Előfizetés

Tarlós: valakik nem akarják, hogy a mobilgát megépüljön

Publikálás dátuma
2017.09.29. 17:24
FOTÓ: Népszava
A főpolgármester azt tartja fontosnak a csillaghegyi-öblözet árvízvédelménél, hogy minél hamarabb megépüljön a védmű, valamint a Nánási út-Királyok útja és a Duna-part közötti hetven hektáros terület ne maradjon védelem nélkül. Tarlós István a pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, valakik azt akarják, hogy a Római-parti mobilgát ne épüljön meg. Hozzátette: ha a Kúria átengedi az ellenzék kezdeményezését, úgyis lesz népszavazás, ha akarjuk, ha nem.

"Engem az érdekelt kezdettől fogva, hogy ha egy drága védművet építünk, akkor ne lehessen azt mondani, de megtenni se, hogy hetven hektár védelem nélkül marad, és ki van zárva szándékosan a védelemből" - fogalmazott Tarlós István. Kijelentette, nem normális dolog szándékosan kitenni az árvíznek hetven hektárt, amelyen körülbelül 40 milliárd forintos "értéktömeg" van.

A főpolgármester kitért arra, ha egy engedélyezett terv és az előbbi javaslatra vonatkozó "negatív" szakvélemény ellenére sem ad a III. kerület tulajdonosi hozzájárulást a védműhöz, az azt eredményezi számukra, hogy "egy árvízi rombolás következményeiért a III. kerületi polgármestert terheli minden jogi és erkölcsi felelősség".

Az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kezdeményezése kapcsán a főpolgármester azt mondta, ha azt "a Kúria átengedi, úgyis lesz népszavazás, ha akarjuk, ha nem". Tarlós István kitért arra is, hogy egy, az ügyben megtartandó budapesti szintű népszavazás érvényességéhez legalább 700 ezer ember voksolása lenne szükséges. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson 600 ezren vettek részt.

A főpolgármester azt mondta, "ma már múlhatatlanul" az az érzésük, hogy valakik nem akarják, hogy ez a védmű megépüljön, és erre egyre több jel utal. "Mindig újabb és újabb szalmaszálba igyekeznek belekapaszkodni ahhoz, hogy akadályozható legyen a munka" - fogalmazott.

Lásd még: Óbuda "éket rakott" a mobilgát alá

3-as metró

A 3-as metrófelújításáról szólva Tarlós István közölte: 8 felújított szerelvény folyamatosan szállít már utasokat, 14 szerelvény itt van már. Ezek közül 13-ra van már engedély, 5 még nem közlekedik. A 15. szerelvény jövő héten érkezik.

Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakszóvivője a sajtótájékoztatót megelőzően petíciót adott át Tarlós Istvánnak a dél-pesti szennyvíztisztító telep ügyében. A főpolgármester elmondta: három hete tud a problémáról, amelynek lényege az, hogy  2010 előtt a telepen egy szükségesnél kisebb záportározót építettek, és ha az megtelik akkor a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Dunába. Ez általában nem tart tovább fél óránál, de tarthatatlan állapot - tette hozzá. A főpolgármester közölte: a megoldás az, hogy építettnek még egy záportározót, ami a becslések szerint 300 millió forintba kerül. Ez szerepelni majd a jövő évi költségvetésben, meg fog épülni a tározó - mondta.

Kutakodjon az akadémikusok életében - Megújult az MMA honlapja

Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életművét bemutató weblap,  a digitális lexikonban 380 akadémikus életműve olvasható - informált az MTI.

 A portált bemutató sajtótájékoztatón Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hiánypótlónak nevezete a weblapot, amelyen az akadémikusok életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videótartalommal illusztrálták. Ismertetése szerint a portál mind az élő, mind pedig a néhai, valamint posztumusz tiszteleti tagok életművét tartalmazza és a művészetek iránt érdeklődők, kulturális újságírók és a kutatók számára is bőséges információval szolgál.

Pécsi Györgyi, az MMA Művészeti Dokumentációs Főosztály és Szakkönyvtár főosztályvezetője elmondta, hogy a fejlesztést többéves szakmai kutatói és előkészítő munka előzte meg. Így a 380 akadémikus életművét 170 felkért szakértő (szakkritikus, művészettörténész, esztéta) dolgozta fel egységes szempontok alapján. Mint mondta, az MMA akadémikusai hozzávetőleg 20-25 művészeti területen képviseltetik magukat, ennek megfelelően a honlapon is különböző művészeti ágak szerint csoportosították őket. Az életműveket a gondosan ellenőrzött adatok és szakmai leírások mellett vizuális és audiovizuális dokumentáció jeleníti meg. Így a reprezentatív fotók mellett mintegy 300 akadémikusról tekinthető meg videófilm (portréfilmrészlet, előadás, riport, interjú).

Az volt a céljuk, hogy a portált a kisiskolásoktól a kutatókig mindenki vonzónak találja, a legszélesebb látogatói igényeket is kielégítse, így az egyes akadémikusok életrajza és a szakmai pályát bemutató tanulmány mellett az adott műfajnak megfelelően helyet kapott műjegyzék, kiállításjegyzék, szerepkatalógus, interjú, curriculum vitae, válogatott bibliográfia, film- és diszkográfia. A főosztályvezető kihangsúlyozta, hogy a portál nem befejezett, hanem élő digitális lexikon, hiszen a hagyományos, manuális adat- és tartalomfeltöltés mellett automatikusan is frissül.

A portált az MMA Titkársága, Művészeti és Dokumentációs Főosztálya és Szakkönyvtára készítette.

Több BKK-járat menetrendje is módosul a hétvégén

Több budapesti tömegközlekedési járat menetrendje is módosul a hétvégén rendezvények miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Szombaton napközben a Riczu Imre emlékverseny, Para-kerékpáros Magyar bajnokság, Utánpótlás Magyar Kupa futam és felnőtt futam miatt Törökbálinton terelve közlekedik majd a 88-as, a 140-es, a 172-es és a 173-as busz a verseny ideje alatt.

Vasárnap délelőtt módosított útvonalon szállítja az utasokat a Budaörs Félmaraton Futófesztivál miatt a 40-es, a 40B, a 88-as, a 240-es és a 287-es autóbusz. A forgalmat a Budapesti út-Szabadság út útvonalon az Aradi utca és a Szivárvány utca között elterelik.

Szintén vasárnap az Egészség Hídja Összefogás Egyesület figyelemfelhívó felvonulása miatt délután forgalomkorlátozásra kell számítani a Széchenyi István tér-Széchenyi Lánchíd útvonalon. Emiatt a 16-os és 105-ös buszok is az eredeti útvonaltól eltérően közlekednek kora este.

És még ez is: