Putyin díszpolgársága - Újabb tanszékek tiltakoznak

Publikálás dátuma
2017.09.07. 14:41
Debreceni Egyetem - Google Street View
Mint augusztus végén megírtuk,  elsőként  a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Alkotmányjogi Tanszéke közölte: elhatárolódnak attól, hogy az intézmény díszpolgári címet ad Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután az autokraták magasztalása elfogadhatatlan. Sokszor van ez így, hogy csak kell valaki, aki megteszi az első lépést. Merthogy újabb és újabb tanszékek jelzik: csatlakoznak a tiltakozáshoz.  

Szeptember 4-én jelentkezett ugyanis a Debreceni Egyetem hivatalos oldalán a TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék, hogy közölje: munkatársai nagy többsége támogatta az állam- és jogtudományi kar állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.

A Debreceni Egyetem TTK Fizikai Kémiai Tanszék munkatársai pedig ma jelezték: a nagy többség támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását. És úgyszintén a csatlakozók között köszönthetik a Debreceni Egyetem Matematikai Intézet, Analízis Tanszéket.

Az állásfoglalás szövege gyakorlatilag valamennyi tanszék esetében ugyanaz: Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.

Vajda Mihály, a neves egyetemi professzor, Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja még messzebbre ment tiltakozásképp, lemondott professor emeritus-i címéről, mondván: semmilyen kapcsolatot nem kíván fenntartani egy olyan intézménnyel, amelynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Szerző

Sok közpénz, kevés átláthatóság

A közpénzek átláthatóságának területén még jelentős erőfeszítéseket kell tenni - összegezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem állami humánszolgáltatók vizsgálatának eredményeit csütörtökön Warvasovszky Tihamér.

 Az ÁSZ alelnöke elmondta, az eddigi ellenőrzések során tíz köznevelési közfeladatokat ellátó, nem állami fenntartót világítottak át, s nem volt olyan, ahol ne találtak volna valamilyen szabálytalanságot. Az átláthatóság követelményének nyolc fenntartó egyáltalán nem, kettő csak kisebb hiányosságokkal tett eleget.

A tíz fenntartó 19 iskolát működtetett a vizsgált időszakban (2012-2015) összesen 23 milliárd forint támogatást kaptak, nagy részét a központi költségvetésből. A legtöbb pénzt (mintegy nyolcmilliárd forintot) a budakalászi Sziltop Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft. kapta, igaz, az ellenőrzött fenntartók közül ők működtették a legtöbb iskolát: 2012-ben még kilencet, 2015-ben nyolcat. Az ÁSZ-jelentés feltárta, hogy a Sziltop Kft. a támogatásokat nem szabályszerűen adta át az intézményeknek, az iskolák nem kapták meg a teljes összeget, a nyilvántartásból pedig nem derült ki, a támogatásokat milyen célra használták.

Ennek ellenére a Sziltop Kft. még azon fenntartók közé tartozik, amelyek a közfeladat-ellátás átláthatósága terén összességében szabályszerűen működtek. Ellenben a budapesti székhelyű Tehetséges "Más Fogyatékosokért" Oktatási Alapítvány, illetve a várpalotai "Tehetségekért" Alapítvány már szabálytalanul járt el a közérdekű adatok nyilvánossága, a beszámolási kötelezettségek teljesítése, illetve a szolgáltatásaikat igénybe vevők tájékoztatása területén is. Az ÁSZ összesen 64 javaslatot fogalmazott meg, a fenntartóknak 30 napon belül intézkedési tervvel kell előállniuk a hiányosságok pótlására. Az ellenőrzések nem állnak meg, hamarosan újabb húsz fenntartót vesznek górcső alá.

Szerző

A Liberálisok kikérik az ásotthalmi mezőőrség jelentéseit

A Magyar Liberális Párt közérdekű adatigénylést nyújt be annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen jogkörök alapján működnek és milyen esetekben intézkedtek eddig a mezőőrségek. Az ásotthalmi mezőőrség jelentéseit külön kikérik - mondta el a párt elnökhelyettese csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Ásotthalmon "gyönyörűségesen nyomon követhető" a Jobbik irányítási modellje, és látható, hogy a párt hogyan képzelné el Magyarország irányítását; a településen alaptörvényt sértő rendeleteket hoznak, korlátozzák a gyülekezési jogot és a szabad vallásgyakorlást - fogalmazott Sermer Ádám.

Szerinte az ásotthalmi mezőőrség úgy működik, mintha Toroczkai László polgármester "felfegyverzett, paramilitáris kis serege" lenne, a jelek szerint sok esetben túllépte hatáskörét, és úgy tűnik, hogy működése egyre kevésbé egyeztethető össze a hatályos jogrendszerrel.

Az elnökhelyettes azt mondta, általánosságban is kíváncsiak a mezőőrségek működésére, de csak az ásotthalmi testület leadott jelentéseit szeretnék megkapni. A kérdéseket az ásotthalmi önkormányzathoz és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságohz juttatják el.

Szerző