Mehetnek a kéksisakosok Ukrajnába

Vlagyimir Putyin orosz elnök beleegyezett abba, hogy ENSZ-békefenntartók érkezzenek Kelet-Ukrajnába, akik nemcsak a demarkációs vonal mentén tevékenykedhetnek majd, hanem a teljes konfliktusövezetben védelmezhetik az EBESZ-megfigyelőket – jelentette az AFP hírügynökség.

Ukrajna hosszú ideje sürgeti az ENSZ békefenntartók – sőt akár nemzetközi harci egységek – jelenlétét, de Oroszország mindeddig mereven elutasította a lehetőséget, majd később kizárólag a demarkációs vonal mentén való jelenlétükre bólintott rá. Putyin egy hétfői, Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetés után bólintott rá az ukrán igényre.

Petro Porosenko ukrán elnök azt kéri, hogy a békefenntartó ENSZ-csapatokban ne vegyenek részt orosz katonák. Pillanatnyilag mintegy 600 EBESZ-megfigyelő van jelen a konfliktusövezetben, hogy felügyelje a minszki békeegyezményt. A megállapodást ennek ellenére egyik fél sem tartja tiszteletben. A tűzszünetsértések mindennaposak, a német-francia közvetítéssel aláírt rendezési menetrend gyakorlatilag csak papíron létezik, a politikai rendezés meg sem kezdődött.

Szerző

Titkosszolgákra vadászik Erdogan

Elfogatóparancsot adtak ki kedden Törökországban a nemzeti hírszerzés 45 korábbi alkalmazottja ellen – írja az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva. A kormány gyanúja szerint a titkosszolgálat munkatársai tagjai a tavalyi puccskísérlet felelősének tartott tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatnak. Egy augusztus végi intézkedés a nemzeti hírszerzést Recep Tayyip Erdogan elnöki hivatala alá rendelte, ennek értelmében a titkosszolgálat vezetője helyett az államfő elnököl majd a szervezet koordinációs tanácsának ülésein.

Szerző

Clinton: Trump az 1984-et idézi

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:36

Hillary Clinton egykori amerikai külügyminiszter, korábbi elnökjelölt új könyvében George Orwell 1984 című regényének világához hasonlítja Donald Trump „valóság elleni háborúját”. „Ezt tették a szovjetek, amikor kiretusálták az ellenzékieket a fotókról, s ez történik George Orwell klasszikusában, az 1984-ben, amikor a kínzó négy ujját felmutatva addig gyötri áldozatát elektrosokkal, míg a rab 5 ujjat nem lát” – írja Clinton a What Happened című könyvben.

Szerző