Kácsor Zsolt: Díszpolgár leszek Debrecenben

Publikálás dátuma
2017.09.16 09:40
FOTÓ: KONYHÁS ISTVÁN
Fotó: /

Akadt egy kis írásos csörtém a debreceni önkormányzati média egyik munkatársával, egy olyan emberrel, aki a debreceni polgárok pénzéből dolgozik, fogalmaz véleményt, és tesz közzé örömódaszerű közleményeket a fideszes városvezetés el-ké-pesz-tő-en hi-he-tet-le-nül föl-fog-ha-tat-lan sikereiről – szóval egy olyan munkavállalóval támadt nézeteltérésem, aki abból a pénzből tartja el a családját, amit a hazugságokért, csúsztatásokért, elhallgatásokért és kussolásokért kap.

Azon szólalkoztunk össze, hogy én kifogás tárgyává merészeltem tenni a debreceni vagyonkezelő holding (vagyis a debreceni polgárok) tulajdonában lévő hírportál azon meghökkentő eljárását, miszerint egyetlen szóval sem számoltak be a Putyin orosz elnök egyetemi díszpolgári címe miatt kirobbant országos és helyi fölháborodásról. Napokig nem adtak hírt arról, hogy a szenátus döntésétől négy tanszék elhatárolódott, sőt, bátran kussoltak arról is, hogy Vajda Mihály filozófus professzor visszadobta a Debreceni Egyetemtől kapott professor emeritusi címét a feladónak, pedig ez a pofon akkorát csattant, hogy a Putyin díszpolgári címét megszavazó szenátorok füle még mindig csöng tőle. Azért az nagyot szól, ha egy nemzetközi hírű filozófus kerek-perec "gusztustalanságnak" minősíti a Debreceni Egyetem szenátusának döntését. Ám Vajda Mihály tiltakozása nem érte el annak a szerkesztőségnek az ingerküszöbét, amely a debreceni polgárokat a saját pénzükön nézi hülyének. Mindjárt számítana persze, ha Vajda Mihály kiállt volna a dicső szenátus döntése mellett, de hát: nem állt ki.

Szóval ez az ember, aki a fizetését a kussolásért kapja, először azzal védte a debreceni hírportál eljárását, hogy nekik meg kell szólaltatni a másik felet is, ez pedig időbe telik. Gondoltam, akkor a debreceni sajtó ezen oroszlánjai biztosan elutaztak Moszkvába, bekopogtattak a Kremlbe, s bekiáltottak bátran a kapun, hogy hé, Vlagyimir Vlagyimirovics, gyere csak ki, jómadár, Debrecenből jöttünk, és a másik felet keressük. Hát ki más lenne a másik fél, ha nem Putyin elnök, aki ellen a tiltakozás felhorgadt? Szóval gyere csak, Vlagyimir Vlagyimirovics, zdrasztvujtye, tavaris, davajtye poznakomitszja, és mondd csak el, mit gondolsz a te díszpolgári címed ellen tiltakozókról! És akkor a halálosan bátor, csak a az újságírói szakma szabályai szerint tevékenykedő, harcos debreceni újságírók elé odaállt volna a kissé megszeppent Vlagyimir Vlagyimirovics, és azt mondta volna nekik: szibériai munkatáborra gondoltam, galambocskáim, jó lesz? Mire a debreceni újságírók azt felelték volna, hogy da, da, szpasziba, jó lesz, Vlagyimir Vlagyimirovics, mert ha egy Hodorkovszkijjal el tudtál bánni egy szibériai lágerben, akkor ezzel a pipogya kis mitugrász Misuval is elbánsz majd.

De én balga, erre hiába vártam. Debrecen nem szólaltatta meg Vlagyimir Vlagyimirovicsot, mint másik felet.

Arra jutottam ezután, hogy biztosan én gondolom rosszul, és az a titokzatos másik fél, akit a debreceni polgárok által kitartott kussolók meg akarnak szólaltatni, az nem is Putyin elnök, hanem a Debreceni Egyetem rektora: Szilvássy Zoltán! De hát ő meg ott van helyben! Egyelőre nem Moszkvából rendel őkegyelmessége, hát őrá meg miért kell napokig várni? Elég volna átszólni neki a fideszes városházáról, vagy a pártközpontból, ahogy szokták: ugorgyá' mán, Zoli, meló van! Odaszólt volna neki az új tárca és diploma nélküli miniszterünk, az a jaó Kaósa Lajos, hogy oszt' igyekezzé rendesen megszaólalni másik félként, te Zoli, ne kergessen hiába tégedet az a jaó debreceni sajtaó.

Aztán erre is hiába vártam napokig, a debreceni hírportál a Putyin-ügyet illetően mély hallgatásba burkolózott, csak a megfelelő ánuszt kényeztető tisztelet és jóakarat hangjait hallhattuk a sajtó helyi oroszlánjainak barlangjából.

Végül mégis választ kaptam, méghozzá frappánsat és csattanósat! Mert az az illető, akiről a bevezetőben írtam, s aki magát a nyilvánosság előtt újságírónak nevezi (ami engem nem zavarna, csak legalább négy fal között csinálná), szóval ez a szellemes debattőr azt találta válaszolni arra a kérdésemre, hogy miért hallgatnak ők a Putyin-ügyben, hogy én debreceni újságíró koromban gyógyszerre ittam, ő ezt egy velem készült interjúban olvasta. S hozzátette azt is, hogy ezek szerint én "beállva" tudósítottam az ország legnagyobb napilapját.

Azt a hétszázát! Jól megkaptam! Ez aztán a szakmai válasz! Ha jól értem (feltéve, ha nem vagyok beállva), akkor a helyi médiaoroszlán érvelésének lényege, hogy ők ugyan kussolnak, mert a másik félre várnak, te azonban, Zsolti, te viszont gyógyszerre piáltál, bibibí!

Gyorsan össze is számoltam, hogy mi mindent csináltam a tizenöt debreceni évem alatt: megszereztem a második diplomámat, letettem egy nyelvvizsgát, elvégeztem három év doktori iskolát, írtam négy könyvet és több mint háromszáz tárcanovellát – ja, és közben főállásban tudósítottam a lapot. Egek! Még tizenöt ilyen jól beállt évet, és esküszöm, Debrecenben én is díszpolgár leszek.

2017.09.16 09:40

Quando, quando, örökké

Publikálás dátuma
2018.09.23 22:02

Fotó: AFP/TOSCANIALINARI/ROGER-VIOLLET/
Kétséget kizáróan minden idők legnépszerűbb nemzetközi slágereinek egyikét alkotta meg az idén nyolcvanéves Tony Renis és a 2009-ben elhunyt szövegíró, Alberto Testa a hatvanas évek elején. A dalt az 1962-es San Remo-i fesztiválon adta elő a zeneszerző, és – ilyen az élet – nemhogy nem nyert, de még a dobogóra sem került fel vele. A quando, quando, quando a viszonylag szerény negyedik helyet szerezte meg, hogy aztán olyan hírességek dolgozzák fel, mint – mindjárt hatvankettőben – Pat Boone és Caterina Valente, majd hatvanháromban Connie Francis, továbbá – egyaránt hatvannyolcban – Cliff Richard és Engelbert Humperdinck. Az adaptációknak immár se szeri, se száma, a kompozíció legalább tizenkét filmben hangzott fel azon túl, hogy 1962-ben helyet kapott Dino Risi kultikus olasz mozidarabjában, a Vittorio Gassman és Jean-Louis Trintignant főszereplésével forgatott Előzésben.
Renist többszörösen kárpótolta az élet: a komponista-énekes a következő évben megnyerte a San Remo-i dalversenyt, ráadásul azzal a számmal, amelyért – ha önéletrajzi ihletésű volt – irigyelni lehetett a szerzőt. A nóta első két sora ugyanis úgy szólt, hogy "szinte nekem teremtettek, festettek, Claudia, / de bevallom, a legjobban most Nadiáért vagyok oda..." (Később szó esett Lauráról, Giuliáról is.) A szerzemény címe az volt: Uno per tutte, azaz Egy mindenkiért, ám a tutte csak nőkre vonatkozhat, különben Uno per tutti lenne a szöveg. Ami pedig a Quando, quando, quandót illeti, e sláger máig él, s azon kivételes külföldi számok közé tartozik, amelyekről – a bevett magyar változat ellenére – mindenki tudja, hogy nem hazai darab, annyit játsszák napjainkban is az eredetit és a megannyi angolszász feldolgozást.
Itthon először Sárosi Katalin négyszámos kislemezére került fel a magyar variáció Tardos Péter szövegével: "Mikor jössz már énfelém?" A korong megjelenése idején – 1963-ban - Sárosi már nem volt csitri – harminchárom évet számlált –, de a legfelkapottabb táncdalénekesek közé tartozott; előző kislemezének két dalát a takarítónőktől a minisztériumi osztályvezetőkig mindenki dúdolta. Az egyikben azt kérdezte: "Ugye, te is akarod komolyan, igazán?" A másikban meg bátorította az idősebb korosztályokat, hogy "rajta, öregek, nagymamák, a charleston újra sikk!"
E dalok nyilvánvalóan már a megfelelő intelmek figyelembe vételével készültek, 1961-ben ugyanis tíz százalékkal csökkent idehaza a lemezeladás, s az illetékesek ezt részint a gyártás lassúságának, részint a nem eléggé igényes könnyűzenei kínálatnak tulajdonították. "Íme, néhány kívánalom a táncdalok előadóival szemben: kerüljék az olcsó, bombasztikus hatásokat, ízlésesen, belső érzéssel tálalják a számokat, ne utánozzanak, ne éljenek bevált sablonokkal" – javasolták. S nemsokára már elégedetten állapították meg: "Kevesebb az utánérzés, az enerváltság, a bántó torokhang az előadásban, s több az egyéniség a hangszerelésben, az összhang megteremtésében. A szövegben még nem számottevő a javulás, de úgy látszik, ebben hosszabb időre és főleg írói közreműködésre lenne szükség." Ezzel együtt leszögezték: "A következő tervnegyedév igényes tánczene-ellátása biztosítva van."
Hogy mi volt az 1961-et követő választékban? Például a Gézengúz (előadta: Gergely Ágnes és Koncz Zsuzsa), az Ó, Serenella (Németh Lehel), az Egy esős vasárnap délután (Mikes Éva) vagy a Hold ragyog a Dunán (Szántó Erzsi és a Stúdió vokál). Itáliában nem akadt hasonló központi ajánlat, a brazíliai Santosban született Testa mégis sorra írta a slágereket a Carinát éneklő Corrado Lojaconónak, a Renatót előadó Minának, a Quello sbagliatót búgó Bobby Solónak, a Non pensare a me-t tolmácsoló Claudio Villának, és lefordította Frank Sinatra védjegyét, a My Way-t (A modo mio) Patty Pravónak.
Itthon a Quando, quando, quandóval az Előzés is megérkezett. A filmet ugyanúgy 1963-ban mutatták be minálunk, ahogyan magyarra átültették Tony Renis örökzöldjét. Nem az ebből fakadó hosszas hiány miatt dúdolták hát oly sokan, hogy "mondd csak, meddig-meddig várjak..."
2018.09.23 22:02

Etető – Nívódíjas magasiskola

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:36

Fotó: /
Tévedni emberi dolog. Szolgálni pedig a jelek szerint kötelesség. Vagy legalábbis jól felfogott érdeke a hatalom embereinek. Ha nem tennék, még a végén körön, netán NER-en kívül találnák magukat és az szörnyű lenne. Ne kárhoztassuk tehát a parlament alelnökét a következő mondatáért. "Szellemi újdonságot tartalmazó termékek, eljárások, szolgáltatások révén van remény arra, hogy Magyarország erős országgá, a magyarság erős nemzetté válhasson." (Ha ugyan már nem az, legalábbis a Legfőbb Vezető képzeletében, mert őt hallgatva ez bizonyosságnak látszik.)
Latorcai Jánostól egy nagyszabású parlamenti ünnepségen volt hallható az imént idézett gondolat. Hűen az alkalomhoz, amikor 51 terméknek és szolgáltatásnak adták át az Érték és Minőség Nagydíjat, s kiosztottak életmű- és nívódíjakat is. Csupa olyanoknak természetesen, akik a jelenlegi rendszer szolgálatával kiérdemelték. Egykor Magyar Termék Nagydíj volt eme elismerés neve, de akkor még nyilván olyanok is hozzájuthattak, akik netán rendszertől függetlenül értékeket hoztak létre.
Ami pedig témánk szempontjából lényeges, kommunikációs nívódíjat vehetett át három tévécsatorna illusztris képviselője is. Jutalmazták a közmédia hírszolgáltatásának alkotógárdáját, a TV2 Média Csoport Zrt. hírműsorait és azok alkotóit, valamint az Echo TV hír- és hírháttér műsorait, valamint készítőit. Jól kiválogatták őket, szinte nem is maradt ki senki, aki hívebben szolgálná Orbán Viktort és csapatát (értsd: a nemzetet). A megújult Hír TV még fájdalmasan hiányzott a listáról, de oly rövid idő telt el, mióta visszatértek az akolba és szakítottak a nemzetellenes tévésekkel, hogy nagyon átlátszó lett volna máris díjazni őket.
Aki ott volt a Parlamentben, láthatta az érintett csatornák prominenseit is. Az Echo TV képviseletében mindjárt Mészárosné Kelemen Beatrix igazgatót. Aki nem más, mint a magyar sajtó jelentős részét immár magáénak tudó Mészáros Lőrinc - a miniszterelnök barátja, de nem strómanja - felesége. A TV2 nevében ketten vitték a díjat. Kökény-Szalai Vivien hírigazgató - aki bulvárlapok szerkesztése és bulvárkönyvek megírása után került e tisztségbe -, valamint Gönczi Gábor. Utóbbi a hírműsor egyik arca, aki a múlt héten az Európai Parlament vitája után Orbán Viktor nagy győzelméről számolt be. Imigyen konferálta ugyanis fel az anyagot: "Európa-szerte Orbán Viktort éltetik a közösségi oldalakon. Bár az Európai Parlament megszavazta a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, a sikert mégis a magyar miniszterelnök érte el". Az egykori köztévé ilyen sztárokat nem tudott felvonultatni. Még Németh Lajos meteorológus fájától messze esett kisfia, Balázs sem volt ott, pedig ő mindig kapható pártunk és kormányunk fényezésére.
Ám ezúttal nem volt szükség erre, hiszen csak a szűkebb brancs kiválasztottjai vettek részt a fényes ünnepségen, élükön a már említett Latorcai alelnökkel. Akinek tévedéséről, netán emlékezetkieséséről is ideje szót ejteni. Hacsak azt nem feltételezzük, hogy szándékosan tett úgy, mintha csupa szellemi újdonsággal találkozott volna a kitüntetetteknél, vagyis például a három tévécsatorna hírműsoraiban. A szinte nem is létező KDNP oszlopos tagja ugyanis már 75 éves, tehát hosszú ideig élt az egykori, ma már csak átkosnak mondott rendszerben is. Bizonyára volt alkalma akkor is hallgatni-nézni hírműsorokat (még ha nem is volt nagy választék belőlük), s talán észrevette azt is, hogy e hírműsorok annak idején gyakran fényezték pártunkat és kormányunkat. Mint ma. Csak akkor még más előjelű volt az a párt és az a kormány, de a kiszolgálása azóta sem változott (pontosabban: egy idő után több médium visszatért oda, amivel - hittük - a rendszerváltáskor végképp szakítottunk). Így hát az M1, a TV2, vagy az Echo TV hír- és politikai háttérműsorait aligha lehet "szellemi újdonságot hordozó termékekként" értékelni. Az viszont igaz, hogy ezek minden pillanatban erősítik azt a képzetet, hogy Magyarország erős ország, a nemzet is az, tehát minden ok megvan rá, hogy dicsfény vonja be a vezetőket, mindenekelőtt Orbán Viktort.
Az persze még kérdéses, hogy mindezt lehet-e minőséginek tekinteni és valóban értéket teremtenek-e, akik ilyen keretek között készítenek hírműsorokat. Az nem lehet kétséges, hogy a megrendelőknek tetszik, amit látnak. És azt a dicsőséget se vonjuk el tőlük, hogy amit együttesen - propagandisták és műsorkészítők - előállítanak, az az etetés magasiskolája. Ezeknek az embereknek a vállán óriási felelősség nyugszik. Hiszen az ország jelentős részén csak a köztévé - nevezzük még mindig így, ha nem is az - csatornái, valamint a TV2 látható, az RTL Klub mellett. Nekik kell tehát ellensúlyozniuk az érdemi tájékoztatást, képviselniük a mindenkori hivatalos vonalat, de úgy, hogy a majdani választókat meggyőzzék, az a helyes, amit pártunk és kormányunk tesz. Bármi is legyen az. Lássuk be, ez embert és kommunikációt próbáló feladat, de a hatalom kiszolgálói helytállnak. A nívóról persze lehet vitázni, de ha egyszer nívódíjnak hívják az elismerést, nincs mit tenni.
Méltó kezekbe kerültek tehát a kitüntetések. Elégedettek lehetnek a fő-fő etetők is. A nézőkkel meg nem kell törődni. Különben is, még működik a távkapcsoló.
2018.09.23 20:36