Így üzent az Origónak és a Ripostnak a Közös Ország Mozgalom - Videó!

Publikálás dátuma
2017.09.16. 15:38

Szeptember 15-ről szeptember 16-ra virradó éjszakán Gulyás Márton és vele szolidaritást vállaló aktivisták helyeztek el figyelemfelhívó plakátokat a Ripost és az Origo szerkesztőségei előtt. Mindez azt követően történt, hogy pénteken a Fővárosi Törvényszék elmarasztaló ítéletet hozott a két orgánummal szemben, miután azok áprilisban lejárató cikkeket közöltek Gulyásról vélt nemi orientációjára vonatkozóan. A Törvényszék az Origót 3.500.000 forint, a Ripostot 800.000 forint megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős - írja közleményében a Közös Ország Mozgalom.

Mivel az elmarasztaló ítélet hírét - ellentétben számos vezető médiummal - a két sajtóorgánum nem közölte, Gulyás és vele szolidaritást vállaló társai, a Közös Ország Mozgalom tagjai, úgy döntöttek, hogy felhívják a Ripostnál és az Origónál dolgozó újságírók figyelmét a mulasztásra.

Az akció során az aktivisták a két szerkesztőséghez mentek és A/3-as papírlapokat ragasztottak fel, amelyeken felszólítják az érintett szerkesztőségekben dolgozó újságírókat, hogy tegyenek eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó kötelességüknek, és ennek megfelelően tájékoztassák olvasóikat a pénteki ítéletről.

Az áprilisban született lejárató cikkeket itt, illetve itt olvashatják. Szerző

Putyin, a díszpolgár - Raportra hívják a tanszék munkatársait?

Publikálás dátuma
2017.09.16. 15:16
Debreceni Egyetem - Forrás: Google Street View
"Megbeszélésre várják" szeptember 21-re, csütörtökre a Debreceni Egyetem Aulájába a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek díszpolgári címet adományzó szenátusi döntéstől elhatárolódó alkotmányjogi tanszék munkatársait. A lapunk birtokában lévő emailt, amelyet az érintetteknek küldtek, Dr. Kissné dr. Tóth Tímea dékáni hivatalvezető jegyzi.

 A levél ugyan többes szám harmadik személyben fogalmaz - "várják a munkatársait" -, tehát nem szerepel benne, hogy a rektor kéri erre a kollégáit, de úgy tudjuk, Szilvássy Zoltán hívja raportra a renitens tanszék dolgozóit csütörtök reggel 8-ra. A hivatalvezető emailjéből még annyi derül ki, hogy ő maga az erről szóló értesítést pénteken, szeptember 15-én kapta.

Mint arról a Népszava elsőként számolt be, a Debreceni Egyetem szenátusa augusztus közepén döntött az orosz elnök díszpolgári címéről. Az indokolás szerint az intézményben képeznek majd szakembereket a Paks II. projektben, de a döntés egyértelműen politikai színezetű. Putyin  - bár várták - legutóbbi magyarországi látogatásán nem ment el Debrecenbe, hogy átvegy a díszpolgári címet, így valószínűleg jövő év első felében újra hazánkba utazik e célból. A szenátus döntése ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozó kommentek jelentek meg, itt tette közzé az Alkotmányjogi tanszék is a posztját.

Mint írták: „Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk".

Mások is tiltakoztak, a legismertebb, Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófusvisszaadta a Debreceni Egyetemnek professor emeritus címét.

A Debreceni Televíziónak nyilatkozó rektor szerint a díszpolgári cím körül hecckampány zajlott, hiszen az egyetem 216 tanszéke közül csak négy adott ki tiltakozó állásfoglalást. Szilvássy Zoltán szerint "ha egy egyetemen belül néhány tanszék ilyesmire ragadtatja magát, akkor vannak problémák, ezeket meg kell és meg is fogjuk vizsgálni. Megnézzük, elkövetett-e valaki valamilyen hibát, hatásköri túllépést, az eredményekről pedig be fogunk majd számolni.” Amúgy szerinte „Néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán" volt az, aki azt mondták, "húha, a sajtó mond valamit, hű, itt most itt a lehetőség.”  

Ugyanakkor az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nyílt levélben fejtette ki azt az álláspontját, hogy Putyin egyetemi díszpolgári kinevezése nemcsak elfogadhatatlan, de jogsértő is.

Érdekesség: Orosz pénzt kapott a Debreceni Egyetem

Szerző

Ennyire telik az Emmi-től - A diáktüntetésre reagáltak

Publikálás dátuma
2017.09.16. 12:39
A "mi kutyánk kölyke", nincs mit aggódnia Balog miniszternek - Baráti parola Kötcsén - Népszava fotó/Molnár Ádám
Vajon mikor veszi észre Magyarország népe azt a mélységes megvetést, ami ezekből a közleményekből árad? Merthogy itt nem csak arról van szó, hogy a válasz foghegyről odavetett pökhendiség, hanem hogy még munka, energia sincs benne, amivel legalább megtisztelnék az ellenoldalon állókat. 

Szó szerinti közlés: 


2017. szeptember 15., péntek 18:47

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye
Budapest, 2017. szeptember 15., péntek (OS) - Reagálás a Független Diákparlament mai akciójára

A Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk.
Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

(előzmény: Putyin, a diszpolgár - Diákok tüntettek az Emmi előtt)

Szerző