Tarlósnak integettek a Római-partért

Nem hagyjuk, hogy közvetlenül a Duna partra betongátat emeljenek – üzenték vasárnap délután a Római-partot védő civilek a főpolgármesternek és a fővárosi közgyűlésnek a Madách térről, ahol egy-két ezres tömeg gyűlt össze a Greenpeace hívására.

„Árvízvédelmet – természetrombolás nélkül” molinó alatt többen arról beszéltek, hogy a Római-part a budapestiek ügye, és ebben a kérdésben nem szabad ellenükre, nélkülük dönteni. A fővárosiaknak szívügye a Római-part, Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partja. A rendezvény résztvevői arra szólították fel a Fővárosi Közgyűlést: állítsa le a kockázatos parti nyomvonal engedélyeztetését, és alaposan vizsgáljon meg más, alternatív nyomvonalat is.

A tüntetés szónoka, a „Helló Római! Lángost vagy betont” - civil lap főszerkesztője Kaprinyák Katalin arról beszélt, hogy míg Tarlós István azt hiszi, hogy pár elszállt civillel küzd, addig már több százan iratkoztak fel a riadóláncra, még a hullámtérben élők közül is, akik, ha kell megvédik a partot az esztelen pusztítástól. Érthetetlennek nevezte, hogy a főpolgármester továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az érintettek nélkül a fejük felett hozzon döntést. Erre utal azonban az is, hogy miközben csütörtökre hirdetett a Római-parton az ügyben a főpolgármester közmeghallgatást, egy nappal korábban a közgyűlés már szavazhat a beruházás engedélyezéséről.

„Fát lehet vágni a hátunkon!” – kezdte beszédét Lányi András író, filozófus, úgy folytatva: jött egy kormány, aki szó szerint vágja a fákat, például a Városligetben, a Rómain. A filozófus emlékeztet arra, hogy a főpolgármester párhuzamot vont a Római-parti mobilgát ellen, és a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ellen fellépő civilek között. Ez részben jogos: mindkét esetben lelkiismeretlen politikusok erőltették a környezetromboló beavatkozást, amit az állampolgári tiltakozás megakadályozott. „Tarlós helyében, demokratikus döntéselőkészítés nélkül nem erőltetném a döntést – mondta –, mert könnyen lehet, hogy valaki ismét összekapcsolja a környezetvédelmet a rendszerváltással.”

A vasárnapi demonstráció élőképpel zárult, a civilek egy kék színű szívből integettek kék szalagokkal és pulóverekkel a városháza felé.

Jövő vasárnap ismét lesz demonstráció, a Duna-partra az Északi összekötő híd lábához hívták a civileket – a jövő heti közgyűlés határozatától függően – hangos menetre, vagy örömünnepre.

Szerző
2017.09.24 21:59

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29