Halálos cunami - Gyerekek is vannak az áldozatok között Mexikóban

Publikálás dátuma
2017.09.08. 21:00

Az elmúlt száz évben mért legnagyobb, 8.2-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó csendes-óceáni partvidékét, kisebb cunamit okozva.

Pusztító földrengés rázta meg Mexikó Csendes-óceáni partvidékét helyi idő szerint csütörtökön éjfél előtt. A Richter-skálán 8.2-es erősségű rengés a legnagyobb volt, amit az elmúlt száz évben az ország elszenvedett. A rengés epicentruma Chiapas államtól 165 kilométerre nyugatra, a mexikói-guatemalai határ közelében az óceánban volt. A Csendes-óceáni Cunamijelző Központ közölte, méteres hullámokra lehet számítani. A központ szerint egy méter magas víztömeg érte el Mexikó partjait Salina Cruz városnál, amely a Chiapastól nyugatra lévő Oaxaca államban van. Ennél alacsonyabb hullámokat mértek sok helyen. A cunami a többi közép-amerikai országot is veszélyezteti, Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Honduras is elrendelte a riadót. Több tucat utórengést is mértek, négy alkalommal 5-ös erősségűnél is nagyobbat.

Mexikóból eddig hat halottról tudnak, közülük ketten gyermekek. Az ország elnöke, Enrique Peña Nieto Twitteren együttérzéséről biztosította a gyászolókat. Elmondta, egymillió ember áramszolgáltatás nélkül maradt – azóta már csak kétszázezernél nincs villany. Arra is felkérte az embereket, virrasszanak és ellenőrizzék a gázvezetékeket, az épületek falait és az oszlopokat. Több államban bezárták az iskolákat. Rodrigo Soberanes, egy chiapasi lakos arról számolt be, hogy a háza úgy mozgott, akár egy rágógumi. A rengés olyan erős volt, hogy az epicentrumtól 1000 km-re lévő Mexikóvárosban ablakok törtek ki, megremegtek az épületek, az emberek pizsamában rohantak az utcára.

Az 1985-ös 8-as erősségű földrengés óta, amely tízezer épületet lerombolt és ötezer ember halálát okozta, a fővárosban megszigorították az építési szabályokat és gyakorlatokat is tartanak, mi a teendő földrengés esetén. Guatemala elnöke, Jimmy Morales azt közölte, egy megerősítetlen halálesetről és jelentős károkról kapott jelentést a mexikói határ mellől, de a részletek még nem ismertek.

Lucy Jones szeizmológus szerint egy ilyen nagy erejű rengés már várható volt, Mexikó nyugati partja ugyanis abban a zónában van, ahol a Csendes-óceáni lemez a Mexikói-félsziget lemeze alá csúszik.

Szerző

Felrobbant egy autó Kijev belvárosában

Publikálás dátuma
2017.09.08. 20:56
FOTÓ: SZERGEJ SUPINSKY / AFP
Felrobbant egy személyautó péntek délután Kijev belvárosában, sajtóhírek szerint egy férfi meghalt, egy nőt és egy gyermeket pedig sérülésekkel kórházba szállítottak. Az előzetes vizsgálatok szerint pokolgép robbant az autóban. 

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint egy Toyota Camry márkájú georgiai rendszámú gépkocsi robbant fel. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a detonáció meglehetősen nagy erejű volt. Artem Sevcsenko a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint pokolgép robbant az autóban. Közölte, hogy a rendőrség szándékos emberölés miatt indított nyomozást.

Zorjan Skirjak belügyi tanácsadó a 112 Ukrajina hírtévé adásában megerősítette: egy férfi életét vesztette, egy nő pedig megsérült a robbanásban. "Amennyire tudom, a gyermek jól van" - tette hozzá. Közölte, hogy a hatóságok még dolgoznak az áldozatok személyazonosságának megállapításán. Ezt később Sevcsenko is megerősítette. Hozzátette, hogy a nő súlyos, életveszélyes állapotban van.

Sajtóértesülések szerint a robbanásban meghalt férfi csecsen nemzetiségű, aki állítólag harcolt önkéntesként a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban ukrán oldalon. Az Eszpreszo ukrán televízió saját forrásra hivatkozva közölte, hogy a férfi neve Tyimur Mahauri (Ali Dubajev), de ismert volt Ruszlan Papaszkeri néven is. 2012 őszén Törökországban letartóztatták azzal váddal, hogy megölte Muszi Atajevet, a Kaukázusi Emirátus elnevezésű, oroszellenes iszlamista militáns szervezet képviselőjét.

A belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője ebből annyit erősített meg, hogy az elhunyt férfit valóban Tyimur Mahaurinak hívják - szavai szerint - georgiai állampolgár volt és "csecsen bűnözői körökkel" állt kapcsolatban. Hozzátette, hogy a férfi nem volt politikus. Sevcsenko elárulta továbbá, hogy a férfit a múlt télen Ukrajnában is őrizetbe vették és vádat emeltek ellene jogtalan fegyvertartásért. Mahauri elismerte bűnösségét és együttműködött a hatóságokkal, felfüggesztett szabadságvesztést kapott, öt évet három évre felfüggesztve.

Sevcsenko megerősítette, hogy a férfitól a télen elkoboztak egy igazolványt, amely szerint állítólag a Manszur sejkről elnevezett önkéntes alakulat tagja volt. A sajtótitkár szerint ez nyilvánvalóan nem hivatalos alakulat.

Sevcsenko közölte, hogy a felrobbant autóban utazó másik két személy - a megsérült nő és a gyermek - személyazonosságát még nem állapították meg. Nem zárta ki, hogy rokoni kapcsolatban álltak Mahaurival.

Szerző
Frissítve: 2017.09.08. 22:37

Menekültkvóta - Juncker kész tárgyalni Orbánnal

Publikálás dátuma
2017.09.08. 16:42
Jean-Claude Juncker FOTÓ: AFP/KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke találkozni fog Orbán Viktorral Tallinnban, a digitális uniós csúcstalálkozón, ahol a bizottság vezetője kész bármiről megbeszélést folytatni a magyar miniszterelnökkel - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője újságírói kérdésre válaszolva pénteken, a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, az Európai Bizottság sosem bocsátkozik "szóbeli ping-pongba" egyetlen tagország kormányával vagy kormányfőjével sem. A bizottság elnöke Orbán Viktornak írt, mindenki számára hozzáférhető levelében érthetővé tette a bizottság álláspontját minden vitás kérdést illetően - tette hozzá a szóvivő.

Orbán Viktor augusztus végén levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben a magyar miniszterelnök azt kérte az uniós testülettől, hogy az fizesse ki a magyar-szerb határ védelmét szolgáló rendszer és intézkedések költségeinek felét. Jean-Claude Juncker Orbán Viktornak küldött válaszlevelével kapcsolatban a szóvivő korábban elmondta, a bizottság kész arra, hogy minden tagállamnak támogatást nyújtson ahhoz, hogy megvédjék az Európai Unió külső határait és kezeljék a migrációt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt, hogy a szolidaritás kétirányú és kölcsönös, amelyből minden tagállamnak ki kell vennie a részét. A közösen vállalt kötelezettségeknek mindenkinek meg kell felelnie - húzta alá.

Szerdán az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. Budapest és Pozsony 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban.

Szerző