Halálra itta magát egy hivatalnok a pártrendezvényen

Publikálás dátuma
2017.09.30. 13:12
Illusztráció: Shuterstock
Húsz pártfunkcionáriust vontak felelősségre Kínában, mert egy kormányzati rendezvényen akkora ivászatot tartottak, hogy egy ember belehalt az alkoholmérgezésbe.

A  Kína déli részén fekvő Jünnan tartományban történt megdöbbentő esetről a Hszinhua kínai állami hírügynökség számolt be. A helyi építési hivatal helyettes vezetőjét és a megyei építési hivatal vezetőjét leváltották, a többiek pedig megrovást vagy más enyhébb büntetést kaptak.

Kínában a fogadásokon gyakorta kínálják meg a vendégeket pajcsiunak nevezett gabonapálinkával a vendégszeretet jeleként, de a hivatalos kormányzati rendezvényeken elvileg tilos alkoholt felszolgálni, és a hivatalnokoknak egyáltalán nem lett volna szabad inniuk - idézi a 444.hu az MTI hírét.

Szerző

Lemondott Trump egészségügyi minisztere

Publikálás dátuma
2017.09.30. 10:07
Tom Price FOTÓ: SAUL LOEB / AFP
Lemondott Tom Price, a Trump-kormány egészségügyi minisztere - közölte a Fehér Ház pénteken. 

A lemondás vagy az esetleges leváltás napok óta a levegőben volt. A miniszterről - aki hivatalosan egészségügyi és az emberi erőforrások minisztere - ugyanis kiderült, hogy hivatalos utakra magánrepülőgépeket és kormányzati katonai gépeket vett igénybe, amelyek költségeit az adófizetők állták. 

Tom Price FOTÓ: SAUL LOEB / AFP

Tom Price FOTÓ: SAUL LOEB / AFP

"Az egészségügyi és emberi erőforrások minisztere, Thomas Price benyújtotta lemondását és az elnök elfogadta" - áll a Fehér Ház közleményében. Price utazási praktikáit Donald Trump elnök is rossz szemmel nézte, nyilvánosan is bírálta, és amikor csütörtökön, majd pénteken is újságírók megkérdezték tőle, hogy vajon meneszti-e a tárcavezetőt, az elnök csupán annyit mondott: "majd meglátjuk". Pénteken délután már azt közölte: estig döntést hoz. Hozzátette, hogy nem Price hozzáértéséről van szó.

A miniszter május óta legalább 26 esetben vett igénybe magánrepülőgépeket, összesen több mint 400 ezer dollárért, és bár a Fehér Ház engedélyezte katonai különgépek használatát európai, afrikai és ázsiai útjaihoz, ez is több mint félmillió dollárba került. Tom Price csütörtökön nyilvánosan bocsánatot kért az adófizetőktől és ígéretet tett 52 ezer dollár megtérítésére, illetve a kincstárba történő azonnali befizetésére. Ám sajtóhírek szerint Donald Trumpot annyira felháborította minisztere költekezése, hogy nem nyugtatta meg a költségek egy részének befizetése sem.  

Miniszteri kinevezése előtt Price georgiai republikánus képviselő volt. Ő az első miniszter, aki elhagyja a kormányt.  A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közölte: Donald Trump az eddigi miniszterhelyettest, Don J. Wrightot jelöli majd a tárca élére.

Szerző

Nem ad ki adatokat a Google a magyar hatóságoknak

Publikálás dátuma
2017.09.30. 07:40
Forrás: Google

Világszerte nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt - derült ki a Google friss átláthatósági jelentéséből. Legalábbis a céghez érkező adatkérések száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Az idei év első felében (január és június között) összesen 48 941 megkeresést kapott a Google kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek (a tavalyi év ugyanezen időszakában 44 ezer megkeresés érkezett).

A kérések nagy részét (65 százalékát) teljesítették, mintegy 54 ezer felhasználói oldalról adtak ki adatokat. Erre csak akkor van lehetőség, ha az adatigénylő szervek valamilyen jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek. A legaktívabbnak az Egyesült Államok (USA) kormánya bizonyult ezen a téren, mintegy 17 ezer megkereséssel, ugyanakkor a beérkező kérések többségét az USA-n kívülről kapta a cég. Németországból 7781, Franciaországból 5661 megkeresés érkezett, ezek többségét teljesítették is.

A magyar hatóságok 126 fiókot érintően 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek - ezek közül azonban egyet sem tartott teljesíthetőnek a techvállalat. Tavaly ugyanebben az időszakban 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány, ezek 218 felhasználói fiókot érintettek. Ez majdnem duplája a mostaninak, de a Google akkor sem találta kellően megalapozottnak egyik megkeresést sem. Sőt, a Magyarországra vonatkozó táblázat szerint eddig még egyszer sem adtak ki információt a magyar hatóságoknak.

A Google a lehető legjobban védi a felhasználók adatait, azok kiadására vonatkozó szabályok különösen szigorúak. Ugyanakkor előfordul, hogy a kormányzati szervek nemcsak legális úton próbálnak hozzáférni információkhoz: a Google egy korábbi kutatása szerint a világ nagyobb hírszolgálatainak több mint nyolcvan százalékát érte már államilag szponzorált hacker támadás.

A "nem hivatalos" megfigyelések ellen több szolgáltató vezetett be biztonsági intézkedéseket. A Facebook például, ha erős a gyanúja annak, hogy a felhasználó internetes tevékenységét valamilyen kormányzati szerv figyeli vagy támadja, figyelmeztető üzenet is küld.

Szerző