Morális válság Mexikóban

Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:53
Fotó: AFP/Jessica Espinosa
Több mint ötezer embert zártak ki egy maratonon, amiért nem teljesítették teljes egészében a versenytávot. Mindezt egy éremért.

Minden futóversenynek vannak problémái: néha esik az eső, esetleg rossz útvonalon haladnak a futók. A csalás pedig korábban is a sport velejárója volt, s vélhetően az is marad. Vannak jól leplezett és igazán pofátlan átverések is: maratoni versenyek esetében pedig jól bevált módszer, hogy elindulnak a versenyen, kiállnak, majd a célhoz közelítve újra beállnak. Afrikában sokan a pénzdíjazás miatt csalnak, a Mexico Maratonon viszont más ok miatt nem tették meg a 42195 méteres versenytávot.

Fotó: AFP/Francisco Estrada

Fotó: AFP/Francisco Estrada

A hivatalos eredmények szerint augusztus 27-én 28206 futó haladt át a célvonalon, majd a verseny után létrejött egy Facebook-oldal, amelyen azt boncolgatták, számos versenyző csalt. A helyi futók szerint ez a jelenség már évek jelen van, de a verseny szervezői eddig többé-kevésbé tolerálták az effajta viselkedést. Ebben az évben azonban más volt a helyzet. Utólag 5806 versenyzőt zártak ki.

A versenypályán nyolc időellenőrző pontot helyeztek el nagyjából öt kilométerenként, de a versenyzők mindössze 64 százaléka haladt át mindegyiken – hívta fel a figyelmet Derek Murphy, a Marathon Investigation weboldal alapítója, aki megvizsgálta az eredményeket. Ez azt jelenti, hogy 10046 ember hagyott ki legalább egy állomást, a versenyzők 23,5%-a pedig legalább kettő ellenőrző pontot.

A szakember szerint jellemzően a verseny első felében mulasztották el az áthaladást, amelyből arra lehet következtetni, hogy a start után valamilyen közlekedési eszközzel kerültek közel a célvonalhoz, majd az utolsó 5-10 kilométerre visszaálltak a mezőnybe. Sokan erre sem vették a fáradtságot, a startvonalon sem haladtak át. A futók közül 291-en egészen gátlástalanok voltak, egyik ellenőrzőpont sem érintettek.

Fotó: marathoninvestigation.com

Fotó: marathoninvestigation.com

Murphy a versenyen készült fotók tanulmányozása során azt is észrevette, hogy egyes futók mások vállpántját – chipes óráját – is viselték, míg mások vonattal közelítették meg a célvonalat. Egy férfi pedig egy Maria nevű hölgy idő ellenőrzőjét viselte.

A versenyzők közül sokan beszéltek a problémáról a Runner's World magazinnak, s mint mondták: a mindössze 35 dolláros nevezési díj jóval olcsóbb, mint a többi, környező maraton, ezért sokan akár felkészületlenül is nekivágnak a versenynek.

"Hat évvel ezelőtt a szervezők valóban arra törekedtek, hogy világszínvonalú maratoni versenyt hozzanak létre – nyilatkozta Juan Enrique Granados, aki évek óta részvevője a versenynek. – Sokakat viszont csak az érmek inspirálnak. Ismerek egy olyan embereket, akik már megszerezték az első kettőt, és teljessé akarják tenni gyűjteményüket, ám ezért csak 5-10 kilométert hajlandóak futni. A következő évben az utolsó betűt is kiosztják, véget érhet ez a zűrzavar, utána pedig remélhetőleg valóban világszínvonalú lesz a mexikói maraton.

"Ez a verseny sajnos tükrözi az országunkat" - mondta Priscilla Carrasco Filisola, egy 35 esztendős futó. – A mexikóiak aggódnak, mert az emberek meg fogják ismerni a versenyünket, s nem fognak jó dolgokat mondani rólunk. Úgy vélhetik, mindannyian csalók vagyunk, s ez nagyon szomorú.

A mexikói maratonon elért időeredménnyel sokan kvalifikálták magukat a legendás bostoni versenyre, amelyre múlt hétfő óta lehet nevezni. Ám az kizárások után az 1296 már regisztrált futó közül mindössze 495 vehet majd részt a jövő évi, amerikai eseményen.

Szerző

Újabb nyugdíjaspárt alakult

A Nemzeti Idősügyi Program kidolgozását tekinti legfontosabb feladatának a Lendülettel Magyarországért elnevezésű tömörülés. Az alapítók olyan jövőképet akarnak megfogalmazni, amely biztonságos és méltó idősödést és időskort garantál a társadalom valamennyi tagja számára. Az új pártot Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke és Lévai Katalin korábbi esélyegyenlőségi miniszter, volt szocialista európai parlamenti képviselő vezeti.

Szerző
Témák
nyugdíjaspárt

Megmentenék a gyerekmentést

Gyermeksürgősségi és baleseti ellátó centrumokat hoznak létre az ország hat városában a következő három évben – ezt Balog Zoltán humánminiszter jelentette be kedden a fővárosi Heim Pál gyermekkórházban. 

A megsérült kicsiket – gyermek-traumatológiai centrum hiányában – ma még sokszor felnőtt osztályokon kezelik. Most 14 milliárd forintból van lehetőség arra, hogy a fővárosi Heim Pál kórházban és további öt – a győri-, a miskolci megyei kórházban, a debreceni-, a szegedi- és a pécsi egyetemi klinikákon – létrehozzanak ilyen központokat. Az összegből tízmilliárd forintot uniós források fedeznek, a többit a magyar adófizetők állják. A projekt részeként a most még a Péterfy Baleseti központjában működő gyermektrauma is a Heim Pál területén megépítendő új centrumba költözik majd, oda telepítik a szakmai és módszertani központját ugyanis az új hálózatnak.

Sérülés miatt 80-90 magyar gyerek hal meg évente és mintegy 24 ezer kerül kórházba. A legtöbb áldozatot a közlekedési és a vízi balesetek szedik. Ha az új ellátóhálózat megépül, jobb esélyei lesznek a gyerekeknek a felépülésre, mert az ország bármely pontjáról maximum 90 perc alatt elérhető lesz a speciális ellátás.

Szerző
Témák
gyerekmentés