

Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Publikálás dátuma
2019.02.16 16:39

Fotó: MTI/ Kovács Tamás
Saját halottjának tekinti Tandori Dezső Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, író és műfordítót, a nemzet művészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte a tárca szombaton az MTI-vel.
A minisztérium közleményében felidézi, hogy Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten. Gimnáziumi tanulmányait a fővárosban végezte, majd magyar-német szakos tanári oklevelet szerzett. Versei az 1960-as évektől jelentek meg, Töredék Hamletnek című első kötetét 1968-ban adták ki. Az 1970-es évektől sokféle műfajban publikált: a legváltozatosabb szépirodalmi műfajok mellett írt gyermekverseket, krimiket, filozofikus esszéket, esszéregényeket. A hetvenes évek elején keletkeztek első képzőművészeti munkái, majd önálló ciklusokként jelentek meg indigó- és írógéprajzai. Jelentős volt műfordítói munkássága is, elsősorban angolból és németből fordított. Tandori Dezső munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1978-ban József Attila-díjat, 1996-ban a Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott, 1998-ban Kossuth-díjjal ismerték el életművét. 2007-ben vehette át a rangos német kitüntetést, a Goethe-érmet, 2014 óta a nemzet művésze volt. Tandori Dezső nyolcvanéves korában szerdán hunyt el. 
Szerző
2019.02.16 16:39

Meghalt a Hitlert alakító svájci színész

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:06

Fotó: AFP/ John MACDOUGALL
77 éves korában, zürichi otthonában pénteken este elhunyt Bruno Ganz színész, akit a magyar közönség többek között A Bukás – Hitler utolsó napjai, illetve a Berlin felett az ég című filmekből ismerhetett. A hírt a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte a színész menedzsmentjére hivatkozva.
Ganz 1972-től színházi színészként kezdte pályafutását, Göttingenben, Brémában játszott. Később a Zürichi Színház tagja lett. 1970-ben lett a berlini Schaubühne tagja.
2019.02.16 14:06