Előfizetés

Nem akar kivonulni a Tesco

Publikálás dátuma
2017.10.02. 10:42
FOTÓ: Vajda József
A Magyar Idők – névtelen londoni forrása alapján – azt írta, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról, és jövőre a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhat, ha dolgozói kitartanak követeléseik mellett, sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket.

A 24.hu megkérdezte a brit áruházlánc képviselőjét és a következő választ kapta:

"A Tesco továbbra is elkötelezett, hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett."

Vagyis kivonulásról szó nincs. Mint ahogy 2014-ben és 2016-ban sem volt igaz ez a hír.

Tesco - Folytatódik a bértárgyalás

Hétfőn délután 2 órakor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

A Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljuttatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke korábban azt közölte, hogy "a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül".

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, ami szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen és célja, hogy boltméretekre és -tipusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottsága elnökének korábbi beszámolója szerint az átvilágítási sorozat tapasztalatai hatással lesznek a szakszervezetek által javasolt létszámbővítésre, hiszen ennek fényében kapnak pontos képet az áruházláncban uralkodó állapotokról, a munkavállalók létszámáról és leterheltségéről.

Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A szakszervezeti követelések elfogadása érdekében a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál.

A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van. A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket. A cég közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ahol többe kerül egy temetés, mint egy esküvő

Egy temetés után hajnalig tart a tor Ghánában. A szertartásra a család összes tagja összegyűlik, még a külföldi rokonoknak is kötelező a részvétel távoli családtagjuk elbúcsúztatásán, mely néha több pénzbe kerül, mint egy esküvő.

Afrikában a feketén kívül a bordó is a gyász színe, fehérben pedig azokat az embereket búcsúztatják, akik nagyon fiatalon, csecsemőkorban mentek el, vagy akik gyilkosság áldozatai lettek. De azoktól is fehérben búcsúznak, akik hosszú, teljes életet éltek. A szertartást a család igyekszik olyan időpontra tenni, amikor a legtöbb rokon ráér, így legtöbbször hétvégéken vannak a temetések, melyeket hajnalig tartó bulizás követ. Nemcsak ez a meglepő, hanem a koporsók alakja is, melyekben a ghánaiak végső nyugalomra helyezik elhunyt szeretteiket. A koporsók személyre szabottak, a mesterek bármit elkészítenek, amit a rokonok kérnek: a lényeg, hogy olyan formát öltsenek, mely leginkább jellemezte a halottat evilági életében. Egy ilyen különleges koporsó nem olcsó, gyakran egy ember éves fizetését kérik el érte. Általában 2-6 hét alatt készülnek el a wawa nevű fából, a tartósabb darabokhoz viszont keményebb fát, mahagónit használnak.